Światła tył - usterki w działaniu.
-
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel zafira b 1.9cdti 150km
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Temat ogarnięty. Skrzynka REC i wtyczka w górnym lewym rogu (kolor zielony) dostała wody przez te kiepskie uszczelki lampy. Światła tylne i stop działają. Dziękuję serdecznie za pomoc.... Jesteście wielcy!!!
-
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Oznaczenie silnika: Z18XER
I u mnie ten sam problem. Tylko woda na zielonej wtyczce, wytarte i działa miód. dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 15 lut 2024, 21:24 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem literówki
Powód: Poprawiłem literówki
-
- Świeżak
- Imię: Jarosław
- Auto: Zafira
- Model: ZAZB
- Oznaczenie silnika: z18xe1
Witam
Mam taki nietypowy przypadek w swojej Zośce B mianowicie świecą mi światła stop. Robiłem już nowy kabel masy, Reca potraktowałem wtyczki kontaktem (brak wody w nim druty czyste) i nic nadal świecą. Wymieniłem czujnik ham. Usterka nie ustała, już na prawdę nie mam pomysłów. Co do kodów usterek
B0655-5A - nieprawidłowy sygnał obwodu przełącznika światła stop
B3884-05 - przerwany obwód lub zbyt wysokie napięcie w obwodzie środkowego światła ham.
C0161-5A usterka przełącznika świateł stop
Zazwyczaj takie błędy wyskakują bez mojej ingerencji ( bez wypinania wtyczek itp.) bo jest więcej jak wypinam wtyczki z Reca itp.
Mam taki nietypowy przypadek w swojej Zośce B mianowicie świecą mi światła stop. Robiłem już nowy kabel masy, Reca potraktowałem wtyczki kontaktem (brak wody w nim druty czyste) i nic nadal świecą. Wymieniłem czujnik ham. Usterka nie ustała, już na prawdę nie mam pomysłów. Co do kodów usterek
B0655-5A - nieprawidłowy sygnał obwodu przełącznika światła stop
B3884-05 - przerwany obwód lub zbyt wysokie napięcie w obwodzie środkowego światła ham.
C0161-5A usterka przełącznika świateł stop
Zazwyczaj takie błędy wyskakują bez mojej ingerencji ( bez wypinania wtyczek itp.) bo jest więcej jak wypinam wtyczki z Reca itp.
Ostatnio zmieniony 06 paź 2024, 19:44 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono literówki
Powód: Poprawiono literówki
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Tu może być wina Rec-a z uwagi na wadę produkcyjną a mianowicie nie wiadomo skąd z dachu kapie woda na REC (osobiście to miałem) spaliło RECii wszystkie zamki .
Więc oddaj Rec do przeglądu a w Ruszowie jest magik od tych komputerów.
Więc oddaj Rec do przeglądu a w Ruszowie jest magik od tych komputerów.
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
- Świeżak
Ja dzisiaj jeszcze trochę posprawdzałem mianowicie hak (kostka/przewody) jest ok. Myślałem jeszcze nad tym stopem środkowym wyciągnąłem go sprawdzić czy nie zalany i tez jest ok nawet po odpięciu dalej świecą. Tak przyuważyłem że stop zaświeca się po przekręceniu stacyjki na pół zapłon, a gaśnie dopiero przy wyjęciu kluczy i odczekaniu 5 sek. Jeszcze się zastanawiam czy może cim (w kolumnie kier.) nie robi jakiego zwarcia i jakoś się z tym łączy bo na kompie czasem też wywala błąd z cimem.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jeszcze co to zerknij do przelotek kabli tył słupek-drzwi głęboko w progu tam lubią robić się cyrki.
Drugie rozkręcić BSI i wyczyścić złącza X1/X2/X3.
Jeszcze co kiedyś znalazłem w szpargałach stary temat:
Awaria usunięta, przyczyną był uszkodzony przewód pomiędzy kością X1, a kostką włącznika świateł.
Drugie rozkręcić BSI i wyczyścić złącza X1/X2/X3.
Jeszcze co kiedyś znalazłem w szpargałach stary temat:
Awaria usunięta, przyczyną był uszkodzony przewód pomiędzy kością X1, a kostką włącznika świateł.
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
- Świeżak
O tam jeszcze nie sprawdzałem już się za to biorę dzięki za podpowiedź
Przeczyściłem BSI było kilka pinów na X2 niebieskich po str. pinów nr 10-23 praktycznie cały rząd i na X3 od 23-33 kilka pinów. Oczyściłem konektem, psiknąłem i na razie jest ok, stop nie świeci zobaczymy na jak długo. Jak już wcześniej wspomniałem, gdy wracałem do domu to nagle zośce się odwidziało i nie było problemu ze stopem, więc teraz jak czyściłem to też na sprawnym robiłem. Pozostaje jeździć i obserwować Dzięki za pomoc i naprowadzanie pozdrawiam
Przeczyściłem BSI było kilka pinów na X2 niebieskich po str. pinów nr 10-23 praktycznie cały rząd i na X3 od 23-33 kilka pinów. Oczyściłem konektem, psiknąłem i na razie jest ok, stop nie świeci zobaczymy na jak długo. Jak już wcześniej wspomniałem, gdy wracałem do domu to nagle zośce się odwidziało i nie było problemu ze stopem, więc teraz jak czyściłem to też na sprawnym robiłem. Pozostaje jeździć i obserwować Dzięki za pomoc i naprowadzanie pozdrawiam