1.9 cdti błędy 1120,1122,1700,0700,nie reaguje na pedał gazu

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
sono

1.9 cdti błędy 1120,1122,1700,0700,nie reaguje na pedał gazu

#1 Post autor: sono »

Koledzy

objawy:
silnik nagle przestaje reagować na pedał gazu.obroty ustalają się na 1200.Swieci kontrolka silnika,kluczyk oraz
kontrolka "trójkąt z samochodzikem "
błędy 1120,1122,1700,0700,
Po wyłączeniu zapłonu sytuacja wraca do normy.
Powtarza sie to raczej przy nie nagrzanym silniku.
Pomózcie zdiagnozować

Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

1120

Accelerator Pedal Position Sensor 1 and 2 Signal Incorrect Ratio C-008 - czujnik położenia pedału gazu, nieprawidłowy stosunek miedzy syganałem 1 i 2

lub Accelerator Pedal Position Sensor 1 High Input C-008 - czujnik położenia pedału gazu 1, wysoki dopływ c-008

lub Accelerator Pedal Position Sensor 1 Low Input C-008 - czujnik położenia pedału gazu 1, niski dopływ c-008

lub Accelerator Pedal Position Sensor 1 Range/Performance C-008 - czujnik położenia pedału gazu 1, zasięg/działanie c-008

1122

Accelerator Pedal Position Sensor 1 and 2 Signal Incorrect Ratio C-008 - czujnik położenia pedału gazu, nieprawidłowy stosunek miedzy syganałem 1 i 2

lub Accelerator Pedal Position Sensor 2 High Input C-008 - czujnik położenia pedału gazu 2, wysoki dopływ c-008

lub Accelerator Pedal Position Sensor 2 Low Input C-008 - czujnik położenia pedału gazu 2, niski dopływ c-008

lub Accelerator Pedal Position Sensor 2 Range/Performance C-008 - czujnik położenia pedału gazu 2, zasięg/działanie c-008

1700
Service Vehicle Soon Request from Transmission Control Module AF 40-6 Electronic 6-Speed Automatic Transmission B-029 - w najbliżym czasie należy w sprawdzic moduł kontroli przekładni Af 40-6 w skrzyni automatycznej b-029

0700
Malfunction Indicator (MI) Request from Transmission Control Module (TCM) Range/Perform. AF 40-6 Electronic 6-Speed Automatic Transmission B-029 - moduł kontroli przekładni zgłasza bład, zasięg/działanie (osiągi)

sono

#3 Post autor: sono »

W takim razie wszystko wskazuje chyba na pedał gazu

jacekk44

#4 Post autor: jacekk44 »

a czy przy próbie dodania gazu auto nie zmienia głosu silnika w takie tyrkotanie jeśli tak to podjedz gdzieś na techa i sprawdz działanie zaworu EGR

-----------------------------------scalanie-------------------------

ze zczytaniem błędów to nie zawsze pokrywają się z rzeczywistością
Ostatnio zmieniony 03 maja 2010, 22:00 przez jacekk44, łącznie zmieniany 1 raz.

sono

#5 Post autor: sono »

czasami na wolnych obrotach słychać terkotanie EGRa.
Ale czy zacinanie się EGR może powodować brak reakcji na gaz?

gackowo

#6 Post autor: gackowo »

Hejoł. U mnie jakby podobna sytuacja tylko nie wyświetla się trójkąt ale generalnie bardzo zamulony się :cry: robi. A błędy nigdzie nie wyskakują na pulpicie. :cry:

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#7 Post autor: MieHor »

Sygnalizacją występowania błędów są przede wszystkim zapalające się lampki kontrolne, a ponadto nienormalne zachowanie się samochodu, natomiast nr (kody) błędów możesz "wypedałować" w ZB lub odczytać za pomocą komputera serwisowego lub jakiegoś interfejsu, one same nigdzie nie wyskakują.

gackowo

#8 Post autor: gackowo »

Heh, zostaje serwis z kompem. Ledwo nabyłam autko a już kłopoty

gackowo

#9 Post autor: gackowo »

Mam nadzieję, że Twoje pocieszenia wojtek_z sprawdzą się bo ja się podłamałam. Ale generalnie bryka fajna, zwłaszcza te 150 koników które przetestowałam na polskich drogach w wekenda (przed zamuleniem ;) )

sono

#10 Post autor: sono »

Ja stawiam jednak na EGR.Pewnie on robi takie jaja.co prawda czyściłem go i przepustnicę
2 mieś.temu,ale czytałem też na forum że nie zawsze po czyszczeniu działa dobrze.
Zaryzykowałem i kupiłem regenerowany w Regservice.280 pln z gwarancją.
Trudno.Wolę sam pomacać niż patrzeć jak w serwisie opla kasują za każdą godzinę spędzoną na szukaniu po omacku.
W czwartek zakładam i się okaże.

jacekk44

#11 Post autor: jacekk44 »

czasami na wolnych obrotach słychać terkotanie EGRa.
Ale czy zacinanie się EGR może powodować brak reakcji na gaz?

ja u siebie robiłem test EGR-a OP-COMEM i przy próbie dodania gazu auto wogóle nie reagowało ale słychać było wyrażnie zmieniony głos silnika oczywiście po zdjęciu nogi z gazu auto wracało do normalnego głosu silnika

gackowo

#12 Post autor: gackowo »

Heh, a u mnie nie słychać dziwnych odgłosów, normalna prac tylko reakcja z opóźnieniem na dodawanie gazu. Może ktoś zna fajny punkt w Lublinie gdzie zajmują :) się oplem z sercem a nie kasując kieszeni :)

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#13 Post autor: Lorry »

gackowo pisze:reakcja z opóźnieniem na dodawanie gazu
przy 150 konnej wersji możliwy jest EGR lub słynne listwy w kolektorze

gackowo

#14 Post autor: gackowo »

ja to mam szczęście do tych EGE-rów. W poprzednim aucie też miałam z tym problem. Urwanie głowy. Nie ma co myśleć tylko w wolnej chwili na komputer podjechać

sono

#15 Post autor: sono »

Zafira chodzi jak trzeba.
Przyczyna powyższych kłopotów EGR!!
Kupiłem regenerowany z Regservice z Polic.
Działa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”