[FAQ]Tempomat
-
- Świeżak
- Imię: Rafał
- Auto: 2006 Petrol 1.6L Manual CLUB
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z16XEP
Witam
"7. A potem op com albo tech2 i aktywacja w 4 zakałdkach:
1. Engine Variant configuration - cruise control - modify to present
2. IPC Variant configuration - cruise control - modify to present
3. CIM steering Variant configuration - cruise control - modify to present
4. CIM steering Variant configuration - country code - modify to - wybrac kraj inny niż GB"
a jak brytyjski samochod to wtedy wybieram GB??
ok zamontowałem ustawiłem GB i wszystko chula
"7. A potem op com albo tech2 i aktywacja w 4 zakałdkach:
4. CIM steering Variant configuration - country code - modify to - wybrac kraj inny niż GB"
a jak brytyjski samochod to wtedy wybieram GB??
ok zamontowałem ustawiłem GB i wszystko chula
Ostatnio zmieniony 22 cze 2019, 20:47 przez Sorgel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Debiutant
- Imię: Adrian
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Jechałem dzisiaj sobie Zafirą około 90km/h i chciałem załączyć tempomat, nie zareagował ani razu a próbowałem ze 4 razy. Kiedy zwolniłem do około 50 - 60 to dało się go załączyć. Dodam, że było mokro i trochę śniegu na drogach bo w nocy sypało. Spotkał się ktoś już z taką sytuacją? Tak się zastanawiam czy nie ma jakiegoś czujnika, dzięki któremu uruchamia się tempomat.
Jechałem dzisiaj sobie Zafirą około 90km/h i chciałem załączyć tempomat, nie zareagował ani razu a próbowałem ze 4 razy. Kiedy zwolniłem do około 50 - 60 to dało się go załączyć. Dodam, że było mokro i trochę śniegu na drogach bo w nocy sypało. Spotkał się ktoś już z taką sytuacją? Tak się zastanawiam czy nie ma jakiegoś czujnika, dzięki któremu uruchamia się tempomat.
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Nie raz i nie dwa nad tym myślałem i miałem taką akcję z włączeniem tempomatu. Zimą startuje bez problemu nawet 1s po tym jak trakcja działa. Nawet w instrukcji obsługi jest napisane, że musi choć raz być wciśnięty stop [emoji16]
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
-
- Świeżak
- Imię: Jarosław
- Model: ZAZB
- Oznaczenie silnika: z18xe1
Witam kolegów. Chciałbym dopytać czy znalazłby się ktoś z okolic Rzeszowa co by dał radę wspomóc z oprogramowaniem ? żeby do Zośki wgrać tempomata ? Z tego co widzę u mnie czujnika brak jak i wtyczki fo podpiecia czujnika xS widocznie to mam tą wybrakowaną wersję niestety kwestia jeszcze tego przekaźnika z tylu komuś udało się to dorwać/dobrać? Bo nie wiem czy się zabierać już za to ...
Ostatnio zmieniony 12 maja 2020, 11:33 przez Kenshi, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Przeglądacz
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafira B 1.8 2009r
Też postanowiłem zwoją Zosię wyposażyć w tempomat.
Czujnik sprzęgła wygląda jakbym miał (od spodu jak zerkam widzę czerwony element).
Więc pozostaje tylko zakup manetki.
I teraz mam dylemat.
Na allegro używki są za ok 90-120 zł
Nowe 175-180 zł https://allegro.pl/oferta/manetka-przel ... 9101022817
Znalazłem też na ryżowym portalu zamienniki za ok 80 zł https://www.aliexpress.com/item/4000165625514.html
Pytanie co lepiej wybrać?
Też postanowiłem zwoją Zosię wyposażyć w tempomat.
Czujnik sprzęgła wygląda jakbym miał (od spodu jak zerkam widzę czerwony element).
Więc pozostaje tylko zakup manetki.
I teraz mam dylemat.
Znalazłem też na ryżowym portalu zamienniki za ok 80 zł https://www.aliexpress.com/item/4000165625514.html
Przy takiej nie wielkiej różnicy cenowej brałbym nówkę - choćby ze względu na gwarancję lub możliwość zwrotu.ANDROX pisze: ↑13 maja 2020, 11:37
-
- Świeżak
- Imię: Jarosław
- Model: ZAZB
- Oznaczenie silnika: z18xe1
Witam kolegów ponownie. Po długich zastanowieniach i poszukiwań nareszcie znalazłem wpinkę do czujnika sprzęgła, podejrzewam że większość co ni mogła jej znalezć to będzie tam gdzie ja miałem. Mianowicie, po wertepowaniu internetów i różnych wypowiedzi majsterkowiczów znalazłem wypowiedz, że te oto właśnie wpinki znajdują się w dwóch miejscach w seryjnych montażach. Pierwszym miejscem to większości znane po lewej str kierownicy przy progu sklejone taśmą papierową do wiązki przewodów. Drugim miejscem jakim nas zaszczycili to jest na wiązce za zegarami, trzeba odkręcić 2 śrubki dodatkowo i jak w zamieszczonych zdjęciach również jest przewód przyklejony papierową taśmą i spinką do przyczepienia (zakotwienia) kabla. Tak mi to nie dawało spokoju że musiałem wszystko sprawdzić i jest. Teraz pora na podłączanie reszty i test tempomatu ;p
-
- Przeglądacz
W końcu otrzymałem zamówieony na allegro tempomat (z aukcji którą wcześniej podawałem). Zarówno w opisie aukcji, jak i w korespondencji ze sprzedającym, jest info, że jest to oryginalna cześć wyprodukowana przez GM. Ale po otrzymaniu produktu mam co do tego wątpliwości. A mianowicie:
1. Zapakowana była w zwykły worek zgrzewany (a raczej w dwa) bez etykiet, oznaczeń - części od GM, które kupowałem zawsze były zapakowane w opakowania wyposażone w charakterystyczną etykietę GM z oznaczenimi, logotypem itp.
