Boczny lewy kierunkowskaz i sterowanie lusterkami - problem.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
lesiu1123

Boczny lewy kierunkowskaz i sterowanie lusterkami - problem.

#1 Post autor: lesiu1123 »

Witam.
Pomóżcie Panowie w dwóch sprawach.
Mianowicie nie działa lewy boczny kierunkowskaz, żarówka sprawdzona, bezpieczniki również. Totalnie nie wiem gdzie może tkwić przyczyna.

Druga kwestia to lusterka; nie działa sterowanie w dół na obydwie strony, po wciśnięciu nie słychać, żeby silniczek pracował. Chciałem wyciągnąć cały ten panel od sterowania, ale bez ściągnięcia całego boczku chyba się nie obędzie?

Proszę o jakieś podpowiedzi :)

Edit. Panowie powiecie mi które przekaźniki są od kierunkowskazów??
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2015, 22:17 przez lesiu1123, łącznie zmieniany 1 raz.

Skasowany użytkownik 6483

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Panel sterowania o ile dobrze pamietam to daje sie wyciągnąć osobno. Trzeba jedynie umiejetnie do tego podejść by nie porobić sladów na tym plastyku .

Awatar użytkownika
jacek63
Świeżak
Imię: Jacek
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19CDTI

#3 Post autor: jacek63 »

Panel sterowania wyciąga się bardzo prosto należy podważyć delikatnie górą panelu czymś płaskim i cienkim są tam od spodu spinki które należy lekko nacisnąć i panel wychodzi.Wiem bo sam wymieniałem,miałem uszkodzony jeden klawisz do szyb.

lesiu1123

#4 Post autor: lesiu1123 »

Wyjęcie panelu rzeczywiście dziecinnie proste, trzeba tylko wiedzieć jak i w parę sekund można wyciągnąć dziada :D
Panel naprawiłem a właściwie przeczyściłem styki, sterowanie lusterkami działa :)... ciekawe na jak długo :P
Został jeszcze ten kierunkowskaz, w kompie widnieje że coś z obwodem kierunkowskazu, ale nie wiem czy obwód przerwany czy co :/

Skasowany użytkownik 6483

#5 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No najprościej to wyciągnij go z błotnika i wypnij i sprawdź miernikiem czy jest na kostce napięcie . jesli nie ma , to trzeba szukać powyżej czy jak podejrzewam w okolicach skrzynki bezpieczników . Nieraz jest to drobnostka :)

lesiu1123

#6 Post autor: lesiu1123 »

Napięcia nie ma bo żarówka nie świeci (podmieniane żarówki sprawne).
Przewód z tego kierunkowskazu leci gdzieś w okolice halogenu w zderzaku, jednak nie namierzyłem gdzie dokładnie.
Jeśli wiedziałbym skąd wychodzą te przewody to można by łatwo wyeliminować uszkodzenie samych przewodów.
Kierunkowskazami sterują jakieś przekaźniki?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”