[B]Problemy związane z bi-xenonami i kontrolką AFL
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Metoda gaz-hamulec odczytasz tylko błędy ECU, jeżeli chcesz odczytać błędy innych modułów potrzebny jest bardziej rozbudowany interfejs/aplikacja
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Ta kontrolka świeci po włączeniu zapłonu i świeci do póki system nie zrobi kontroli systemu. Soczewki poruszą się ( wykonają test) i jak wszystko jest ok kontrolka gaśnie.merho pisze: ↑01 paź 2019, 16:04 Panowie czy ta kontrolka świeci wam na zapłonie? Gaśnie mi po 4 sek? Wymieniałem jakiś czas temu prawy żarnik bo się przepalił. Światła działają jak należy reagują na skręt. Brak błędów z metody na pedaly. Myślałem że to może sygnalizuje brak świateł przeciwmgielnych albo awarie oświetlenia.
-
- Przeglądacz
- Imię: maciej
- Auto: zafira
- Model: B
Dzięki już myślałem że mam coś uszkodzone. Przeglądałem YT z filmami deski rozdzielczej i tam było bez tej kontrolki, najwyraźniej nagrywający nie miał bixeon ow
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: Z19DT
A mi się wydaje, że kontrolka nie świeci się na zapłonie. Jeśli się świeci to ma jakiś zapamiętany błąd a gaśnie po odpaleniu auta.
U mnie na zapłonie nie świeci.
Dodatkowo jak miałem błędy to właśnie mi świeciła a po odpaleniu gasła jeśli błąd nie powracał.
Tak coś mi się wydaje.
Całe szczęście nie mam ostatnio błędów z xenonów to może coś źle pamiętam.
Podłącz komputer i Ci prawdę powie
U mnie na zapłonie nie świeci.
Dodatkowo jak miałem błędy to właśnie mi świeciła a po odpaleniu gasła jeśli błąd nie powracał.
Tak coś mi się wydaje.
Całe szczęście nie mam ostatnio błędów z xenonów to może coś źle pamiętam.
Podłącz komputer i Ci prawdę powie
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
U mnie kontrolka załącza się na zapłonie i gasnie z większością kontrolek po kilku sekundach. W tym czasie też robi mi się needle-sweep. Dopiero wtedy odpalam i zostają kontrolki od ładowania i ciśnienia oleju
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Mariusz, tu napisałeś źle więc nie wiem z czego się cieszyszmariusz131 pisze:Ta kontrolka świeci po włączeniu zapłonu i świeci do póki system nie zrobi kontroli systemu. Soczewki poruszą się ( wykonają test) i jak wszystko jest ok kontrolka gaśnie.merho pisze: ↑01 paź 2019, 16:04 Panowie czy ta kontrolka świeci wam na zapłonie? Gaśnie mi po 4 sek? Wymieniałem jakiś czas temu prawy żarnik bo się przepalił. Światła działają jak należy reagują na skręt. Brak błędów z metody na pedaly. Myślałem że to może sygnalizuje brak świateł przeciwmgielnych albo awarie oświetlenia.
-
- Imię: Patryk
- Auto: Zafira B 1.9 CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Witam!
podłączę się do tematu, posiadam Zafirę B z 2009r., wersja BiXenon AFL i mam problem..
Chciałem ustawić światła dzienne na Wersje 5, wszystko ładnie pieknie, w dzień były „dzienne” z przodu, z tylu nie było nic. Jeździłem tak dosłownie dzień i wyjeżdżając w nocy, kiedy czujnik wykrył i „włączył” normalne światła wyskoczył błąd z drogowymi : „Przerwany obwód światła drogowego lewego/prawego”. Lampy świecą normalnie, żarniki są nowe, długie świecą chwilkę po czym gasną, słychać jak przesłona się uruchamia.
Wcześniej świeciły normalnie, więc chciałem wrócić do poprzedniego ustawienia świateł dziennych, lecz w OpComie mogę programować tylko na AstreH.
Ktoś wie w czym problem lub miał podobnie? Proszę o pomoc
podłączę się do tematu, posiadam Zafirę B z 2009r., wersja BiXenon AFL i mam problem..
Chciałem ustawić światła dzienne na Wersje 5, wszystko ładnie pieknie, w dzień były „dzienne” z przodu, z tylu nie było nic. Jeździłem tak dosłownie dzień i wyjeżdżając w nocy, kiedy czujnik wykrył i „włączył” normalne światła wyskoczył błąd z drogowymi : „Przerwany obwód światła drogowego lewego/prawego”. Lampy świecą normalnie, żarniki są nowe, długie świecą chwilkę po czym gasną, słychać jak przesłona się uruchamia.
Wcześniej świeciły normalnie, więc chciałem wrócić do poprzedniego ustawienia świateł dziennych, lecz w OpComie mogę programować tylko na AstreH.
Ktoś wie w czym problem lub miał podobnie? Proszę o pomoc
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
A niby co źle napisałem? Przecież na jedno wychodzi. Kontrolka zapala się po włączeniu zapłonu i gaśnie po chwili razem z innymi, oprócz ładowania i smarowania.Ostap pisze: ↑02 paź 2019, 20:40Mariusz, tu napisałeś źle więc nie wiem z czego się cieszyszmariusz131 pisze:Ta kontrolka świeci po włączeniu zapłonu i świeci do póki system nie zrobi kontroli systemu. Soczewki poruszą się ( wykonają test) i jak wszystko jest ok kontrolka gaśnie.merho pisze: ↑01 paź 2019, 16:04 Panowie czy ta kontrolka świeci wam na zapłonie? Gaśnie mi po 4 sek? Wymieniałem jakiś czas temu prawy żarnik bo się przepalił. Światła działają jak należy reagują na skręt. Brak błędów z metody na pedaly. Myślałem że to może sygnalizuje brak świateł przeciwmgielnych albo awarie oświetlenia.
-
- Imię: Patryk
- Auto: Zafira B 1.9 CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Z tego co pamiętam to była opcja "Światła do jazdy dziennej - Nie występuje", zmieniłem ją na Wersja 5 i to tyle. W opcji AHL/AFL miałem Zafira B (adaptac.światła przednie), a teraz jest AstraH (adaptac.światła przednie) i za każdym razem jak chce zmienić to niby sterownik zapamiętuje ale jednak po ponownym podłączeniu widnieje AstraH (adaptac.światła przednie)