Problem z domykaniem/zamykaniem szyb!!!!

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#76 Post autor: Anony Mous »

Witam - ja tez dzisiaj OP-COM'em uruchomiłem moje szyby. Dzieki wszystkim za cenne porady szczegolnie tico0 za fajny opis :piwo:

fargarap

#77 Post autor: fargarap »

Witam kolegów. Moje pytanie może wydać się wam śmieszne ale zarezykuję... Proszę mi wyjaścić co kryje się za TECH2 i OP-Com ? Pozdrawiam serdecznie

Anony Mous

#78 Post autor: Anony Mous »

op-com i tech 2 to interfejsy diagnostyczne. Tech jest oryginalnym interfejsem jaki maja w ASO choć są też podrubki. Op-com jest bardziej popularny wśród uzytkowników oplów i również istenije w wersji oryginalnej i 'taniej' Masz małe urządzenie, które wpinasz do złącza OBD za popielniczką ( w przypadku ZB) oraz program na CD, który wgrywasz do laptopa i potem cała masa zabawy....diagnoza błędów, kasowanie błędów, programowanie różnych funkcji, itp, itd. Generalnie wersję 'tanią' można kupić za 250zl, czyli tyle co 3 podpięcia do tzw. komputera w ASO.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

fargarap

#79 Post autor: fargarap »

Wielkie dzięki za rozwianie moich wątpliwości! Mam ten sam problem z szybami (nie domykają się z kluczyka) tak że już wiem jak sprawdzic. Pozdrawiam serdeczne

Awatar użytkownika
skorpion69
Debiutant
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B 1,6 B/LPG NJOY
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z16XER
#80 Post autor: skorpion69 »

kaliope pisze:złącza OBD za popielniczką ( w przypadku ZB)
Czy mógłbyś napisać coś więcej gdzie to złącze się znajduje bo szczerze mówiąc wyjąłem popielniczkę (tą pod dźwignią zmiany biegów) i nic tam nie widze
MEMENTO MORI

tico0

#81 Post autor: tico0 »

skorpion69 pisze:szczerze mówiąc wyjąłem popielniczkę (tą pod dźwignią zmiany biegów) i nic tam nie widze
Oprócz wyjęcia popielniczki trzeba odkręcić śrubkę (torx) Wyjąć ten metalowy ekran i wyciągnąć ( wyszarpnąć) jeszcze " tył popielniczki" wtedy ukaże się nam dopiero złącze.
Czasami wyciągnięcie "tyłu popielniczki" bywa bardzo upierdliwe i wymaga dużo siły....

Awatar użytkownika
skorpion69
Debiutant
#82 Post autor: skorpion69 »

Wyjąłem metalowy ekran który był przykręcony śrubką na krzyżak i dalej mam dziurę, na macanego to czuć tam jakieś przewody czy to może być to złącze, mam za nie ciągnąć ? :shock:
MEMENTO MORI

spiotrowski

#83 Post autor: spiotrowski »

nie musisz wyjmować nawet popielniczki, wsadź nożyka w szczelinę ponad popielniczką i spróbuj wypchnąć popielniczkę (wraz z całą jej obudową) na zewnątrz (do siebie, w kierunku tylnej szyby) tam już będziesz widział złącze ODB2

Awatar użytkownika
skorpion69
Debiutant
#84 Post autor: skorpion69 »

dobra wczoraj ją wymontowałem, musi tam być to złącze, dziś je znajdę
dzięki
MEMENTO MORI

Anony Mous

#85 Post autor: Anony Mous »

skorpion69 pisze:dobra wczoraj ją wymontowałem, musi tam być to złącze, dziś je znajdę
dzięki
Jak odkreciłes juz i wyjąłeś te blaszke z popielniczki to włoz palec w srodkowy otwor (innego nie ma) to wyczujesz po prawej i lewej dwa wystajace kołki. Jedna reka popchnij kolek do siebi a druga reka nieco asekuruj pociągniecie to powinno wyjsc. Mnie tez to nieco ciezko szlo ale teraz to 1min. roboty :piwo:

Anony Mous

#86 Post autor: Anony Mous »

Ja całkiem wyciągnąłem popielniczke bo mnie denerwuje to wyciąganie. Tak więc mam może troche mało estetyczną dziurkę....ale w każdej chwili sobi podłaczam op-coma co by błędy posprawdzać

Awatar użytkownika
skorpion69
Debiutant
#87 Post autor: skorpion69 »

ok
jest dobrze, znalazłem :D
MEMENTO MORI

Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Oznaczenie silnika: Z20LER
#88 Post autor: oki »

To ja się dołączę do tematu, Zafira A 2002r i na 100% miałem domykanie szyb, po odłączeniu akumulatora teraz już nie mam.
Szyby zaprogramowałem każdą z osobna poprzez zjazd do dołu i przytrzymanie przycisku przez 5s tak w każdą stronę z każdą szybą.
Szyby same się opuszczają i podnoszą ale z przycisków w kabinie, z pilota mogę jedynie zamknąć i na drugie przyciśnięcie doryglować drzwi trzymając dłuzej przycisk nic się nie dzieje z szybami.
Coś źle zrobiłem?
Nie chcę dobierać się do elektryki bo temat bym obszedł po swojemu, ale skoro działało to czemu nie działa?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#89 Post autor: MieHor »

oki, po pierwsze post nie w tym dziale, a po drugie w ZA może działać tylko domykanie z pilota, nie działa natomiast otwieranie z pilota (no chyba, że masz dodatkowo system alarmowy, który ma w swoich opcjach takie funkcje)

Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Oznaczenie silnika: Z20LER
#90 Post autor: oki »

Fakt, szukałem poprzez opcję szukaj i nie zwróciłem uwagi ze to było zapytanie w dziale do wersji B
Godzina też swoje robi.
OK piszę nowy post w poprawnym dziale.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”