Język ojczysty w BC
- Rafoooo
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... zyk+polski
.... Tu jest dużo opisane na ten temat, ponoć się nie da
.... Tu jest dużo opisane na ten temat, ponoć się nie da
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać.
wspominać.
Dobra piszę tu... słuchajcie...
moja Zocha jest po lifcie prod. 2010 rok, mam radio CD30MP3 i wyświetlacz GID.
Od początku (od zakupu) ustawiłem przez "setings" polski jezyk w radiu i w BC. Nie mam nawigacji, a od soboty wzbogaciłem się o UWA.
Po montażu UWA mam 3 zakładki Radio - UWA - BC. I po tym montażu wszędzie wbił mi się angielski (bo UWA nie obsługuje polskiego), wiadomo ale ...
... na upartego w Op-comie ustawiliśmy (wiedząc że jeszcze nikomu się to nie udało) język polski... efekt jest taki że po pierwszym przekręceniu kluczyka wrócił język polski w BC i w radiu (menu). I dalej ciekawostka jak wejdę w ustawienia w radiu aby zmienić język, polski nie występuje i jak zmienię np. na angielski ustawia się wszędzie, ale po przekręceniu kluczyka wraca polski. Dalej zmieniam na słowacki (np.) po przekręceniu wraca polski. I tak dalej niemiecki, przekręcam kluczyk wraca polski...
Dziwna sytuacja ... oczywiście szczęśliwy jestem... ale dziwi mnie to...
Żeby nie być gołosłownym poniżej focia:
moja Zocha jest po lifcie prod. 2010 rok, mam radio CD30MP3 i wyświetlacz GID.
Od początku (od zakupu) ustawiłem przez "setings" polski jezyk w radiu i w BC. Nie mam nawigacji, a od soboty wzbogaciłem się o UWA.
Po montażu UWA mam 3 zakładki Radio - UWA - BC. I po tym montażu wszędzie wbił mi się angielski (bo UWA nie obsługuje polskiego), wiadomo ale ...
... na upartego w Op-comie ustawiliśmy (wiedząc że jeszcze nikomu się to nie udało) język polski... efekt jest taki że po pierwszym przekręceniu kluczyka wrócił język polski w BC i w radiu (menu). I dalej ciekawostka jak wejdę w ustawienia w radiu aby zmienić język, polski nie występuje i jak zmienię np. na angielski ustawia się wszędzie, ale po przekręceniu kluczyka wraca polski. Dalej zmieniam na słowacki (np.) po przekręceniu wraca polski. I tak dalej niemiecki, przekręcam kluczyk wraca polski...
Dziwna sytuacja ... oczywiście szczęśliwy jestem... ale dziwi mnie to...
Żeby nie być gołosłownym poniżej focia:
Ostatnio zmieniony 02 lis 2015, 20:53 przez Skasowany użytkownik 17961, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
A masz Zośka z Polski czy z za granicy? To chyba też ma znaczenie. Skoro mówisz że ustawiasz jakoś język i po jakimś czasie wraca ci na polski to tak samo jest u mnie tylko ze z polskiego wraca na angielski. Słyszałem coś o gościach do których wysyła się radio i panel klimy i coś tam dłubia że to dziala. U mnie język systemu działa tak jak pisałem wyżej. Wszystko jest po polsku i doskonale przetłumaczone. Ustawiłem Turcja/Polska w systemie przez coma/techa, jednak nie jest to na stałe.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2015, 17:06 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzisiaj rozmawiałem z Drahe i stwierdził że UWA nie wymusza języka angielskiego z CD30, wymusza z 70ką i 90ką.
Odłączenie klemy i później na chwilę radia spowodowało że w ustawieniach radia mam teraz 13 języków w tym polski. Teraz po zresetowaniu wyświetlacza normalnie mogę ustawiać dowolnie języki i przekręcanie stacyjki nic nie zmienia... Język polski mam na stałe (oczywiście w zakładce UWA jest angielski).
