[B] Światła do jazdy dziennej-programowanie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#46 Post autor: MieHor »

Grisza75, ja napisałem jak jest w wariancie 5 - podczas programowania nie znalazłem żadnej możliwości ustawienia czy kontrolka ma świecić czy nie (co nie oznacza, że nie ma takiej możliwości), a Ty piszesz o war. 1 - jakaś konsekwencja musi obowiązywać

Grisza

#47 Post autor: Grisza »

MieHor pisze:Grisza75, ja napisałem jak jest w wariancie 5 - podczas programowania nie znalazłem żadnej możliwości ustawienia czy kontrolka ma świecić czy nie (co nie oznacza, że nie ma takiej możliwości), a Ty piszesz o war. 1 - jakaś konsekwencja musi obowiązywać
pozwól, że Cię zacytuję: "Przy aktywowanych światłach dziennych np. w wariancie 5" :)

Jak piszesz konkretnie o wariancie 5, to nie pisz "np" - tyle na temat konsekwencji (bez urazy)

Anony Mous

#48 Post autor: Anony Mous »

norbert_p pisze:Czy jest możliwe, aby przy wariance 5 zapalała się kotrolka na desce rozdzielczej? Trochę mnie to irytuje, bo w sumie to mam ustawiony wariant 5 (tylko UEC), ale do końca nie wiem czy się włączyły te światła czy nie :D
tez mnie to trochę niepokoiło....aż kilka razy wychodziłem z auta sprawdzać.....ale zawsze elegancko świecą...jeszcze mnie nie zawiodły....a jeżdzę już tak ponad rok.
Grisza75 pisze: Jak piszesz konkretnie o wariancie 5, to nie pisz "np" - tyle na temat konsekwencji (bez urazy)
Grisza75, wrzuć na luz....dyskusja cały czas sie toczy o wariancie 5 i to miał na myśli MieHor a ja za nim powtórzę....w wariancie 5 kontrolka się nie świeci.

Grisza

#49 Post autor: Grisza »

kaliope pisze:
norbert_p pisze:Czy jest możliwe, aby przy wariance 5 zapalała się kotrolka na desce rozdzielczej? Trochę mnie to irytuje, bo w sumie to mam ustawiony wariant 5 (tylko UEC), ale do końca nie wiem czy się włączyły te światła czy nie :D
tez mnie to trochę niepokoiło....aż kilka razy wychodziłem z auta sprawdzać.....ale zawsze elegancko świecą...jeszcze mnie nie zawiodły....a jeżdzę już tak ponad rok.
Grisza75 pisze: Jak piszesz konkretnie o wariancie 5, to nie pisz "np" - tyle na temat konsekwencji (bez urazy)
Grisza75, wrzuć na luz....dyskusja cały czas sie toczy o wariancie 5 i to miał na myśli MieHor a ja za nim powtórzę....w wariancie 5 kontrolka się nie świeci.
luzik - peace :)

jak będę miał chwilę, to sprawdzę jak to jest u mnie w wariancie 5, chyba że wcześniej założę normalne DRL'e ;)

norbert_p

#50 Post autor: norbert_p »

Zauważyłem, że po ustawieniu wariantu 5 (UEC, bez REC) i przekręceniu pokrętła na AUTO w dzień zapalają mi się dzienne z przodu (bez postojówek z przodu i tyłu). Brak też podświetlenia konsoli (tylko deska). Co ciekawe jeśli zostawię auto w AUTO i włączę silnik wieczorem to na desce pojawia się kontrolka od świateł, włączają się postojówki z przodu i tyłu, mijania, podświetlenie deski, konsoli oraz rejestracji (czyli to co zwykle). Wychodzi więc na to, że praktycznie nic nie muszę kręcić, a czujnik sam zrobi swoje :) Ekstra :lol:

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#51 Post autor: Zdenek2007 »

norbert_p pisze:Zauważyłem, że po ustawieniu wariantu 5 (UEC, bez REC) i przekręceniu pokrętła na AUTO w dzień zapalają mi się dzienne z przodu (bez postojówek z przodu i tyłu). Brak też podświetlenia konsoli (tylko deska). Co ciekawe jeśli zostawię auto w AUTO i włączę silnik wieczorem to na desce pojawia się kontrolka od świateł, włączają się postojówki z przodu i tyłu, mijania, podświetlenie deski, konsoli oraz rejestracji (czyli to co zwykle). Wychodzi więc na to, że praktycznie nic nie muszę kręcić, a czujnik sam zrobi swoje :) Ekstra :lol:
Ja tak mam od początku :lol: bo po to jest czujnik zmierzchu :lol:

