Hak holowniczy - montaż, instalacja elektr. moduł, łączówka
-
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: dth
Do zośki założyłem hak z oryginalnym modułem. jak włączę kierunkowskazy to na desce nie pojawia sie znak haka czy zafira b ma takowe coś na desce? Miałem astre g i zafire a i tak zapalała się znak haka. Wprogramowałem opcje haka chyba w rec to znalazłem. Jak wejdę w test deski i zaznaczę aktywuj kontrolkę haka to nic na desce sie nie pojawia
- huubii
- Zafiromaniak
- Imię: Hubert
- Auto: Opel Zafira B 1.9cdti 180KM/380Nm
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Zafira B by huubii&nusia: https://zafiraklub.org/viewtopic.php?f=87&t=30928
- Sp4rkY
- Świeżak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 1.8 Cosmo Panorama
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Z jakim gniazdem przyczepki Zośki B wychodziły fabrycznie?
Zastanawiam się czy 7 czy 13 pin kupować. Wszystkie przyczepki poniżej 750kg mają 7pin ale nie zamknę sobie drogi na bardziej rozbudowane instalacje
---
Nie było pytania, nie ma w sprzedaży 13pin z dedykowanym modułem
----
Z opinii ludzi wynika że teraz wszystkie haki przykręcane mają gównianą anty-korozję a najlepiej wychodzi STEINHOF
Zastanawiam się czy 7 czy 13 pin kupować. Wszystkie przyczepki poniżej 750kg mają 7pin ale nie zamknę sobie drogi na bardziej rozbudowane instalacje
---
Nie było pytania, nie ma w sprzedaży 13pin z dedykowanym modułem
----
Z opinii ludzi wynika że teraz wszystkie haki przykręcane mają gównianą anty-korozję a najlepiej wychodzi STEINHOF
Ostatnio zmieniony 27 paź 2020, 08:30 przez Sp4rkY, łącznie zmieniany 2 razy.
test
-
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira B 1.9 cosmo
- Oznaczenie silnika: CDTI
Czy mógłby sie ktos pochwalic jakiej marki montowaliście haki tak zeby bylo estetycznie i nie trzeba byłoby ciać zderzaka? Widziałem we wcześniejszych komentarzach ze polecany jest bosal ale jest trudno dostępny a jak jest to ceny dość spore. Sa jakies budzetowe ktore beda dobrze wygladac? Hak-pol lub Auto hak sie do czegos nadaje?
Pozdrawiam
Czy mógłby sie ktos pochwalic jakiej marki montowaliście haki tak zeby bylo estetycznie i nie trzeba byłoby ciać zderzaka? Widziałem we wcześniejszych komentarzach ze polecany jest bosal ale jest trudno dostępny a jak jest to ceny dość spore. Sa jakies budzetowe ktore beda dobrze wygladac? Hak-pol lub Auto hak sie do czegos nadaje?
Pozdrawiam
Witam.
Montuję hak ,kupiłem do niego oryginalny moduł ale ma odcięte kable które idą do gniazda haka ,może ma opis przewodów wychodzących z wtyczki modułu do gniazda haka .
Montuję hak ,kupiłem do niego oryginalny moduł ale ma odcięte kable które idą do gniazda haka ,może ma opis przewodów wychodzących z wtyczki modułu do gniazda haka .
Dla potomnych ,postanowiłem poszukać na forum astraklub.pl (pewnie z sentymentu do astry) i tam znalazłem schematy kol.marwisn
https://astraklub.pl/viewtopic.php?t=827149
https://astraklub.pl/viewtopic.php?t=827149
Ostatnio zmieniony 20 lis 2020, 15:08 przez JankoM, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Debiutant
- Imię: Jarek
- Auto: Opel Zafira 1,9 Automat
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Dzięki przydało się ale mam jeszcze taki problem kupiłem hak używke z wiązką do auta bez REC, a w moim aucie jest REC czy wkładać to, nie będzie się gryzło ? Wiązka jest oryginalna 13 pin że stałym plusem, który też chce mieć z uwagi na przyczepę kempingową, z którą zdaża mi się jeździć.
Mam też moduł do RECa ale musiałbym przerobić ta wiązka ale nie bardzo wiem jak.
Mam też moduł do RECa ale musiałbym przerobić ta wiązka ale nie bardzo wiem jak.
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Opis gniazda haka w Rec masz tutaj https://www.diagnostics.org.uk/showthre ... zz21bhyg50
-
- Debiutant
- Imię: Jarek
- Auto: Opel Zafira 1,9 Automat
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Wszystko już podpięte przez moduł do REC, w sumie mogę napisać że straszne głupoty pokazuje na mierniku po wpieciu modułu, prawie wszędzie są napięcia. Dopiero po podpiecie przyczepy wszystko jest ok.
Oczywiście problem jest z kierunkowskazami led w drugiej przyczepie, muszę chyba dokupić rezystory. W opcomie nie znalazłem możliwości zmiany żarówek na ledy w przyczepie.
Oczywiście problem jest z kierunkowskazami led w drugiej przyczepie, muszę chyba dokupić rezystory. W opcomie nie znalazłem możliwości zmiany żarówek na ledy w przyczepie.
-
- Debiutant
- Imię: jachu
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI
- Oznaczenie silnika: Z1.9DT
Witam.Panowie zakupiłem hak Oris wymontowany z Zosi ale niestety brakuje modułu, od REC do haka(wtyczka na przewodzie jest okrągła ,gniazdo jest na 13 pinów)i brak kluczyka do wypięcia haka.Mam pytanie: gdzie mogę kupić coś takiego jak moduł i czy mogę dorobić kluczyk na zamku jest wybity chyba kod 006,przeszukałem neta i niestety lipa.
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Mi kluczyk dorabiał do Orisa fachowiec od kluczy.
Podjechałem pod zakład, zabrał ze sobą pętle kluczy uniwersalnych i odziwo 1 pasował.
Potem wystrugał nowy klucz i było.
Koszt 40 zł.
Jak moduł chcesz z opla to szukaj gdzieś na allegro. Ewentualnie kup uniwersalny i podepnij.
Kilka postów wyżej jest rozpiska złącza w Rec
Podjechałem pod zakład, zabrał ze sobą pętle kluczy uniwersalnych i odziwo 1 pasował.
Potem wystrugał nowy klucz i było.
Koszt 40 zł.
Jak moduł chcesz z opla to szukaj gdzieś na allegro. Ewentualnie kup uniwersalny i podepnij.
Kilka postów wyżej jest rozpiska złącza w Rec
Ostatnio zmieniony 24 maja 2021, 18:17 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.