Odłączenie klemy i później na chwilę radia spowodowało że w ustawieniach radia mam teraz 13 języków w tym polski. Teraz po zresetowaniu wyświetlacza normalnie mogę ustawiać dowolnie języki i przekręcanie stacyjki nic nie zmienia... Język polski mam na stałe (oczywiście w zakładce UWA jest angielski).
Mam akurat CD70 z CIDem do czasu jak miałem cd30 z GIDem - polski był teraz spolszczyłem navi, ale komunikaty komputera np. o usterkach są po angielsku - zasięg, spalanie też.
Czy jest pomysł jak to spolszczyć?
Op-comem przez chwilę wskakuje polski, ale po restarcie znów angielski!
Czy jest pomysł jak to spolszczyć?
Op-comem przez chwilę wskakuje polski, ale po restarcie znów angielski!
Ostatnio zmieniony 03 sty 2016, 20:23 przez SLAWEKWRONA, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Model:
Marek, raczej chodzi o wyświetlacz - Drahe twierdzi że wystarczy wyciągnąć bezpiecznik od wyświetlacza (który nie wiem).
Ja zrobiłem to w ten sposób:
- odłączyłem aku na kilka chwil,
- przyłączyłem alu,
- sprawdziłem ustawienia (bylo 13 języków ustawiłem polski)
- odłączyłem radio
- przekręciłem kluczyk język nie wrócił został polski,
- przyłączyłem radio,
- znów przekręciłem - w radiu nic nie wróciło został polski a w ustawieniach nadal 13 języków
Trzeba potem wykasować błędy..
Drahe twierdzi że wystarczy bezpiecznik od wyświetlacza, ja Ci nie sprawdzę który to bo auta już nie mam
Pozdrawiam
Ja zrobiłem to w ten sposób:
- odłączyłem aku na kilka chwil,
- przyłączyłem alu,
- sprawdziłem ustawienia (bylo 13 języków ustawiłem polski)
- odłączyłem radio
- przekręciłem kluczyk język nie wrócił został polski,
- przyłączyłem radio,
- znów przekręciłem - w radiu nic nie wróciło został polski a w ustawieniach nadal 13 języków
Trzeba potem wykasować błędy..
Drahe twierdzi że wystarczy bezpiecznik od wyświetlacza, ja Ci nie sprawdzę który to bo auta już nie mam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 sty 2016, 15:12 przez Skasowany użytkownik 17961, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Bywalec
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Podłączam się do pytaniaReeTou pisze:Wiram Panowie
Tak sobie soedze i kombinuje, ze skoro nie mozna wgrac jezyka polskiego do kopma pokladowego, to co musial bym w zafirce wymienic zeby bylo wszystko po polsku? Radio i wyswietlacz czy cos jeszcze?
mam radio CD 70 NAVI
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, 20:01 przez Morfi_pl, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Panowie poczytajcie temat http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=49
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
język polski musi być w wyświetlaczu - nie wszystkie wersje mają, nie we wszystkich można ustawić, w niektórych można OP-COMem, albo to tylko, jeśli masz radio CD30.
Dla CD70 polskiego języka nie ustawisz normalnie, bo CD70/DVD90 nie posiada w sobie języka polskiego. W internecie można znaleźć tłumaczenie na j. polski (ale tylko zakładki nawigacji). Na forum VKP są ludzie którzy podobno mają spolszczenie do radia, ale nie za darmo
Można u nich spróbować.
Planuję zrobić własną wersję tego tłumaczenia, ale nie wiem kiedy to będzie
Polski język dodatkowo musi być w panelu klimatyzacji (zwykle jest).
Do UHP nie spotkałem się jeszcze ze spolszczeniem.
Dla CD70 polskiego języka nie ustawisz normalnie, bo CD70/DVD90 nie posiada w sobie języka polskiego. W internecie można znaleźć tłumaczenie na j. polski (ale tylko zakładki nawigacji). Na forum VKP są ludzie którzy podobno mają spolszczenie do radia, ale nie za darmo
Można u nich spróbować.
Planuję zrobić własną wersję tego tłumaczenia, ale nie wiem kiedy to będzie
Polski język dodatkowo musi być w panelu klimatyzacji (zwykle jest).
Do UHP nie spotkałem się jeszcze ze spolszczeniem.