problem ze światłem mijania

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Michal83

#16 Post autor: Michal83 »

Grisza75, mam moduł REC. Dzięki za rady, dzisiaj po pacy postaram się to sprawdzić.

Grisza

#17 Post autor: Grisza »

DaRek7 pisze: Jesteś pewny że o takie błędy Ci chodzi :?: A gdyby nie miał REC-a Zośka w swej zadniej części pogrążyła by się na zawsze w ciemnościach ;)
Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego, że moduł REC może nie występować w Zafirze

Gdyby nie miał REC'a, to auto kwalifikowało by się na przeprogramowanie modułu UEC (gasnące światła są wynikiem ustawionego złego progu czujnika zwarcia w module UEC, ale dotyczy to tylko wersji ZB bez modułu REC)

dukee

#18 Post autor: dukee »

Witam,
pierwszy post na stronie i od razu potrzebuje pomocy. Mam tą samą przypadłość, najpierw zgasło światło postojowe. Teraz problem z drogowym. Żarówki są ok. nie dochodzi do nich prąd. Jestem laikiem ale przy waszej pomocy pewnie to naprawie. ostatnio miałem problem z żarówką od halogenu ale po lewej stronie. wymieniłem na nową i jest ok. grzebałem w bezpiecznikach ale nic raczej nie pozamieniałem. Proszę o radę:)

MuzzyCo

#19 Post autor: MuzzyCo »

To ja odgrzebię temat. Dziś pojawił mi się w kompie komunikat "światła mijania". Wymieniłem żarówkę - nie świeci, włożyłem drugą - nie świeci. Wyciągnąłem na wierzch kostkę (przy okazji czy taka kostka od H7 to jest jakaś standardowa czy typowa dla konkretnego auta?), poczyściłem styki, podłączyłem żarówkę bez kostki, do kabli - nie świeci, sprawdziłem napięcie woltomierzem - 11,5V, żarówka - nie świeci, podłączyłem żarówkę na krótko do aku - świeci.

Jakieś pomysły? bo moje się skończyły.

pozdr.

Sławek

Skasowany użytkownik 323

#20 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

Witam,
Mam problem z reflektorem. Nie działa światło mijania. Drogowe działa. Problem tkwi w samym reflektorze. Czy ktoś może miał taki problem i sobie z nim poradził. Wyeliminowałem częsty problem wiązki. Prąd dochodzi do kostki i nawet podłączałem lewy reflektor w miejsce prawego i świecił. A prawy (mijania) nie świeci. Może ktoś rozkminiał temat?
Pozdrawiam

Bartez
Bywalec
Model:

#21 Post autor: Bartez »

Konektory w prawym nie są zaśniedziałe albo wypalone? Sprawdź przejście miernikiem pomiędzy konektorem a wtyczką żarówki.

Skasowany użytkownik 323

#22 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

Temat załatwiony. Problemem była przypalona kostka. Zalutowałem drugą i po sprawie. Oba oczka sprawne.
Pzdr

poldek34
Świeżak
Imię: Stanisław
Auto: Opel Zafira B, 1.9CDTI Cosmo Panoramaa
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#23 Post autor: poldek34 »

Witam,
od jakiegoś czasu gasną mi światła mijania podczas skręcania a także czasem przy dodawania gazu( ruszanie z miejsca). Temu gaśnięciu świateł towarzyszy tykanie w tylnej części auta( domyślam się, że jakiś przekaźnik skrzynce bezpieczników w lewym nadkolu).
Mogę także wywołać zniknięcie świateł mijania przyciśnięciem włączników zamykania szyb( jeśli szyby już są zamknięte).
Akumulator nowy, altek ładuje jak należy.

Byłem dziś u elektryka samochodowego ale zgłupiał chłopina i nie wie co jest grane. Miał ktoś taką przypadłość?
Światła nie tylko znikają na zakrętach, w czasie deszczu wraz ze znikaniem świateł zatrzymują się także wycieraczki ( jeśli pada deszcz, a działają pod czujnikiem deszczu).

co byście obstawiali? dziękuję za sugestie.

brys

#24 Post autor: brys »

Witam

Zgasł mi prawy xenon świateł mijania. Po podłączeniu op-comem wyświetlił się błąd B2699-00 (Przerwany obwód prawego światła mijania ... (00).
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak to czytać po chłopskiemu ;-)

pawel821124

#25 Post autor: pawel821124 »

Witam, nie wiem czy to jest temat na tą dyskusję, wczoraj wracając do domu na odcinku 100 km dwa razy na chwilę zgasły mi światła mijania oraz podświetlenie zegarów po przekręceniu włącznika świateł do pozycji startowej i z powrotem włączyły się. Prośba o podpowiedź co mogło być przyczyną tego, ewentualnie czy da radę jakoś samemu zdiagnozować co jest grane. Później już to nie powtórzyło się. Sytuacja była o tyle nieciekawa , że zdarzyło mi się to raz w nocy na zakręcie. Jeszcze jedna rzecz która może być niejako przyczyną w warsztacie myto mi w sobotę silnik, czy mogła na przykład dostać się gdzieś woda, która spowodowałaby to chwilowe wyłączenie świateł i podświetlenia
Ostatnio zmieniony 12 paź 2015, 09:28 przez pawel821124, łącznie zmieniany 1 raz.

Skasowany użytkownik 6483

#26 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

A może jedynie masz przerwę na włączniku świateł? Warto od tej części zacząć poszukiwania usterki. :)

poldek34
Świeżak
#27 Post autor: poldek34 »

usterka zdiagnozowana - regulator napięcia w altku. w środę wkładam nowego altka. napiszę czy zadziałało.

pzdr.

poldek34
Świeżak
#28 Post autor: poldek34 »

Potwierdzam, wymiana alternatora pomogła. Napięcie ładowania stabilne - bez sekundowych skoków powyżej 15v. i o dziwo niższe.
podczas jazdy zero problemów z gasnącymi światłami, wyłączaniem wycieraczek, radia, itd.
Koszt altka z 12 mies gwarancją 215 zł 9 z przesyłką)
koszt wymiany 120 zł.

pozdrawiam.

rbcartoon

#29 Post autor: rbcartoon »

Witam
Mam problem w mojej zafirce ze światłami, gdyż nie załączają się w trybie auto.
Jedyna opcja to ręczne włączenie. Co możecie poradzić?
Dziwne jest też to że co jakiś czas działa wszystko jak powinno.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo

#30 Post autor: Bodek »

:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”