[B]Czujniki parkowania (PDC) w ZB - tył. Kompendium i FAQ

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
mirek2602
Przeglądacz
Imię: Mirosław
Auto: Opel Zafira B 1.9 120Km
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#121 Post autor: mirek2602 »

ja za swoją używkę dałem 50 :) tylko właśnie ma chyba trochę skrócone te "cycki" i nie wiem czy starczą przez zderzak...

murzyn1313

#122 Post autor: murzyn1313 »

Nowe maja ok 1.5-2cm. Pewnie jakiś rzeznik odcinał ;)

yuri1986
Bywalec
Imię: Bar
Auto: Zafira C 2.0cdti
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20dt

#123 Post autor: yuri1986 »

Ja za swoja listwe uzywana sawalem 90 z wysylka. Strona od samochodu przykrecona jest na srubach i podkladkach a strona zewnętrzna na poxipol od środka takze nic nie widac. A rant objechalem lekko czarnym sylikonem zeby sie syf miedzy zderzakiem a listwa nie zbieral bo orginalnie jest cos w stylu pianki. I czujniki w orginalnych miejscach od pdc osadzilem.

Awatar użytkownika
mirek2602
Przeglądacz

#124 Post autor: mirek2602 »

murzyn1313 to cenna informacja dla mnie muszę zmierzyć czy moje też mają taką długość... bo generalnie widać że nie są oryginalnie zakończone pytanie tylko jak mocno je ktoś potraktował i czy załapią się jeszcze...
kolego Yuri1986
jak od środka na poxipol?? generalnie wydaje mi się że od środka się nie dojdzie.. chyba że tylko te "cycki" na poxipol dawałeś czy całość jakoś??

yuri1986
Bywalec
Imię: Bar
Auto: Zafira C 2.0cdti
Oznaczenie silnika: A20dt

#125 Post autor: yuri1986 »

I tak pod te "cycki" będziesz musial wywiercic otwory no chyba ze je zetniesz. Poxipol staralem sie przecisnac przez otwory od wypustek i listwe lekko odgiolem rozsmarowalem poxipol i przykleilem zrobie jutro zdjecie to wstawie jak to wyglada.

wesolys
Mieszkaniec
Imię: Sławek
Auto: Zafira Tourer
Oznaczenie silnika: A14NET
#126 Post autor: wesolys »

witam mam pytanie do osób które montowały czujniki cofania w oryginalnej listwie pod zderzakiem tylnym [jakiś zwykłe z alle...] i posiadają hak. Czy hak nie sprawiał problemów z zamontowaniem oryginalnej listwy i czy same czujniki działają tak jak powinny [ czy nie widzą haka] bo przymierzam się do zamontowania oryginalnej listwy czujników + buzer i prosił bym o opinie i uwagi .

murzyn1313

#127 Post autor: murzyn1313 »

Jak widzisz na zdjęciach mam hak, a montaż czujników pod oryginalną listwe nie spowodował wariacji czujników.

Awatar użytkownika
mirek2602
Przeglądacz

#128 Post autor: mirek2602 »

tylko problemem są same czujniki żeby dobre kupić i pasowały w otwory oryginalne w listwie bo przymierzałem jedne i kicha średnica jest troszkę większa i gdybym rozwiercił lekko otworki to będzie mało ścianki tej dodatkowej wkładki co jest w listwie montowana a gdy ją całkiem usunę to czujnik praktycznie przelatywał przez otwór... i szukam dalej.....

murzyn1313

#129 Post autor: murzyn1313 »

W poscie na poprzedniej stronie podalem nr czesci. Jest to wersja listwy bez otworow. Mozna wtedy sobie wsadzic jakie sie chce czujniki. Popytac w aso, bo skoro nowa w uk kosztowala 30 funa to w pl mysle ze podobne kwoty. Nie oplaca sie kupowac sztrucla z alledrogo za 150 ziko

wesolys
Mieszkaniec
#130 Post autor: wesolys »

witam dzięki koledzy za cenne info jeżeli hak nie jest przeszkodą to zaczynam szukać listwy pod czujniki i tu pytanie do kolegi mirek2602 jaka powinna być średnica czujnika i kołnierzyka pod oryginalne otwory? Chyba że nie znajdę listwy w dobrej cenie wtedy skorzystam z rady kolegi murzyn1313 i jazda do aso .

Awatar użytkownika
mirek2602
Przeglądacz

#131 Post autor: mirek2602 »

kolego ja kupiłem za 50zł używkę co do otworów dziura to 17,5mn z tą przyklejoną oryginalnie wkładką... jeśli by ją oderwać to robi się otwór 23,5mn więc czujniki gdyby miały tak około 18 było by ok. delikatnie powiększyć otwory i gitara a ja się spotkałem z czujnikami około chyba 22mn takiej średnicy są wiertła w tych zestawach z czujnikami więc robiąc taki otwór ciężko będzie bo za mało ścianki zostanie w tej przyklejonej wkładce oryginału a jeśli się ją oderwie całkowicie to zostaje dziura około 23 i robi się luz a czujniki mają mały rant około 23,5-24 więc średnio by to się trzymało... jeśli się nie pomyliłem nic to tak jest możesz to sprawdzić jeszcze bo nie chciał bym wprowadzić w błąd... jeśli uda Ci się coś wykąbinować to chętnie bym skorzystał z tego...
co do listwy to tam gdzie kupowałem to miał jeszce 1 lub 2 sztuki nie wiem czy wysyłają podam na priv adres.. ciekawi mnie czy jak by gdzieś kupić oryginalne czujniki a reszte na allegro czy by pasowało....

wesolys
Mieszkaniec
#132 Post autor: wesolys »

mirek2602 pisze:.. ciekawi mnie czy jak by gdzieś kupić oryginalne czujniki a reszte na allegro czy by pasowało....
podejrzewam że mogło by nie pasować i różnica w cenie czujników ogromna [1 szt ok. 70 zł]
Ostatnio zmieniony 02 sty 2015, 16:23 przez wesolys, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mirek2602
Przeglądacz

#133 Post autor: mirek2602 »

Co do ceny to zgadza sie drogo by to wyszlo..

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: B14NET

#134 Post autor: tOmki »

Obrazek

14 diesel
15 diesel + hak
16 benzyna
17 benzyna + hak
18 tu mam zagwozdkę, benzyna + hak, listwa tylko dla ozdoby ?

Dobrze to rozumiem ?
ZB Obrazek
ZC Obrazek

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#135 Post autor: Bodek »

Rodzaj paliwa, jeżeli o tym myślisz, raczej nie ma tu żadnego znaczenia.

Znaczenie ma hak i pakiet linii
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”