Automatyczny włącznik świateł mijania
a w op-com ie warianty przestawiły się same ??
u mnie nawet po odpięciu akumulatora wszystko zostaje tak jak zaprogramowałem.
A sprawdzałeś to ??
u mnie nawet po odpięciu akumulatora wszystko zostaje tak jak zaprogramowałem.
A sprawdzałeś to ??
Wszystko się zgadza wariant 5 działa tylko że dopiero po przekręceniu pokrętła świateł w pozycje zapalone i przełączeniu z powrotem w pozycje AUTO(wariant 5 tylko w urc przednie światła świecą a tablica, tylne światła i zegary po zadziałaniu czujnika),a po ponownym przekręceniu w pozycje świateł i powrocie do AUTO działa normalnie, wszystko po zmierzchu.
Ustawiłem OP-COMem program 5 wczorajszym wieczorem i mam dokładnie tak samo. Na pozycji 0 palą się wyłącznie światła do jazdy dziennej z przodu. Jak zachowują się na AUTO nie wiem - ciemno byłoKOCUR pisze:po włączeniu wariantu 5 wyłącznik świateł w pozycji AUTO po zmierzchu działa wszystko z czujnika a na pozycji 0 cały czas świecą światła do jazdy dziennej nic poza tym, a w pozycji załączone świeci normalnie wszystko.
Witam - czytajac twojego posta doszedlem do wniosku ,ze przez przypadek ty sam wyłaczyleś sobie tą funkcję na wyłączniku zmiany świateł. Przekręć jeszcze raz wyłącznikiem w prawo na światła mijania a póżniej w lewo na pozycję Auto i potem na 0 (całe kręcenie pokrętłem wyłącznika świateł musi być płynne czyli bez kombinowania i przerywania)yoggi1 pisze:dzisiaj ustawiłem sobie wariant 5 przez op-com. Wszystko działało poprawnie tak jak większość z was opisuje tzn. z przodu świeciły światła mijania, z tyłu nie, przy ustawieniu przełącznika na auto. Po jakimś czasie gdy ponownie uruchomiłem Zośkę ustawienia zniknęły, wszystko wróciło do stanu początkowego. Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi, czy jakiś błąd popełniłem przy ustawianiu?
To tyle - tak można załączać i wyłączać tę funkcję nr.5 z pokrętła
Mam Zafirkę B od 1,5 miesiąca.Pierwsze co zrobiłem poza sprawdzeniem w serwisie Opla przed zakupem to kupiłem na allegro książkę po polsku /auto z rynku niemieckiego/ a niemieckiego nie znam.Tam o większości rzeczy o których piszecie jest mowa.Nigdzie niestety nie trafiłem na posty na temat oświetlenia dziennego.Ponieważ mam w swojej Zośce biksenony chciałbym zamontować światła do jazdy dziennej.Może ktoś umiałby podpowiedzieć gdzie je zamontować.W dolnym grilu rozstaw byłby poniżej 60 cm ,co jest niezgodne z przepisami.Mam również światła przeciwmgielne i odpada montaż w tch miejscach świateł dziennych okrągłych/takowe też są/.Proszę o podpowiedz.Różne pomysły mile widziane.
Niemożliwe :>Stefano pisze:Nigdzie niestety nie trafiłem na posty na temat oświetlenia dziennego
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3160
Dzięki DaRek 7 za podpowiedz.Poczytałem i stwierdzam,że nie ma prostego sposobu zamontowania LED-ów dziennych.Chyba gra nie warta świeczki.Konstrukcja i profil zderzaka w Z B praktycznie to uniemożliwia. Na razie trochę niezgodnie z przepisami jeżdżę na światłach przeciwmgielnych.Chyba nikogo nie oślepiają, bo nikt mi nie migał światłami..A potem pomyśle jak wrócę od córki z Włoch.Pozdrawiam
[ Dodano: Pon Lip 18, 2011 20:56 ]
Stefano,
[ Dodano: Pon Lip 18, 2011 20:56 ]
Stefano,
podmianka włącznika wystarcza o ile posiadasz czujnik zmierzchudevils pisze:Witam wszystkich
Mam takie pytanko, posiadam biksenony swiatła zaprogramowane tak że sie włączają z przodu i z tyłu po odpaleniu silnika.Mam przełącznik świateł bez napisu (funkcji) AUTO i mam czujnik deszczu, chodzi o to że chce zamienić pokretło na takie z napisem AUTO tylko nie wiem czy mam czujnik zmierzchu i czy bedzie to działało tak jak ma działac. Mam zamiar zamontować ledy zeby w dzień świeciły tylko one a po wjezdzie np do tunelu lub gdy zrobi sie mroczno ledy gasły i włączały się ksenony to wszystko na funkcji AUTO w pokrętle.
Da rade to zrobić tak jak napisałem czy trzeba większej ingerencji?
jak by co to posiadam takowy na sprzedaż
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2015, 21:15 przez KIT GTO, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
CE1 = WYCIERACZKA,PRZEDNIA,SYSTEM PRACY IMPULSOWEJ
T2Q = REFLEKTORY,AUTOMATYCZNE WŁĄCZANIE-WYŁĄCZANIE
TT2 = REFLEKTORY KIERUNKOWE,WYSOKA INTENSYWNOŚĆ WYŁADOWANIA,ŚWIATŁA KRÓTKIE KSENONOWE, ŚWIATŁA DŁUGIE KSENONOWE/HALOGENOWE
To są dane z Twojego nr VIN.
T2Q = REFLEKTORY,AUTOMATYCZNE WŁĄCZANIE-WYŁĄCZANIE
TT2 = REFLEKTORY KIERUNKOWE,WYSOKA INTENSYWNOŚĆ WYŁADOWANIA,ŚWIATŁA KRÓTKIE KSENONOWE, ŚWIATŁA DŁUGIE KSENONOWE/HALOGENOWE
To są dane z Twojego nr VIN.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.