Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Panowie, sprawdźcie masę! U mnie różnica pomiędzy silnikiem a budą wynosiła 0,6V. Na test mode teraz po dorobieniu nowej masy pokazuje około 13,8- 14,2V.
gosia pisze:Też o tym myślałam,bo szczerze, to nie uśmiecha mi się wymiana,skoro nie jest konieczna...gdybyś franki mógł podzielić się swoimi spostrzeżeniami po podładowaniu...byłabym wdzięczna.
Naładowałem, sprawdziłem i okazuje się, że nie miało to wpływu. Napięcie w Test Mode 13,5 i max napięcie jakie udało mi się zaobserwowac, to 13,9V ( i takie też zmierzyłem )
Zgodnie z tym co napisałem wyżej nie bede się tym przejmował... Auto już prawie roczek jeździ bez najmniejszego problemu ze zstrony akku, czyli akku jest ładowany... Inną sprawą jest to, iż altek nigdy nie nie nałąduje nam do pełna akku... Także jak się jeździ krótkie trasy zimą to można od czasu do czasu wspomóc nasz akumulator podładowując go
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
W lecie miałem od 12.5 do 13.9 .....teraz cały wrzesien, pazdziernik mam 14.2-14.4 Dziwne bo latem nawet bez klimy też ledwie dochodziło do 14....a teraz nie ma szans żeby zeszło poniżej 14...a cały czas go obserwuje.
pytanie do kolegów w benzynie w ZB...jak tam u was?
Ostatnio zmieniony 26 paź 2010, 18:19 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
franki wielkie dzięki za sprawdzenie...choć w moim przypadku ...podczas ostatniego...tudzież kolejnego zgonu Zośki...okazało się ,iż mam uszkodzony przewód od klemy minusowej...aktualnie po naprawie...napięcie u mnie pokazuje 14...więc sądzę...że może w tej klemie tkwił problem...
U mnie różnica napięcia pomiędzy TestMode a wartością na mierniku mierzoną na akumulatorze to ok 0,6-0,7V. Pociągnąłem dodatkowy kabel (1,5mm grubosci) między klemą ujemną a blokiem silnika - nic nie pomoglo (kabel za cienki?)
Pytanie wiec czy taka różnica napięć jest OK? czy też świadczy to o skorodowanych kablach od klem?
DaRek7 pisze:Może miernik do d.... , u mnie wartości się pokrywają.
eee, to nie taki miernik za 8zl z allegro, tylko za min 40
na prostowniku tez pokazuje wyzsze napiecie (+0,8V), i to tez nie jest prostownik za 30zl tylko za dwie stówy :p
no nic, skoro masz takie samo napiecie, obstawiam ze cos jest nie tak u mnie:)
a jakby tak zmierzyc napiecie na wtyczce jakiejs zarowki 12V? wtedy powinno byc to miarodajne, jak sadzicie?