Brak zapłonu, centralnego zamka, świateł + kierunków

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Danielsky
Debiutant
Model:

Brak zapłonu, centralnego zamka, świateł + kierunków

#1 Post autor: Danielsky »

Witam, po 3 minutowym postoju samochód nagle przestał reagować na kluczyk. Nie otworzył się. Wkładając klucz do stacyjki nie działa kompletnie nic zero reakcji. Oprócz tego nie działają kierunki awaryjne oraz wyświetlacz się nie włącza jak zawsze. Radio działa. Działa za to oświetlenie wnętrza oraz podświetlenie włącznika świateł. Bezpieczniki ok. Pomoże ktoś coś naprowadzic mnie

Awatar użytkownika
Danielsky
Debiutant
Model:

#2 Post autor: Danielsky »

Forumowicze zero pomysłów?

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#3 Post autor: Rybka »

Sprawdzić jeszcze raz dokładnie bezpieczniki.
-//- czy dochodzi +12V do kostki stacyjki, czy wychodzi po przekręceniu klucza.
-//- wszystkie przekaźniki.
-//- czy do UEC dochodzi napięcie z aku.

ps - dokładniej opisz problem
Ostatnio zmieniony 18 lis 2018, 19:41 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.

Kewals
Świeżak
Imię: Sławek
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: Kewals »

Bardzo podobny problem miałem ze swoją Zośką po zakupie, u mnie problemem okazała się "masa" skrzynki bezpieczników i przekaźników pod maską. Skrzynka jest mocowana na 4 śruby, 3 z nich znajdują się wewnątrz skrzynki natomiast 4 to nakrętka na śrubę przechodzącą przez otwór zaznaczony na zdjęciu. U mnie z niewiadomych przyczyn brakowało nakrętki i połączenie elektryczne było niestabilne do tego stopnia, że przetopiło otaczający zaznaczony element plastik. W każdym razie kiedy nie było połączenia deska rozdzielcza nie miała zasilania. Po uzupełnieniu nakrętki problem zniknął.
U ciebie nakrętka raczej będzie ale z uwagi na podobieństwo objawów szukałbym problemów z masą skrzynki bezpieczników.
Załączniki
bezpieczniki.jpg

Awatar użytkownika
Danielsky
Debiutant
Model:

#5 Post autor: Danielsky »

Dzieki za podpowiedzi, Bezpieczniki sprawdzone ponownie wyczyscilem wszystkie masy napięcie na każdy bezpiecznik dochodzi wiec nie wiem co się stało. Oddałem samochod do znajomego elektromechanika i mówi coś o braku połączenia Cim z komputerem czy że sterownikiem ciekawy jestem co z tego wyjdzie

bodek510
Debiutant
Imię: Bogusław
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#6 Post autor: bodek510 »

Mam taki problem, zrobiłem zwarcie w gnieździe zapalniczki i poszedł bezpiecznik. Normalnie dojechałem na kwaterę i zabrałem się za wymianę bezpiecznika. Oczywiście wyjąłem ładowarkę która zrobiła zwarcie, znalazłem bezpiecznik(15A) wymieniłem na nowy, gniazdo działa i tu zonk. Samochód nie odpala, tz nie zapalają się żadne kontrolki i nie kręci rozrusznik, posprawdzałem wszystkie bezpieczniki jakie znalazłem w komorze silnika i w bagażniku, światła zewnętrzne i wewnętrzne działają, radio gra, tylko brak zapłonu. Próbowałem podłączyć kompa, ale z powodu braku zapłonu nie działa gniazdo diagnostyczne. Gdzie szukać usterki, co mogło się stać? Zamek centralny działa po włączeniu go przyciskiem w samochodzie. EDIT W przewodach dochodzących do CIM brak prądu, czy jest po drodze od skrzynki bezpieczników do kostki jakiś przekaźnik, albo dodatkowy bezpiecznik( niestety schematy dostępne w necie są słabej jakości i nie mogę się dopatrzeć). Niestety sprawdzam to metodą chałupniczą, najbliższy servis w Groningen i mogą być dopiero we wtorek.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2019, 12:12 przez bodek510, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”