Problemy z działaniem ESP - ABS - TC

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
kicaj

#91 Post autor: kicaj »

a ironia jest to ze dokladnie obok jest juz istniejacy watek opisujacy ich problem, tylko ze sie nie chce zagladnac, poczytac...
ale gwoli sprawiedliwosci, na szczescie nie wszyscy tacy sa, sa i tacy ktorym wystarczy pierwsze napomnienie, albo wcale ;)

adas27711

#92 Post autor: adas27711 »

Witam mam problem z kontrolka abs w swojej zafirze,mianowićie zapala sie od czasu do czasu oraz skacze prędkościomierz na postoju prosze o pomoc.

Szymon78

#93 Post autor: Szymon78 »

podpiąc sie do fejsa i zczytac bład z modułu ABS.

na 100% coś z piastą LP
sprawdź wpierw połacznenia (okablowanie i wtyki) od modułu ABS do samej piasty koła.
w czarnym scenariuszu uszkodzony czujnik ABS piasty koła. (skoro prędkościomierz lata to masz walnięta piastę LP). Niestety samego czujnika nie da sie wymienić.

czeka cie wydatek ok 500pln +robocizna (choć można pokusić sie o wymianę we własnym zakresie - jak sie ma narzędzie i troche ogólnej wiedzy)

zymek

#94 Post autor: zymek »

Witam
Mam chyba problem. Ostatno zauważyłem podczas wjezdzania do garażu jedno koło boksowało i nie przeniosło napędu na drugie koło (EDS) a kontrolka mrugała. Jakiś czas temu też miałem problemy na śliskiej nawierzchni dość się męczył byłem pewny że pójdzie bez problemu. Porównująć tamtą zime też ASR dużo pomagał, ale w tej jakoś dziwnie chodzi. Opony nie są najtańsze bo to nowe Michelin. Proszę o pomoc

pozdr.

Anony Mous

#95 Post autor: Anony Mous »

Zafira ma w ogóle EDS???Moim zdanie migała kontrolka bo działał w tej sytuacji ASR.

zymek

#96 Post autor: zymek »

Tak masz racje działał asr, ale chyba asr bez eds nie działa zawsze przy tym jest.

pozdr

Anony Mous

#97 Post autor: Anony Mous »

ASR zapobiega poślizgowi(buksowaniu) kół przy ruszaniu a EDS to blokada mostu...a takiej blokady Zafira nie ma.

zymek

#98 Post autor: zymek »

Jak nie ma ,zawsze jak jest ASR to razem z tym systemem jest EDS, to elektroniczna blokada mechanizmu.

Michal83

#99 Post autor: Michal83 »

Witam :)

Mam problem z ESP. Ostatnio odłączyłem klemy z akumulatora, po ponownym podłączeniu przekręciłem zapłon, skręciłem kierownicą maksymalnie w lewo, a potem w prawo, żeby „scentrować” zakres działania ESP (tak pisało w instrukcji obsługi). Niestety teraz przed uruchomieniem silnika nie pali się kontrolka z ESP. Potrzebuję pomocy… co mam zrobić? Bo wygląda na to, że ESP nie działa :(

Pozdrawiam

Michał S.

Anony Mous

#100 Post autor: Anony Mous »

rozumiem, że po włączeniu zapłony nie pojawia sie chwilę ta zółta kontrolka z poślizgiem auta? Podłącz fejsa czy wywala jakiś błąd.

Michal83

#101 Post autor: Michal83 »

Dokładnie tak, nie pali się ta żółta kontrolka. I tu jest problem bo nie mam jeszcze OP COM-a :(

Mihó

#102 Post autor: Mihó »

Jak nie masz OP-COMa, to zacznij chociaż od sprawdzenia bezpieczników

Michal83

#103 Post autor: Michal83 »

OK :) A czy przez zwykłe odłącznie i ponowne przyłacznie napięcia z akumulatora mogą się spalić bezpieczniki z ESP? Tak z ciekawości pytam, bo w poprzednim Oplu nie miałem ESP :)

Anony Mous

#104 Post autor: Anony Mous »

Michal83, mi po wymianie aku zapaliła się kontrolka ESP/ABS. Nie zgasła po kalibracji czujnika skrętu kręceniem kierownicą. Dopiero Op-Comem skasowałem błąd.

Ostatnio zdarzyło mi się też, że przy okazji odczytywania błędów Op-Comem z modułu ABS/ESP zapaliła się kontrolka trakcji i też musiałem kasować błędy. Wygląda na to, że te czujniki są bardzo wrażliwe na wahania/zanik napięcia w obwodzie, przy walniętym alternatorze też jako pierwsza zapaliła mi się kontrolka trakcji.

Michal83

#105 Post autor: Michal83 »

Mihó, a które to są bezpieczniki?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”