Otwieranie szyb z pilota

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
DD

#16 Post autor: DD »

Bodek, a przyuczyłeć szybę tylnią lewą? - otwarcie z przytrzymaniem ok. 2 sekund aż do pyknięcia i zamknięcie z przytrzymaniem ok. 2 sekund aż do pyknięcia.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#17 Post autor: Bodek »

DD pisze:Bodek, a przyuczyłeć szybę tylnią lewą? - otwarcie z przytrzymaniem ok. 2 sekund aż do pyknięcia i zamknięcie z przytrzymaniem ok. 2 sekund aż do pyknięcia.
Tak i raz zadziałało, a teraz nie działa - rozbiorę po pracy wiązkę i pooglądam - może to jednak kabelki.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

skorpion

#18 Post autor: skorpion »

czesc . u mnie to domykanie szyb nie dziala :cry: moge prosic o dokladna instrukcje

[ Dodano: Wto Maj 14, 2013 20:14 ]
Probowalem z przytrzymaniem domykania na przekreconym kluczyku i nic :( a szkoda bo to fajny bajer

[ Dodano: Sro Maj 15, 2013 19:03 ]
Cześć . Szkoda że nikt nic nie podpowie . Dziś próbowałem na różne sposoby i nic :cry:

Skasowany użytkownik 10013

#19 Post autor: Skasowany użytkownik 10013 »

skorpion pisze:czesc . u mnie to domykanie szyb nie dziala :cry: moge prosic o dokladna instrukcje

[ Dodano: Wto Maj 14, 2013 20:14 ]
Probowalem z przytrzymaniem domykania na przekreconym kluczyku i nic :( a szkoda bo to fajny bajer

[ Dodano: Sro Maj 15, 2013 19:03 ]
Cześć . Szkoda że nikt nic nie podpowie . Dziś próbowałem na różne sposoby i nic :cry:
Nie maż tej funkcji aktywnej. Trzeba ją zaprogramować op-com lub techem.

Kasko99

#20 Post autor: Kasko99 »

Mnie też by to zainteresowało co za czary mary muszę zrobić aby domykanie szyb chociaż zadziałało? Ktoś podpowie?

drahe
Mieszkaniec
Model:

#21 Post autor: drahe »

Żadne czary mary :D Po pierwsze musisz mieć dużą skrzynkę bezpiecznikową w bagażniku tzw REC.Po drugie trzeba aktywować "komfortowe zamykanie szyb" za pomocą Techa lub op-coma.

Kasko99

#22 Post autor: Kasko99 »

Mam ale to na duze nie wyglada kwestia definicji w opcomie w pozycji REC mam niedostepne wiec czy moge to sobie domontowac ile to kosztuje? Robil to ktos z was?

drahe
Mieszkaniec
Model:

#23 Post autor: drahe »

Jak op-com ci nie wykrywa tego modułu tzn że go nie posiadasz.Wpisz sobie w google (grafika) Zafira REC to zobaczysz jakie są różnice między małą skrzynką a dużą.Duża ma pięć dużych wtyczek a mała to tylko kilka przekaźników.

Kasko99

#24 Post autor: Kasko99 »

No to juz wszystko jasne, dzieki kolego a masz moze jakas rade na domontowanie tego bajeru domykania szyb? Nie koniecznie za pomoca REC moze sa inne sposoby?

drahe
Mieszkaniec
Model:

#25 Post autor: drahe »

Dołóż sobie alarm z taką funkcją.

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#26 Post autor: cns80 »

No dobra.
Mam skrzynkę jak na tym zdjęciu:

Obrazek

Nie mam ryglowania drzwi z kluczyka (tylko kierowcy się ryglują) mimo że mam centralny zamek i z pilota się wszystkie domykają. Nie mam domykania szyb. Czy muszę coś kombinować czy wystarczy to aktywować OP-COMem ?
Obrazek

drahe
Mieszkaniec
Model:

#27 Post autor: drahe »

Nic nie musisz zmieniać :) Wystarczy aktywacja Techem lub opkiem.

MARK-62

#28 Post autor: MARK-62 »

Też mam taką skrzynkę HN.Ale mam pytanie takie.Czy wszystkie zafiry B mają ryglowanie drzwi i czy to też działa z pilota i z kluczyka?Bo u mnie nic nie działa ani ryglowanie ani otwieranie/zamykanie szyb z pilota ani z kluczyka.

drahe
Mieszkaniec
Model:

#29 Post autor: drahe »

Nie masz tych funkcji aktywowanych.Podjedź do kogoś na aktywację.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#30 Post autor: cns80 »

MARK-62, jak widzisz też miałem ten problem, ale po aktywacji op-com'em wszystko już mam :)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”