Wskaźnik paliwa - złe wskazania ilości paliwa

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
marwin

#1 Post autor: marwin »

janekW67 pisze:
marwin pisze:Witam pisałem już o problemie w innym dziale ale nie mogę sobie poradzić i ponawiam temat.
W zafirce b 19 CDTI 2006r 120km, przestał działać wskaźnik paliwa oraz gid nie przelicza ile można przejechać zamiast tego wyświetla dużą literkę "F", jeszcze dziwna sytuacja po przekręceniu kluczyka gid na kilka sekund pokazuje 300km i wskaźnik się unosi ok 1/5 skali ale za chwilę pada i nie zależnie od ilości paliwa zawsze takie same wskazanie. Podpiąłem opcom i pojawiły się dwa błędy które zamieszczam poniżej. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w tylnej skrzynce, wszystkie przekaźniki oczywiście sprawne i już nie mam pomysłu może ktoś miał podobny problem?
P0460-71 Obieg prądowy czujnika poziomu paliwa - wartość poza wymaganym zakresem
U2141-71 Nieprawidłowe dane z REC (Tylny zespół elektroniczny)
Sprawdzałeś czujnik paliwa?
Tak zbiornik był wyciągany
Ostatnio zmieniony 18 mar 2016, 20:29 przez marwin, łącznie zmieniany 1 raz.

miałczyk76
Bywalec
Model:

#2 Post autor: miałczyk76 »

marwin pisze:Witam pisałem już o problemie w innym dziale ale nie mogę sobie poradzić i ponawiam temat.
W zafirce b 19 CDTI 2006r 120km, przestał działać wskaźnik paliwa oraz gid nie przelicza ile można przejechać zamiast tego wyświetla dużą literkę "F", jeszcze dziwna sytuacja po przekręceniu kluczyka gid na kilka sekund pokazuje 300km i wskaźnik się unosi ok 1/5 skali ale za chwilę pada i nie zależnie od ilości paliwa zawsze takie same wskazanie. Podpiąłem opcom i pojawiły się dwa błędy które zamieszczam poniżej. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w tylnej skrzynce, wszystkie przekaźniki oczywiście sprawne i już nie mam pomysłu może ktoś miał podobny problem?
P0460-71 Obieg prądowy czujnika poziomu paliwa - wartość poza wymaganym zakresem
Sprawdź kostki przy sterowniku silnika .Pewnie zgnił jakiś kabelek ;)
mechanika,elektryka,elektronika OPEL .TECH2,MDI Warszawa tel.512956438

marwin

#3 Post autor: marwin »

Też sprawdzałem wszystko ok, a ja nadal nie mam pojęcia gdzie szukać:( Ostatnio po próbie kasowania błędów coś się zmieniło mianowicie: po przekręceniu kluczyka na zapłon wskaźnik nadal leży na samym dole a GID pokazuje 300km do przejechania, ale gdy zapalę zośkę to od razu wyskakuje duża literka F, a wskaźnik paliwa unosi się z centymetr a za chwilkę spada na zero :( już nie wiem czego szukać, chyba czeka mnie wizyta w ASO.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#4 Post autor: Bodek »

:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

marwin

#5 Post autor: marwin »

Tak tam gdzie powinien pokazać ile można przejechać

marwin

#6 Post autor: marwin »

A jak podepnę op-com to zawsze te same błędy:

marwin

#7 Post autor: marwin »

Witam miałem trochę problemów z elektryką w Zośce na szczęście udało się rozwiązać, pozostał tylko jeden mianowicie po czyszczeniu zbiornika paliwa i czyszczeniu skrzynki przekaźników pod maską bardzo oszukuje wskaźnik paliwa zatankowałem Zośkę do pełna a na wskaźniku połowa zbiornika GID również przelicza tak jak by była połowa, czym to może być spowodowane? tankowałem już kilka razy więc pływak chyba nie powinien się przywieszać. Proszę o jakieś sugestie. :)

adam

#8 Post autor: adam »

Witam.Spróbuj odłączyć klemę,może reset pomoże.Pozdr.

czarny

#9 Post autor: czarny »

Witam
czy ktoś spotkał się z takim problemem w Zośce B. Kiedy mam więcej niż 3/4 paliwa w zbiorniki, wskazówka na biegu jałowym dochodzi do stanu pełnego zbiornika. Fakt jest to piękne bo stan się zwiększa, ale kiedy zacznę jazdę wraca do niższego stanu.

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#10 Post autor: Tunio999 »

Obstawiam na czujnik paliwa :mysli:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

czarny

#11 Post autor: czarny »

no to jeżeli tak to koszt może być nieźły. ??

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#12 Post autor: Tunio999 »

czarny pisze:no to jeżeli tak to koszt może być nieźły. ??
używkę swojego czasu widziałem za 70zł... Najlepiej sprawdzić po VINie i wtedy szukać ;)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

#13 Post autor: PiotrWie »

Podepnę się pod temat z pytaniem - czy w Zafirach zasięg jest liczony do rezerwy? bo tak chyba liczy moja - miałem zasięg ok 40km a wskaźnik paliwa pokazywał powyżej rezerwy, nie miałem też jeszcze komunikatu o konieczności zatankowania. W dotychczasowych samochodach z komputerem zasięg był liczony "do końca", ale gdy dochodziło do rezerwy pozostały zasięg przestał się wyświetlać - np w Dusterze przy wyświetlającym się zasięgu ok 100 km zapala się rezerwa, a po chwili zamiast zasięgu wyświetlają się dwie kreski.
PiotrWie

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#14 Post autor: Bodek »

U mnie kontrolka rezerwy zapala się przy 50km do końca , testmode pokazuje jakieś 3,5l paliwa.

Zasięg na wyświetlaczu spada dalej.

Ale jak wleję pod korek - to suma się nie zgadza ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

#15 Post autor: PiotrWie »

Bodek pisze:U mnie kontrolka rezerwy zapala się przy 50km do końca , testmode pokazuje jakieś 3,5l paliwa.

Zasięg na wyświetlaczu spada dalej.

Ale jak wleję pod korek - to suma się nie zgadza ;)
Dzięki, sprawdzę u siebie przez test mode - ale jak piszesz to Zafira ma nastawioną bardzo małą ilość jako rezerwa - we wszystkich dotychczasowych samochodach - a było tego kilkanaście sztuk + sporo z wypożyczalni na wakacjach było tego ok 10l, tylko Maluch i Panda miały ok 5 l. Czy wszystkie Ople tak mają?
PiotrWie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”