Wymiana, naprawa CIM
Witam. Panowie i Panie z racji tej iż mój cim również przestał działać poprawnie(przy trąbieniu podgłaśniał radio, nie działały przyciski z kierownicy itp.) postanowiłem rozebrać i polutować CIM. Zafira B 2008r.
Efekt, działa już ponad 2 m-ce. Lutowałem tylko styki kostek. Nie warto od razu kupowac nowego CIM.(nie trzeba op-coma pod warunkiem że nie przesuniecie blaszek od konta skrętu kierownicy.) Co prawda przez 1 dzień zdejmowałem poduszkę powietrzną ponieważ powypadały zapinki ale później naprawdę nie ma nic trudnego w naprawie CIM. Pozdrawiam
Efekt, działa już ponad 2 m-ce. Lutowałem tylko styki kostek. Nie warto od razu kupowac nowego CIM.(nie trzeba op-coma pod warunkiem że nie przesuniecie blaszek od konta skrętu kierownicy.) Co prawda przez 1 dzień zdejmowałem poduszkę powietrzną ponieważ powypadały zapinki ale później naprawdę nie ma nic trudnego w naprawie CIM. Pozdrawiam
No dobra ale o co Ci konkretnie chodzi ?? Jakie masz usterki ??maciekwaw pisze:Koledzy proszę o polecenie mi na terenie woj. Mazowieckiego kogoś kto naprawdę zna się na programowaniu i naprawie usterek w zafirze.
Jeśli ASO to które wawa / Płock i okolice.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2016, 20:08 przez Janek3311, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Model:
Nie zaprogramowałeś CIMa do końca lub niezgodnie z procedurą.Odezwij się do Miałczyka postawi auto na nogi w minutęmaciekwaw pisze:Po wymianie CIM auto umarło.nie ma pracy rozrusznika.robiłem peawie wszusyko jak i sprawdzałem.2 tydz auto stoi.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
Witam podepnę się do tematu CIM, a mianowicie zaczęło się od wadliwej pracy wycieraczek i przełącznika kierunkowskazów dużo poczytałem i po podpięciu opcom-a wyszły błędy związane z CIM-em postanowiłem dobrać się do dziada:) wyjąłem poprawiłem luty złożyłem i wyżej wymienione usterki znikły i wszystko by było pięknie tylko teraz nie odbija mi kierunkowskaz i wywala błąd " nie skalibrowany czujnik kata skrętu" oczywiście próbowałem przez opcom-a kalibrować ale nie daje rady:( jeśli ktoś ma doświadczenia jak to zrobić albo może coś źle poskładałem to proszę o pomoc podpowiedz:) Pozdrawiam Mariusz.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Po rozłożeniu i poprawnym złożeniu kalibracja nie jest konieczna, więc coś przestawiłeś. Na wcześniejszych stronach jest informacja jak powinny być ustawione koła zębate i tarcza.
Kierunkowskazy nie odbijają właśnie przez brak kalibracji. Ustawia się to po uruchomieniu funkcji OP-COMem - trzeba kręcić kierownicą w skrajne położenia, ale nie każda wersja OP-COMa sobie z tym radzi.
Kierunkowskazy nie odbijają właśnie przez brak kalibracji. Ustawia się to po uruchomieniu funkcji OP-COMem - trzeba kręcić kierownicą w skrajne położenia, ale nie każda wersja OP-COMa sobie z tym radzi.
Tym sposobem żadna sobie nie radziFlora pisze: Ustawia się to po uruchomieniu funkcji OP-COMem - trzeba kręcić kierownicą w skrajne położenia, ale nie każda wersja OP-COMa sobie z tym radzi.
Koła na wprost klikamy aktywuj kalibrację i po kilkunastu sekundach zrobione
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Potrzebuję listy numerów modułów CIM do ZB z odbiornikiem radiowym na częstotliwość 433MHz. W EPC Online jest tylko 93183451. Wiem, że jest tego znacznie więcej,, bo sam mam 13236784, a właśnie poszukuję jakiegoś zamiennika.
------------
13276153
13236783 ??
------------
13276153
13236783 ??
Ostatnio zmieniony 05 lut 2016, 23:54 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
W Katalogu jest tylko tyle:
Nie mam starego katalogu, więc nie mam możliwości weryfikacji czy tak na pewno jest.
Prawdopodobnie są to stare numery tej samej części - pytałem o to kiedyś w ASO: odpowiedzieli, że numery zmieniają się co pewien czas, ale jest to dalej ta sama część.Flora pisze:..... Wiem, że jest tego znacznie więcej,, bo sam mam 13236784, a właśnie poszukuję jakiegoś zamiennika.
13276153
13236783 ??
Nie mam starego katalogu, więc nie mam możliwości weryfikacji czy tak na pewno jest.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.