Komunikaty dźwiękowe: buczek pasów i otwartych drzwi
Komunikaty dźwiękowe: buczek pasów i otwartych drzwi
Witam,jestem od niedawna posiadaczem zafiry b 1.8 2009r. Mam pytanie,czy w zafirach jest stosowany brzęczyk, który informuje o otwartych drzwiach i odpiętych pasach. W mojej zafirce tego nie słyszę, świecą się tylko kontrolki-pasy,drzwi. Proszę o informację, jak odbywa się to w waszych samochodach. Pozdrawiam, Jarek
Ostatnio zmieniony 31 sty 2016, 20:20 przez jarekenduro, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Dla drzwi i pasów jest sygnał dźwiękowy i wizualny
Nie wiem, czy w każdej wersji wyposażenia, ale raczej tak.
Nie wiem, czy w każdej wersji wyposażenia, ale raczej tak.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Sygnał dźwiękowy braku zapiętych pasów pojawia się dopiero po ruszeniu, podobnie jak otwartych drzwi. Dodatkowo po wyłączeniu silnika występuje sygnalizacja pozostawienia kluczyka w stacyjce, jeżeli znajduje się on w pozycji 0 i otworzymy drzwi kierowcy. Dźwięk przy braku zapiętych pasów można wyłączyć, ale pozostałe już chyba nie. Najprostszym sposobem aby sprawdzić działanie głośnika jest włączenie kierunkowskazów.
To można sobie wyłączyć lub włączyć.Tylko TECH2, Opcom nie da rady.Flora pisze: Dodatkowo po wyłączeniu silnika występuje sygnalizacja pozostawienia kluczyka w stacyjce, jeżeli znajduje się on w pozycji 0 i otworzymy drzwi kierowcy.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
- beskitu
- Świeżak
- Imię: Przemo
- Auto: Opel Zafira B 1.6 16v Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z16XEP
Czy miał ktoś z Was sygnał dzwiękowy, cichy słyszalny w kabinie taki pisk z komputera 2s i tak co 2-3 min (słychać ciche piiiiiiiii). W tamte lato to miałem, sterownik naprawiałem, nie było. Teraz znów powróciło, a podobno sterownik dobry. Choć i tak coś już odpalanie szwankuje i te same błędy.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2021, 15:53 przez beskitu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9