Problemy z działaniem ESP - ABS - TC

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Szymon78

#76 Post autor: Szymon78 »

potwierdzam.. choc mi po ustawiniu zbierzności czujnik sam sie skalibrował.. (tyle ze ja nie ingerowałem w CIM)

skoro masz nowy CIM to pewnie musisz to TECH-em zrobić (niestetyy procedury nie znam)

Anony Mous

#77 Post autor: Anony Mous »

Skalibrować czujnik można bez fejsa.Przełączyć kluczyk w pozycję zapłon i skręcić kierownicą na maxa w lewo a następnie na maxa w prawo...i po kalibracji.

Edit:/Tylko dziwi mnie to,że ASO tego nie zrobiło po wymianie CIMa.

Szymon78

#78 Post autor: Szymon78 »

tez mi sia tak wydawało gdyz u mnie na poczatku kontrolka ESP sie świeciła wiec pokręciłem na postoju od prawa i lewa i ESP zgasło (i zaczęło działać ) -ale sadziłem ze kalibracja od "0" wymaga fejsa

aszymajda

#79 Post autor: aszymajda »

Też nie podejrzewam, żeby ASO nie zrobiło takiej podstawowej rzeczy.
Zresztą, według mnie czujnik jest skalibrowany, przynajmniej tak rozumiem ten odczyt z OP-COM-a: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b9c ... bc776.html

parametr "SAS (Steering Angle Sensor)" reaguje na kręcenie kierownicą, także tutaj wydaje się być wszystko OK

natomiast "Odchylenie SAS" cały czas pokazuje wartość 0. Ale nie mam pojęcia, czy to dobrze, czy źle...

Szymon78

#80 Post autor: Szymon78 »

spróbuj skalibrowac czujnik sam jak nie pomoże to:

proponuję wrócić do ASo z reklamacja..
Skoro oddali auto w którym nie do końca wszytko gra (od poczatku musieli widzieć ze ESP sie ciągle świeci) to ich kucha..

aszymajda

#81 Post autor: aszymajda »

A w którym miejscu w OP-COm powinienem wejść w kalibrację?
Bo z tego co zauważyłem, to jest to możliwe zarówno w module "CIM" jak i "ABS/TC/ESP"

Ale i tak wątpię, czy pomoże - wczoraj kręciłem kierownicą na postoju jak głupi, ale kontrolka dalej świeci.

W ASO uznali, że występuje błąd z jakimś czujnikiem w ABS (chociaż działał bez problemu jak było ślisko) - powiedzieli, że w takiej sytuacji wymieniają zwykle cały moduł ABS-u (ok. 4000 PLN). Niespecjalnie mi się spodobała ta ich diagnoza...

Szymon78

#82 Post autor: Szymon78 »

jakby padł czujnik ABS-u w piaście koła lub moduł to i kontrolka ABS-u by sie świeciła.. (oczywiscie oba systemy by nie działały) ABS/ESP

p.s. kierownice masz ustawiona na dobrze w czasie jazdy na wprost?

i kolejne PS.. zmień ASO na jakis porzadny warsztat gdzie specjalizują sie w Oplach. Napewno koledzy z forum z okolic kogoś polecą zaufanego

aszymajda

#83 Post autor: aszymajda »

Kierownica jest ustawiona dobrze.

A kontrolka ABS-u nie świeci. Ale na pewno działa, bo zrobiłem jej test...

Szymon78

#84 Post autor: Szymon78 »

to wg mnie na 100% masz problem z kalibracją czujnika skrętu koła... okablowaniem etc..

moze coś nie podłączyli/nie docisnęli wtyki w ASO pod osłoną kolumny w czasie wymiany CIIM-a?
trzeba by rozebrac... i posprawdzac
bo z tego co wiem programowo wyłączyć ESP sie w Zośce nie da (trzeba grzebac w okablowaniu i je mostkowac by błędów nie wywalało)

na tym po mysły mi sie kończą.

aszymajda

#85 Post autor: aszymajda »

A czy ktoś mógłby polecić jakiś serwis Opla w Warszawie, który ma doświadczenie z takimi rzeczami?

