Hak holowniczy - montaż, instalacja elektr. moduł, łączówka

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#61 Post autor: Zdenek2007 »

MrMichu77 pisze:A czy u Was w przejściówce po stronie "euro" są wszystkie piny ? Bo u mnie tylko kilka, a pozostałe są puste. Rozumiem, że nie wszystkie są wykorzystywane, ale może moja jest zbyt uboga i stąd problem ?
Po stronie euro jest 7 pinów i wszystkie mają odpowiednik po drugiej stronie przejścia.

oldstar36

#62 Post autor: oldstar36 »

Witam mam problem z wtyczką haka cholowniczego w ZB hak jest oryginalny ORISA odpinany na kluczyk problem polega na tym że po podłączeniu przyczepki nie działają kierunki i światła stopu ale światła mijania są o co chodzi może mi kotoś pomóc

piorun

#63 Post autor: piorun »

witam
zamierzam się z kupnem haka ,ale jest jedno ale
czy ten bedzie dobryMODUŁ
tylko że przy kupnie tego modułu w chodzi w grę ingerencja w kable
a przy tym drugim już tylko same wpinanie się w instalacje.
czy muszę kupić TAKI moduł.
z tego co się dowiadywałem opcja wpinania się w kable jak to było w starych autach nie w chodzi w grę

tico0

#64 Post autor: tico0 »

Potrzebujesz czegoś takiego http://allegro.pl/hak-modul-sterowania- ... 74836.html
kupuj najlepiej orginał GM od astry albo zafiry, wpinasz się z tyłu w moduł i po kłopocie....

piorun

#65 Post autor: piorun »

tico0, ale tamten co jest przy haku tez bedzie pasował?
bo juz jest w drodze do mnie :),tyle tylko że bede musiał się wpinac w kable nie stety,troche nie mam kasy ,jak człowiek się buduje to szuka grosza wszędzie :lol:

Awatar użytkownika
browar340
Bywalec
Imię: Tomasz
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#66 Post autor: browar340 »

Koledzy może zróbmy akcję , kupna i montażu haków do naszych zafir,może ktoś się podejmie montażu dla większej ilości chętnych a zakup hurtowo tez wyjdzie taniej ?
Co o tym myślicie , zróbmy coś podobnego jak było to w przypadku wywalaniu dpf-a

piorun

#67 Post autor: piorun »

browar340, moim skromnym zdaniem to nie przejdzie,no chyba że się mylę.
Hak to jest raczej dodatek indywidualny i nie każdemu jest on potrzebny.
a kupić po to aby był......

billi_

#68 Post autor: billi_ »

czy ktoś mierzył napięcie w gnieździe (14 pinowym) w tylnej skrzynce bezpieczników? U mnie jest 4x po 12V, 4X po 5V, reszta bez napięcia :? ...i nie pojawia się napięcie za bardzo po włączaniu odbiorników ...nie wiem czy coś jest pochrzanione, czy mam kupować moduł, czy dopinać się do przewodów...?

larix

#69 Post autor: larix »

Jaki jest nr wiązki GM do haka bez REC.

Awatar użytkownika
browar340
Bywalec
Imię: Tomasz
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#70 Post autor: browar340 »

Witam wszystkich.Wiem że temat był już wielokrotnie wałkowany , ale muszę zakupić do mojej zafiry hak holowniczy, ale nie mam pojęcia jaki i gdzie -- wiadomo aby było tanio , będę go używał raz na jakiś czas.Może ktoś z kolegów coś mi doradzi ? ( aha muszę mieć odpinany ponieważ często jestem poza Polską )
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, 22:03 przez browar340, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#71 Post autor: Tunio999 »

browar340 pisze:Witam wszystkich.Wiem że temat był już wielokrotnie wałkowany , ale muszę zakupić do mojej zafiry hak holowniczy, ale nie mam pojęcia jaki i gdzie -- wiadomo aby było tanio , będę go używał raz na jakiś czas.Może ktoś z kolegów coś mi doradzi ? ( aha muszę mieć odpinany ponieważ często jestem poza Polską )
Najlepiej odpinany...
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

billi_

#72 Post autor: billi_ »

Ja kupiłem na Alledrogo. Intaresował mnie hak odpinany, oryginał, najlepiej ORIS lub Westfalia. Taki hak używka na aukcach od 350 wzwyż, za 500 można już wyhaczyć nowy. Proponuję powysyłać maile z zapytaniami i swoją propozycją ceny (oczywiście dużo korzystniejszą), jeden ze sprzedających zgodził się i zakupiłem nówkę za 350 zł z kosztami przesyłki. Założenie - około 4 godziny zabawy, należy zdemontować lampy tylne, zderzak, trochę powiercić, zakonserwować, itp, ale opisy tej operacji już były. Co do instalacji myślałem że podłącze bez modułu, ale chyba nie warto. Niektórzy podpinają się do przewodów bezpośrednio, ale okazało się że moduł steruje również ABSem, światłami cofania przy podłączeniu przyczepki, współpracuje z komputerem, itp.
Ogólnie mówiąc jakbym jeszcze raz zakładał... tylko oryginał, odpinany (po odpięciu nic nie widać że auto ma hak, nawet wtyczka się chowa) no i zakup modułu.

Paweł Bartoszek

#73 Post autor: Paweł Bartoszek »

Witam.
Kupiłem hak + bagażnik na hak THULE euro classic 929 G6 LED do zafirki B.
Wiązka 13pin z redukcją, wpięta w moduł z tyłu samochodu.
Problem jest w tym że podczas hamowania światła stopu w bagażniku świecą się tylko przez około 2 sekundy. Potem gasną. Co może być powodem takiego zachowania świateł stopu?

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#74 Post autor: cns80 »

Paweł Bartoszek pisze:Co może być powodem takiego zachowania świateł stopu?
Nieprawidłowe podpięcie pod CAN najprawdopodobniej.
Obrazek

Paweł Bartoszek

#75 Post autor: Paweł Bartoszek »

Witam.
Po kilku godzinach ćwieczenia nad bagażnikiem na hak THULE euro classic 929 G6 LED do zafirki B są pierwsze pozytywne wyniki.
1. Najprawdopodobniej moduł nie obsługuje świateł stopu LED.
2. Całą sprawę załatwia podłączenie dodatkowego obciążenie pod LED. Np. dodatkowe światło STOP z żarówką. I jest OK.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”