Mihó

#52 Post autor: Mihó »

Koledzy, kontrolka się włącza tylko wtedy, jeśli są włączone postojówki. W wariancie 5 przednie postojówki nie świecą

Aston

#53 Post autor: Aston »

Mihó pisze:Koledzy, kontrolka się włącza tylko wtedy, jeśli są włączone postojówki. W wariancie 5 przednie postojówki nie świecą
Ależ oczywiście w ciągu dnia nie po zmierzchu się włączają lub jak wjedziesz gdzieś gdzie jest wystarczająco ciemno :) jak już kolega wcześniej napisał po to jest czujnik zmierzchowy :) powiem więcej działa wieczorkiem opcja zapalania świateł postojowych po prawej lub lewaej stronie :).

norbert_p

#54 Post autor: norbert_p »

Czy ustawienie wariantu 5 w UEC jest wogóle zgodne z prawem? Czy światła dzienne mogą być na mijania (bez włączonych postojówek z przodu)? Czy czasami dzienne powinny być albo na led albo na żarówkach stosowanych np w skodach (nie wiem jakie tam są).

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#55 Post autor: MieHor »

To rozwiązanie o jakim piszesz dotyczy nowo produkowanych samochodów, dla starszych dopuszczalne jest z wykorzystaniem świateł mijania pod warunkiem że będą działać zgodnie z wymogami jak dla świateł dziennych (kiedyś przytaczałem zapis z rozporządzenia Min. Infrastr.)

norbert_p

#56 Post autor: norbert_p »

MieHor pisze:starszych dopuszczalne jest z wykorzystaniem świateł mijania pod warunkiem że będą działać zgodnie z wymogami jak dla świateł dziennych (kiedyś przytaczałem zapis z rozporządzenia Min. Infrastr.)
Mógłbyś ten zapis przytoczyć jeszcze raz i wkleić jako pierwszy post w tym temacie? (Łącznie z datą wprowadzenia tego rozporządzenia itp).

A'propos moich "świateł dziennych" to jestem zadowolony. Nic nie kręcę, a one same działają jak dzienne i "nocne" ;)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#57 Post autor: MieHor »

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 4 maja 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia - Dz.U. Nr 75 poz 639 - Zał. Nr 6 poz. 18 - Światła do jazdy dziennej

http://www.mi.gov.pl/files/0/1791200/DzUNr752009639.pdf

Nufio

#58 Post autor: Nufio »

Witam. Mam prośbę. Czy jest możliwe otrzymanie od Was kodu pozwalającego wejść do systemu i zaprogramoawć światła do jazdy dziennej (wariant 5)? Podobno tylko z serwisu za dużą opłatą otrzymam coś takiego. Jeżeli ktokolwiek jest w stanie udostępnić mi kod, to prześlę mu numer vin. Jestem świeżo po naprawie alternatora, po zakupie nowego akmulatora. Klega mówił mi, że zrobi mi te światła swoim compem, jak mu dostarczę ten kod, którego niestety nie posiadam. Z góry dziękuję za odpowiedż. Pozdrawiam

Grisza

#59 Post autor: Grisza »

Nufio pisze:Witam. Mam prośbę. Czy jest możliwe otrzymanie od Was kodu pozwalającego wejść do systemu i zaprogramoawć światła do jazdy dziennej (wariant 5)? Podobno tylko z serwisu za dużą opłatą otrzymam coś takiego. Jeżeli ktokolwiek jest w stanie udostępnić mi kod, to prześlę mu numer vin. Jestem świeżo po naprawie alternatora, po zakupie nowego akmulatora. Klega mówił mi, że zrobi mi te światła swoim compem, jak mu dostarczę ten kod, którego niestety nie posiadam. Z góry dziękuję za odpowiedż. Pozdrawiam
SecurityCode raczej tylko ASO (koszt około 100 zł zależy gdzie ;) )

Nufio

#60 Post autor: Nufio »

Dzięki za informację. Dzwoniłem do Krosna i chcą 200 zł za kod. Niestety nie mogę tyle kasy wydać. Nie istnieje jakaś inna droga uzyskania kodu? Dzięki za ewentualne odpowiedzi. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”