[B]Czujniki parkowania (PDC) w ZB - tył. Kompendium i FAQ
-
- Bywalec
- Imię: Bar
- Auto: Zafira C 2.0cdti
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20dt
Ja za swoja listwe uzywana sawalem 90 z wysylka. Strona od samochodu przykrecona jest na srubach i podkladkach a strona zewnętrzna na poxipol od środka takze nic nie widac. A rant objechalem lekko czarnym sylikonem zeby sie syf miedzy zderzakiem a listwa nie zbieral bo orginalnie jest cos w stylu pianki. I czujniki w orginalnych miejscach od pdc osadzilem.
- mirek2602
- Przeglądacz
- Imię: Mirosław
- Auto: Opel Zafira B 1.9 120Km
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
murzyn1313 to cenna informacja dla mnie muszę zmierzyć czy moje też mają taką długość... bo generalnie widać że nie są oryginalnie zakończone pytanie tylko jak mocno je ktoś potraktował i czy załapią się jeszcze...
kolego Yuri1986
jak od środka na poxipol?? generalnie wydaje mi się że od środka się nie dojdzie.. chyba że tylko te "cycki" na poxipol dawałeś czy całość jakoś??
kolego Yuri1986
jak od środka na poxipol?? generalnie wydaje mi się że od środka się nie dojdzie.. chyba że tylko te "cycki" na poxipol dawałeś czy całość jakoś??
-
- Mieszkaniec
- Imię: Sławek
- Auto: Zafira Tourer
- Oznaczenie silnika: A14NET
witam mam pytanie do osób które montowały czujniki cofania w oryginalnej listwie pod zderzakiem tylnym [jakiś zwykłe z alle...] i posiadają hak. Czy hak nie sprawiał problemów z zamontowaniem oryginalnej listwy i czy same czujniki działają tak jak powinny [ czy nie widzą haka] bo przymierzam się do zamontowania oryginalnej listwy czujników + buzer i prosił bym o opinie i uwagi .
- mirek2602
- Przeglądacz
tylko problemem są same czujniki żeby dobre kupić i pasowały w otwory oryginalne w listwie bo przymierzałem jedne i kicha średnica jest troszkę większa i gdybym rozwiercił lekko otworki to będzie mało ścianki tej dodatkowej wkładki co jest w listwie montowana a gdy ją całkiem usunę to czujnik praktycznie przelatywał przez otwór... i szukam dalej.....
-
- Mieszkaniec
witam dzięki koledzy za cenne info jeżeli hak nie jest przeszkodą to zaczynam szukać listwy pod czujniki i tu pytanie do kolegi mirek2602 jaka powinna być średnica czujnika i kołnierzyka pod oryginalne otwory? Chyba że nie znajdę listwy w dobrej cenie wtedy skorzystam z rady kolegi murzyn1313 i jazda do aso .
- mirek2602
- Przeglądacz
kolego ja kupiłem za 50zł używkę co do otworów dziura to 17,5mn z tą przyklejoną oryginalnie wkładką... jeśli by ją oderwać to robi się otwór 23,5mn więc czujniki gdyby miały tak około 18 było by ok. delikatnie powiększyć otwory i gitara a ja się spotkałem z czujnikami około chyba 22mn takiej średnicy są wiertła w tych zestawach z czujnikami więc robiąc taki otwór ciężko będzie bo za mało ścianki zostanie w tej przyklejonej wkładce oryginału a jeśli się ją oderwie całkowicie to zostaje dziura około 23 i robi się luz a czujniki mają mały rant około 23,5-24 więc średnio by to się trzymało... jeśli się nie pomyliłem nic to tak jest możesz to sprawdzić jeszcze bo nie chciał bym wprowadzić w błąd... jeśli uda Ci się coś wykąbinować to chętnie bym skorzystał z tego...
co do listwy to tam gdzie kupowałem to miał jeszce 1 lub 2 sztuki nie wiem czy wysyłają podam na priv adres.. ciekawi mnie czy jak by gdzieś kupić oryginalne czujniki a reszte na allegro czy by pasowało....
co do listwy to tam gdzie kupowałem to miał jeszce 1 lub 2 sztuki nie wiem czy wysyłają podam na priv adres.. ciekawi mnie czy jak by gdzieś kupić oryginalne czujniki a reszte na allegro czy by pasowało....
-
- Mieszkaniec
podejrzewam że mogło by nie pasować i różnica w cenie czujników ogromna [1 szt ok. 70 zł]mirek2602 pisze:.. ciekawi mnie czy jak by gdzieś kupić oryginalne czujniki a reszte na allegro czy by pasowało....
Ostatnio zmieniony 02 sty 2015, 16:23 przez wesolys, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Rodzaj paliwa, jeżeli o tym myślisz, raczej nie ma tu żadnego znaczenia.
Znaczenie ma hak i pakiet linii
Znaczenie ma hak i pakiet linii
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.