Problem z domykaniem/zamykaniem szyb!!!!

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#91 Post autor: Anony Mous »

kaliope pisze:Tak więc mam może troche mało estetyczną dziurkę....
Wiesz co, ja mam fabrycznie taką całkiem estetyczną zaślepkę popielniczki. Całkiem łatwo się ją de/montuje.
Szukałem na alledrogo żeby fote wstawić, ale nie znalazłem. Stzelę fotę mojej, jak dostanę się do auta, chyba że ktoś wcześniej wstawi szkic/nr OEM z EPC. Może poszukasz coś takiego?

PALETA, PZRECHOWYWANIE, PRZEDNI(-A, -E), CZERŃ ANTRACYTOWA (UŻYWANE, GDY NIE ZAMONTOWANO POPIELNICZKI I ZAPALNICZKI)
nr katalogowy 5196542
nr części 13200653
z kolorów są jeszcze: szary i cashmere
Ostatnio zmieniony 18 sie 2014, 18:34 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
skorpion69
Debiutant
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B 1,6 B/LPG NJOY
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z16XER
#92 Post autor: skorpion69 »

kaliope pisze:Ja całkiem wyciągnąłem popielniczke bo mnie denerwuje to wyciąganie. Tak więc mam może troche mało estetyczną dziurkę....ale w każdej chwili sobi podłaczam op-coma co by błędy posprawdzać
Jak miałem tak zrobione to żonce wpadła tam komórka, na szczęście córka ma małe rączki i wyciągneła :lol:
A co do tej zaślepki to dobra sprawa.
MEMENTO MORI

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#93 Post autor: Flora »

raper89 pisze:Witam. Mam problem, w mojej Zafirze nie działają szyby i lusterka. Szyby mozna otworzyc i zamknac tylko z pilota. O co chodzi? Co to moze byc?
Masz dwie czy cztery szyby sterowane elektrycznie?
Działa podświetlenie przycisków na panelu sterującym w drzwiach?
Nie działa sterowanie żadnymi przyciskami czy tylko od strony kierowcy?
Działa podświetlenie przycisku blokady przycisków tylnych (jeżeli masz 4 szyby)?

Wygląda na to, że panel sterujący nie dostaje zasilania, jest uszkodzony, wypięła się wtyczka (co jest wręcz niemożliwe) albo uszkodzeniu uległa wiązka w drzwiach.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2014, 18:33 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.

raper89

#94 Post autor: raper89 »

Mam 4 szyby otwierane elektrycznie. Pare dni dzialaja, a pare dni nie dzialaja

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
#95 Post autor: Flora »

raper89 pisze:Mam 4 szyby otwierane elektrycznie. Pare dni dzialaja, a pare dni nie dzialaja
W dziań kiedy nie działa sterowanie spróbuj odpowiedzieć na pozostałe pytania.

raper89

#96 Post autor: raper89 »

Dzis szyby nie dzialaja, podswietlenie nie działa, sterowanie nie dziala wszedzie, we wszystkch drzwiach

sylwa312
Imię: Sylwek
Auto: Opel Zafira 1.8 Cosmo Panorama
Oznaczenie silnika: Z18XER

#97 Post autor: sylwa312 »

Witam. Problem mam taki, że po domykaniu szyb z kluczyka to 3 się domykają a 1 z tyłu nie. Przy otwieraniu tak samo. Zaznaczę, że kluczyki były kodowane i wszystko działało poprawnie. Błędów po wciśnięciu pedału hamulca i sprzęgła nie ma. Centralny zamek jak i sterowanie szyb przyciskiem działają.

Awatar użytkownika
gosiaczek_ki
Przeglądacz
Imię: Goch@
Auto: zafira
#98 Post autor: gosiaczek_ki »

Trzeba na nowo zaprogramować tą szybę która się nie domyka. Maksymalnie otworzyć i przytrzymać przycisk i to samo w drugą stronę.

sylwa312
Imię: Sylwek
Auto: Opel Zafira 1.8 Cosmo Panorama

#99 Post autor: sylwa312 »

Też tak robiłem i nic. Z pozycji kierowcy przyciskiem i z tylnych drzwi. Możliwe jest, że jakiś kabel nie łączy?
Próbowałem także kluczykiem zapasowym i bez powodzenia.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2019, 17:27 przez sylwa312, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#100 Post autor: paweldm »

Niedawno pojawił ni się problem z podnoszeniem przedniej lewej szyby. Opuszcza się bez problemu, natomiast jest problem z podnoszeniem. Szyba gdzieś w połowie wysokości napotyka jakiś opór i opuszcza się. Byłem zmuszony zerwać maty, którymi drzwi był wyciszone ale nie udało mi się rozwiązać problemu. Odświeżyłem smar w prowadnicach, na zębatce i nic. Natomiast jak spryskam wd w stronę silnika mechanizmu (trudny dostęp i widoczność), to silnik jakoś pokonuje opór i szyba domknie się z bólem. Miał ktoś podobny problem? Da się to jakoś naprawić, czy mechanizm do wymiany? Cholernie trudny jest problem, by coś zobaczyć lub włożyć rękę. Już się zastanawiam nad poszukiwaniami drugich drzwi.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

b0cz3k_92
Debiutant
Imię: Adrian
Auto: Opel Zafira B 1.8
#101 Post autor: b0cz3k_92 »

