Język polski w radiu cd30 mp3

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
kris1125
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Język polski w radiu cd30 mp3

#1 Post autor: kris1125 »

Witam
Zakładam nowy temat ponieważ wszystkie tematy, które są na forum nie mają konkretnego rozwiązania.
Mam radio cd30 mp3 blaupunkt i wyświetlacz GID 2 linie z klimatyzacją automatyczną opel zafira B 2005 silnik Z18XER, po zmianie języka na polski Op com-em zmienia na język polski po wyciągnięciu kluczyka i włożeniu ponownie dalej jest język polski ale po naciśnięciu przycisku settings przełącza się na język angielski w radiu w ustawieniach języka mam do wyboru 10 języków ale polskiego nie ma. Wyjąłem bezpiecznik od sterowania klimatyzacji zmieniłem język na polski w Op com, wyjąłem kluczyk włożyłem bezpiecznik od sterowania klimatyzacją i po włożeniu kluczyka język znowu zmienił się na angielski(po wyjęciu bezpiecznika nie wyskoczyły mi dodatkowe języki w radiu). Przy wyłączonym sterowaniu klimatyzacji zmiana na język polski Op com po wciśnięciu Settings tak samo wraca język angielski. Czy jest jakiś sposób żeby j. polski był na stałe czy muszę mieć sterowanie klimatyzacji z polskim menu i wtedy zaprogramować czy zaprogramować wsad z j. polski do radia cd 30 mp3 chyba że jest na to jakiś prostszy sposób ?

pozdrawiam

Jarki
Debiutant
Imię: Jarek
Auto: Opel Zafira 1,9 Automat
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: Jarki »

Też tak słyszałem, że za zmiane języka z polskiego odpowiada panel klimatyzacji, musisz go wymienić jeżeli to możliwe

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: Pszczyna »

Spróbuj- zmienia języka Op-COM lub tech2 na wyłączonym zapłonie zaś włączone radio to rzekomo BC PL zostaje na stałe

Dodano po 12 minutach 19 sekundach:
Tu było
miałczyk76 pisze: 21 maja 2014, 00:22
Jeśli ktoś ma GID i CD30,cd30mp3,CDC 40OPERA ,CD50 i nie ma j.polskiego to zapraszam do siebie w Warszawie .
Za darmo bez jakiś dodatkowych kosztów ustawię j.polski który nie zniknie :)
Jest to banalnie proste i traw ok 5 minut :P

Dodano po 7 minutach :
Lub alternatywa https://www.olx.pl/d/oferta/wyswietlacz ... e356033188

Dodano po 4 minutach 44 sekundach:
I znalazłem takie cóś:
moja astra jest wyposażona w 3 liniowy wyświetlacz gid
w menu jest możliwość zmiany na jeżyk polski
klimatronik ( ktoś może pomyśleć co ma klimatronik do zmiany jeżyka ,ale jednak ma )
a wiec procedura zmiany języka jest taka
1- wchodzimy w ustawienia i wyłączamy odpalanie radia z zapłonu
2-wylonczamy klimatronik ( musi pisać na wyświetlaczu eco )
3- wchodzimy w ustawienia i zmieniamy język na polski
koniec
w moim przypadku po tej operacji język polski już się nie kasuje po wyleczeniu zapłonu
mam nadzieje że i u was pomoże taka procedura
pozdrawiam

Dodano po 4 minutach 27 sekundach:
Taka ciekawostka :
https://youtu.be/UnmgB87rb34
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2021, 15:37 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”