Odblokowanie Komputera Pokładowego
-
- Bywalec
- Model:
- Arkan29
- Debiutant
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19CDTI
Po zakupie mojej Zafirki zauważyłem, że ekran komputera pokładowego (ten bursztynowy) pokazuje mi tylko godzinę, datę i temperaturę na zewnątrz. Trochę mnie to zdziwiło gdyż w opcji miałem mieć wskazania komputera pokładowego (średnie spalanie, czas jazdy, zasięg itd.). Po wciśnięciu przycisku BC pojawia mi się komunikat "No Function". Oczywiście rozkodowałem VIN oraz zadzwoniłem do ASO i po odszyfrowaniu tych wszystkich gadżetów co moja Zafirka powinna mieć doszedłem do wniosku, że standardowo powinien w niej być zainstalowany wyświetlacz BID (Board Info Display). A tu żadna funkcja nie jest dostępna.
Macie jakieś pomysły co może być przyczyną takiego stanu rzeczy, czy można aktywować gdzieś funkcję komputera pokładowego czy to może awaria jakiś czujników?
Byłbym wdzięczny za każdą podpowiedź w tej kwestii.
Po zakupie mojej Zafirki zauważyłem, że ekran komputera pokładowego (ten bursztynowy) pokazuje mi tylko godzinę, datę i temperaturę na zewnątrz. Trochę mnie to zdziwiło gdyż w opcji miałem mieć wskazania komputera pokładowego (średnie spalanie, czas jazdy, zasięg itd.). Po wciśnięciu przycisku BC pojawia mi się komunikat "No Function". Oczywiście rozkodowałem VIN oraz zadzwoniłem do ASO i po odszyfrowaniu tych wszystkich gadżetów co moja Zafirka powinna mieć doszedłem do wniosku, że standardowo powinien w niej być zainstalowany wyświetlacz BID (Board Info Display). A tu żadna funkcja nie jest dostępna.
Macie jakieś pomysły co może być przyczyną takiego stanu rzeczy, czy można aktywować gdzieś funkcję komputera pokładowego czy to może awaria jakiś czujników?
Byłbym wdzięczny za każdą podpowiedź w tej kwestii.
- Arkan29
- Debiutant
Dwie wizyty, konkret i moja Zafirka ma pełny BID plus info o przepalonych światłach, kodzik do radia i wyświetlacza, automatyczne światła do jazdy dziennej, otwieranie i zamykanie szyb z kluczyka oraz info o DPF.
Dzięki Drahe. Jak coś to numer zapisałem na przyszłość.
Dwie wizyty, konkret i moja Zafirka ma pełny BID plus info o przepalonych światłach, kodzik do radia i wyświetlacza, automatyczne światła do jazdy dziennej, otwieranie i zamykanie szyb z kluczyka oraz info o DPF.
Dzięki Drahe. Jak coś to numer zapisałem na przyszłość.
- Arkan29
- Debiutant
A co konkretnie masz na myśli? Jedna wizyta i wgrany komputer wraz z polskim menu. Ponieważ nie dało się ściągnąć kodu na miejscu i trzeba było wyciągnąć radyjko to umówiłem się z drahe na weekend. Podjechałem i niecałe pół godzinki wszystko co chciałem i mogłem miałem w swojej Zoście. Info o DPF to chodziło mi konkretnie w ilu % zapchany jest filtr a to pokazuje w diagnostyce.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Robi się ciekawie, drahe nam czegoś nie mówi
------------
Tak sobie myślę, że chodzi Ci pewnie o opcję Diagnostyka w aplikacji obsługującej interfejs, gdzie po dostaniu się do sterownika silnika można sprawdzić poziom nasycenia.
Wcześniej z Twojego postu wywnioskowałem, że drahe w jakiś magiczny sposób uruchomił Ci prezentację nasycenia na wyświetlaczu
W którym miejscu?Arkan29 pisze: Info o DPF to chodziło mi konkretnie w ilu % zapchany jest filtr a to pokazuje w diagnostyce.
------------
Tak sobie myślę, że chodzi Ci pewnie o opcję Diagnostyka w aplikacji obsługującej interfejs, gdzie po dostaniu się do sterownika silnika można sprawdzić poziom nasycenia.
Wcześniej z Twojego postu wywnioskowałem, że drahe w jakiś magiczny sposób uruchomił Ci prezentację nasycenia na wyświetlaczu
Ostatnio zmieniony 03 paź 2016, 16:32 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
- Arkan29
- Debiutant
Nie, tu nie chodzi o kontrolkę, wskazania na komputerze czy coś w tym stylu. Po prostu Zafirka to mój świeży zakup i pierwsze autko z DPF. Dlatego chciałem wiedzieć, jak bardzo zapchany jest ten filtr. Podpięcie pod komputer i było info. Przy drugiej wizycie to samo i już mniej więcej wiem w jakim tempie się zapycha i kiedy mogę spodziewać się wypalania.