2. Na samej części nie znalazłem żadnych wytłoczonych oznaczeń: części, z którymi miałem do czynienia zawsze miały wytłoczenia na obudowie z logo GM (nawet drobne takie jak dysza spryskiwacza)
3. Na tempomacie naklejona jest naklejka (słabej jakości) z oznaczeniami i logotypem. Tylko ten logotyp wygląda jak QM, lub aM a nie GM
Stąd moje pytanie do kolegów, którzy mają wymianę za sobą czy wasze oryginały tez tak wyglądały, czy trafiłem na sprzedawcę, który wciska podróbki jako oryginalne części?
W końcu otrzymałem zamówieony na allegro tempomat (z aukcji którą wcześniej podawałem). Zarówno w opisie aukcji, jak i w korespondencji ze sprzedającym, jest info, że jest to oryginalna cześć wyprodukowana przez GM. Ale po otrzymaniu produktu mam co do tego wątpliwości. A mianowicie:
1. Zapakowana była w zwykły worek zgrzewany (a raczej w dwa) bez etykiet, oznaczeń - części od GM, które kupowałem zawsze były zapakowane w opakowania wyposażone w charakterystyczną etykietę GM z oznaczenimi, logotypem itp.
2. Na samej części nie znalazłem żadnych wytłoczonych oznaczeń: części, z którymi miałem do czynienia zawsze miały wytłoczenia na obudowie z logo GM (nawet drobne takie jak dysza spryskiwacza)
3. Na tempomacie naklejona jest naklejka (słabej jakości) z oznaczeniami i logotypem. Tylko ten logotyp wygląda jak QM, lub aM a nie GM
Stąd moje pytanie do kolegów, którzy mają wymianę za sobą czy wasze oryginały tez tak wyglądały, czy trafiłem na sprzedawcę, który wciska podróbki jako oryginalne części?
-
- Przeglądacz
Panowie jeszcze jedno pytanie. Ponieważ mój nowy OpCom utknął od ponad tygodnia w Belgii po odprawie celnej, a stary OpCom nie chce się łączyć z modułami REC, UEC i IPC, to czy do aktywacji tempomatu mogę wykonać wszystkie poniższe kroki bez drugiego?
4. CIM steering Variant configuration - country code - modify to - wybrac kraj inny niż GB
Z tego co zrozumiałem punkt 2 odpowiada za aktywacje kontrolki na wyświetlaczu gdy tempomat będzie włączony. Bez tego chwilowo przeżyję i mogę do aktywować po tym jak sprawny OpCom do mnie w końcu dojedzie.
Pytanie tylko czy taki manewr przejdzie?
4. CIM steering Variant configuration - country code - modify to - wybrac kraj inny niż GB
Z tego co zrozumiałem punkt 2 odpowiada za aktywacje kontrolki na wyświetlaczu gdy tempomat będzie włączony. Bez tego chwilowo przeżyję i mogę do aktywować po tym jak sprawny OpCom do mnie w końcu dojedzie.
Pytanie tylko czy taki manewr przejdzie?
-
- Imię: Pawel
- Auto: Zafira B 1.7
- Oznaczenie silnika: A17DTJ
Witajcie
Poszukuje informacji "Czy i Jak "mogę założyć tempomat w swoiej Zafirce B 2013 A17ZDJ Diesel. Autko angielskie. Działa bez zarzutów jednak brak tempomatu to straszny mankament.
Czy potrzebuję tylko manętke czy jeszcze coś dodatkowego?
Czy wymagane będzie programowanie? Jeżeli tak to czy jest ktoś z Bielska lub okolic kto mógłby zaprgramować?
Poradźcie proszę.
Poszukuje informacji "Czy i Jak "mogę założyć tempomat w swoiej Zafirce B 2013 A17ZDJ Diesel. Autko angielskie. Działa bez zarzutów jednak brak tempomatu to straszny mankament.
Czy wymagane będzie programowanie? Jeżeli tak to czy jest ktoś z Bielska lub okolic kto mógłby zaprgramować?
Poradźcie proszę.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
W tym temacie masz wszystko opisane, proszę używać opcji szukajVictorek pisze: ↑31 lip 2020, 07:08 Witajcie
Czy wymagane będzie programowanie? Jeżeli tak to czy jest ktoś z Bielska lub okolic k8to mógłby zaprgramować?
Poradźcie proszę.
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)