Witam
Jestem posiadaczem Zafiry B od dwóch tygodni i znalazłem na forum, że ma coś takiego jak domykanie szyb, miałem to w zafirze A tyle że z zamka. Problem polega na tym, że po zaprogramowania szyb po odpieciu aku dalej nie działa (szyby elektryczne tylko przednie). Zrobiłem wszystko tak jak było to napisane na tym forum jak i na innych. Czy ma ktoś pomysł jak można to jeszcze rozwiązać?

Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Oznaczenie silnika: Z20LER
#102 Post autor: oki »

Dzisiaj walczyłem u siebie z "Komfortowym zamykaniem szyb" i sterowaniu ich z pilota.
Opiszę może jak to wykonać od podstaw. Jednym z warunków działania szyb muszą być zaprogramowane na działanie automatyczne, czyli muszą się same zamykać przy sterowaniu z panela z kabiny, jeśli tak nie jest wykonujemy procedurę programowania pozycji.
Musimy każdą szybę z osobna najpierw otworzyć i po otwarciu dalej przez ok 5s trzymać wciśnięty przycisk otwarcia, analogicznie robimy zamknięcie szyby i trzymamy przycisk na koniec 5s i tak z każdą szybą.
Jeśli nie działają z pilota to trzeba zakodować w jednostce sterującej REC (to ta z tyłu w bagażniku po lewej stronie)
Programowanie wykonujemy w module REC > programowanie > (wpisujemy kod dostępu CAR PASS) i na liście szukamy zakładki "KOMFORTOWE ZAMYKANIE OKIEN" tutaj wybieramy opcje występuje i wykonujemy programowanie ustawień.
Warto wykonać odczyt błędów i sprawdzamy czy nie pojawił się błąd B3803-00 Wadliwe działanie obwodu komfortowego zamykania szyb.
Jeśli błędu nie ma sprawdzamy działanie szyb z pilota, jeśli błąd jest walczymy dalej.
W module REC wypinamy niebieskie złącze (dolny lewy róg modułu) i sprawdzamy czy do wtyczki dochodzi przewód koloru brązowo/czarny (idzie do pinu nr 10 w tej wtyczce)
Ten sam kolor przewodu czyli brązowo/czarny idzie w progu do wszystkich drzwi, czyli będzie ten przewód widoczny w przelotkach gumowych)
U mnie był taki problem że nic nie działało bo sterowanie z modułu REC nie występowało na żadnym z przewodów i tu uwaga, wszystkie przewody schodzą się i łączą się pod dywanikiem pod siedzeniem i tam miałem wilgoć na tych gąbkach, korozja zrobiła resztę czyli pozbawiła skutecznego połączenia.
Ogólnie na tych przewodach brązowo/czarnych powinno być napięcie +12V i zwarcie ich do masy powoduje zamknięcie szyby lub szyb, ja z powodu braku głównego połączenia mogłem z każdej przelotki sterować z lewej strony każda szyba z osobna z prawej cała strona.

b0cz3k_92
Debiutant
#103 Post autor: b0cz3k_92 »

Witam
W mojej Zafirze (2006) nie działa domykanie szyb z pilota, dodam że posiadam tylko dwie elektryczne szyby. Działa otwieranie i zamykanie po dotknięciu przycisku. Programowanie szyb poprzez przytrzymanie przycisku nie działa, jest możliwe że ta funkcja jest tylko na 4 szyby czy zostaje mi wizyta u magika z komputerem ?

Deleted User 21664

#104 Post autor: Deleted User 21664 »

b0cz3k_92 pisze: 13 cze 2020, 20:02 Witam
W mojej Zafirze (2006) nie działa domykanie szyb z pilota, dodam że posiadam tylko dwie elektryczne szyby. Działa otwieranie i zamykanie po dotknięciu przycisku. Programowanie szyb poprzez przytrzymanie przycisku nie działa, jest możliwe że ta funkcja jest tylko na 4 szyby czy zostaje mi wizyta u magika z komputerem ?
Na pewno musisz kompem aktywować "komfortowe domykanie szyb" - wtedy się okażę czy Twoja Zocha ogarnie tą opcję.

b0cz3k_92
Debiutant
#105 Post autor: b0cz3k_92 »

A orientuję się ktoś ile kosztuje taka usługa wraz z odzyskaniem Car Pass bo kupując Zosię nie było już karty...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”