[ Dodano: Wto Sty 18, 2011 17:27 ]
Po trochę przydługich poszukiwaniach, wychodzi na to, że walnięty jest czujnik ciśnienia w pompie hamulcowej. Czujnik ten określa z jaką siłą kierowca naciska na hamulec.
Po podłączeniu OP-COMa, w module "ABS/TC/ESP ECU" sprawdziłem jakie ciśnienie pokazuje - nawet przy niewciśniętym pedale hamulca, pokazuje 199,4 bar :shock: Po wciśnięciu hamulca wartość ta się nie zmienia...
Tak dla porównania - czy ktoś przy okazji podłączenia OP-COMa do swojej Zosi, mógłby sprawdzić jak to u niego wygląda?

Tak czy inaczej prawdopodobnie skończy się na wymianie całej pompy - w ASO powiedzieli, że nie można kupić samego czujnika. Cała pompa kosztuje 980 zl :(

[ Dodano: Pią Mar 11, 2011 11:55 ]
W końcu udało mi się uporać z tym ustrojstwem - na allegro znalazłem fachowca, która umie naprawiać te nieszczęsne czujniki. Koszt spory, ale w porównaniu do kosztu nowej pompy to i tak niewiele. I mam gwarancję na naprawę.
Jeśli ktoś ma podobny problem - skorzystałem z tej oferty:
http://allegro.pl/pompa-abs-z-esp-ate-o ... 76876.html

Zosia po raz pierwszy od dnia zakupy nie skarży się na żadne błędy :-)

flex159

#86 Post autor: flex159 »

witam . w moim kompie nie ma języka polskiego .podpowiedzcie,proszę gdzie i jak wgrac(jeśli można???) język polski.z góry dziękuję.

kicaj

#87 Post autor: kicaj »

wiesz, wrozka wlasnie wyszla a ja bez niej nie odgadne co masz za radio i wyswietlacz...

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#88 Post autor: rhaaziel »

kicaj nie masz litości dla świeżaków ;)

Kolego flex159, tak jak napisał mój przedmówca, musisz podać nam szczegóły jakie posiadasz radio i wyświetlacz gdyż od tego zależą dalsze kroki postępowania.

Generalnie, gdy zwracasz się o pomoc, konieczne jest podanie maksymalnej możliwej liczy detali gdyż w zasadzie każda Zośka jest inna, a wariantów wyposażenia są setki!

Zanim jednak zaczniesz zadawać kolejne pytania polecam zapoznać się z następującymi wątkami, które dadzą Ci wgląd w temat zmiany języka w menu:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1351
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=5122

oraz lekturę obowiązkową :evil2: - http://projektnavi.pl/index.php
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

kicaj

#89 Post autor: kicaj »

rhaaziel pisze:kicaj nie masz litości dla świeżaków ;)
ja? a oni? wpadaja, nie przegladaja forum, tylko zadaja od razu pytania i to w takiej formie ze nie wiadomo co napisac, czy sie smiac czy plakac.
wole takiego "ustawic" na poczatku by potem na forum nie bylo z nim problemu. jesli bedzie sie obrazal to nawet lepiej jak zrezygnuje z tego forum (nie bedzie psul atmosfery), ale jesli zrozumie moja aluzje i sie do nas dopasuje to super - bedziemy miec kolejnego wartosciowego uzytkownika...

poza tym pozostaje jeszcze jeden problem - jesli kazdy bedzie wpadal i prosil o linki niedlugo forum zginie pod nadmiarem postow z linkami prowadzacymi gdzies dalej (do innych linkow), i wtedy nie bedzie juz sensu na tym forum siedziec...

a co do tworcy watku - juz ma pewien staz na forum... wiec no mercy! ;)

Anony Mous

#90 Post autor: Anony Mous »

[quote="kicaj"] wpadaja, nie przegladaja forum, tylko zadaja od razu pytania

Zgadzam się z Tobą!
Sam dużo przeglądam forum i często jest po parę różnych tytułów postów w jednej sprawie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”