[B]Czujniki parkowania (PDC) w ZB - tył. Kompendium i FAQ
-
- Bywalec
- Model:
Ciekawa propozycja. Czy jednak jest to w 100% kompatybilne i sprawdzone urządzenie...? :>miałczyk76 pisze:Można
http://allegro.pl/telewiz...1432467339.html
10zł to nie kasa, ale czy to się sprawdzi np przy -15 stopniach lub ostrym, zacinającym deszczu i zaparowanych szybach w środku? Wydaje mi się, że jak rozbebeszać zderzak to nie dla takich "wynalazków"... No chyba, że sam będziesz to robił to przynajmniej nie stracisz na pieniądzach za robociznęaewo pisze:Dziś w Tesco nabyłem coś takiego na "wyprzy" za jedyne 10 pln
Miał ktoś z czymś takim do czynienia
...zima się kończy i z parctronikami miałem trochę problemu, bo przy mrozach i oblodzeniu samochodu odmawiały mi posłuszeństwa...czyli wszystko niby ok., a pikpik nie ma...i po krótkim czasie zaczyna znowu działać...auto w żaden sposób błędów nie pokazuje i na kompie też wszystko ok...czy to taki urok, czy jednak o czymś jeszcze nie pomyślałem?
Moim zdanie nie ma się czym martwić. W starym aucie miałem oryginalne czujniki cofaniai były podobne problemy (lód lub śnieg skutecznie ogłuszały je). Taki urok.kandi-p pisze:ok...czy to taki urok, czy jednak o czymś jeszcze nie pomyślałem?
[ Dodano: Pon Mar 14, 2011 11:20 ]
W związku z tym, że u nas w ASO za montaż czujników firmy VALEO (same czujki i buzer) zaśpiewali 700 zł przez myśl przeszło mi, że może sam je zamontuję... MieHor mam pytanie:MieHor pisze:Korzystając ze wszystkich porad w tym i pozostałych tematach sprezentowałem swojej ZB czujniki parkowania z tyłu.
- czy demontowałeś tylni zderzak, aby poprzewiercać go i przeciągnąć kabelki?
- czy jeśli nie mam tej dolnej wypraski to będę go musiał demontować (montaż czujek trochę wyżej)?
- czy instalacja (podłączenie) jest jakaś skomplikowana (prosiłbym o foto jeśli to możliwe)?
- czy przy wrzucaniu wstecznego słychać jakieś "pip" ?
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
norbert_p, wszystko krok po kroku opisałem, dodałem też zdjęcia (patrz str. 1 i 2)
- tak demontowałem tylny zderzak (nawet 2x) - demontaż jest bardzo prosty, ale przyda się druga para rąk;
- prawdę mówiąc nie wiem gdzie zamontować czujniki jeśli nie masz tej wypraski, myślę jednak, że jeśli planujesz zamontować czujniki Valeo, to w komplecie są specjalne podkładki którymi można skorygować kąt nachylenia czujników (ja ich nie wykorzystałem) - myślę, że można wykorzystać w tym przypadku to wgłębienie w dolnej części zderzaka przeznaczone na wypraskę;
- w komplecie oprócz centralki, czujników i buzera masz oryginalną wiązkę kabli do podłączenia czujników pod centralkę oraz kabel zasilający należy podłączyć pod przewody z tylnej lampy - światło cofania, jest też komplet opasek montażowych do montażu wiązki oraz wiertło idealnie dopasowane do średnicy czujek - schemat montażu jest załączony co czyni że instalacja jest nieskomplikowana - wiązkę od czujników do skrzynki bezpieczników poprowadziłem przez zatyczkę plastikową w schowku narzędziowym w podłodze bagażnika, zatyczkę zastąpiłem dopasowaną uszczelką gumową, w niej zrobiłem dość ciasny otwór tak by nie dostawała się woda do schowka;
- tak po włączeniu biegu wstecznego słychać 1 bip (jeśli będzie więcej to oznacza, że centralka wykryła usterkę), po rozpoczęciu cofania jeśli czujniki wykryją przeszkodę z buzera słychać pip - częstotliwość wzrasta im bliżej do przeszkody i przechodzi do sygnału ciągłego jeśli odległość będzie mniejsza niż 30 cm.
I ostatnia uwaga: centralkę i buzer umieściłem w schowku z bezpiecznikami w bagażniku, ponieważ buzer nie ma regulacji głośności (schowek trochę ogranicza głośność) planuję go przenieść bliżej siedzenia kierowcy - myślę przykleić go na tunelu środkowym w miejscu na portal telefonu (za dźwignią hamulca)
- tak demontowałem tylny zderzak (nawet 2x) - demontaż jest bardzo prosty, ale przyda się druga para rąk;
- prawdę mówiąc nie wiem gdzie zamontować czujniki jeśli nie masz tej wypraski, myślę jednak, że jeśli planujesz zamontować czujniki Valeo, to w komplecie są specjalne podkładki którymi można skorygować kąt nachylenia czujników (ja ich nie wykorzystałem) - myślę, że można wykorzystać w tym przypadku to wgłębienie w dolnej części zderzaka przeznaczone na wypraskę;
- w komplecie oprócz centralki, czujników i buzera masz oryginalną wiązkę kabli do podłączenia czujników pod centralkę oraz kabel zasilający należy podłączyć pod przewody z tylnej lampy - światło cofania, jest też komplet opasek montażowych do montażu wiązki oraz wiertło idealnie dopasowane do średnicy czujek - schemat montażu jest załączony co czyni że instalacja jest nieskomplikowana - wiązkę od czujników do skrzynki bezpieczników poprowadziłem przez zatyczkę plastikową w schowku narzędziowym w podłodze bagażnika, zatyczkę zastąpiłem dopasowaną uszczelką gumową, w niej zrobiłem dość ciasny otwór tak by nie dostawała się woda do schowka;
- tak po włączeniu biegu wstecznego słychać 1 bip (jeśli będzie więcej to oznacza, że centralka wykryła usterkę), po rozpoczęciu cofania jeśli czujniki wykryją przeszkodę z buzera słychać pip - częstotliwość wzrasta im bliżej do przeszkody i przechodzi do sygnału ciągłego jeśli odległość będzie mniejsza niż 30 cm.
I ostatnia uwaga: centralkę i buzer umieściłem w schowku z bezpiecznikami w bagażniku, ponieważ buzer nie ma regulacji głośności (schowek trochę ogranicza głośność) planuję go przenieść bliżej siedzenia kierowcy - myślę przykleić go na tunelu środkowym w miejscu na portal telefonu (za dźwignią hamulca)
Wiem. Zestaw już mam, chęci również. Czekam na cieplejszy dzień. Możesz napisać ile mniej więcej trwała u Ciebie cała "operacja"? I jeszcze jedno pytanie, bardziej techniczne. W zestawie są takie czerwone jakby "szybko złączki". Czy trzeba ściągać izolację z kabelków czy tylko ścisnąć tym czymś metalowym? Sorry za mało fachowe pojęcia, ale nigdy nie spotkałem się z czymś takim...MieHor pisze:- w komplecie oprócz centralki, czujników i buzera masz oryginalną wiązkę kabli do podłączenia czujników pod centralkę oraz kabel zasilający należy podłączyć pod przewody z tylnej lampy - światło cofania, jest też komplet opasek montażowych do montażu wiązki oraz wiertło idealnie dopasowane do średnicy czujek - schemat montażu jest załączony co czyni że instalacja jest nieskomplikowana
Swoją drogą mogę zdecydowanie polecić ten zestaw. Widać profesjonalne podejście do tematu.
To dokładanie ten zestaw i ten sprzedający:
http://moto.allegro.pl/asystent-parkowa ... 74192.html
Jedyny problem, że same czujki w zestawie są czarne... Ja poszedłem krok do przodu i dokupiłem za 100zł cztery srebrne (25zł za sztukę). Oczywiście u tego samego sprzedawcy. Koszt przesyłki oczywiście jeden.
http://moto.allegro.pl/asystent-parkowa ... 74192.html
Jedyny problem, że same czujki w zestawie są czarne... Ja poszedłem krok do przodu i dokupiłem za 100zł cztery srebrne (25zł za sztukę). Oczywiście u tego samego sprzedawcy. Koszt przesyłki oczywiście jeden.