Problem Zafira B 1.8 +Stag.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Piotr12

Problem Zafira B 1.8 +Stag.

#1 Post autor: Piotr12 »

Witam jestem nowym użytkownikiem na forum. I nie za bardzo wiem gdzie mogę podpiąć swój temat a zarazem problem. A problem jest tego typu. Przekręcam stacyjkę na zimnym jeszcze silniku, i w tym momencie załącza się wentylator na najszybszym biegu. Dodając lekko gazu silnik zaczyna się dławic , dopiero po jakim czasie gdy się zagrzeje można swobodnie przygazowac . Temperatura na zimnym silniku pokazuje od razy 73 stopnie i stoi w miejscu .lub na ciepłym skacze np. ze 100 na - 85 i podobnie. Wymieniono czujnik temperatury i termostat komputer nie pokazał błędu. Bardzo proszę o waszą pomoc. :cry: [/code]

Awatar użytkownika
mariusz_technik
Mieszkaniec
Model:

#2 Post autor: mariusz_technik »

Pojedź do dobrego mechanika/elektryka. Są chyba 2 czujniki temperatury cieczy, jeden daje info na wskaźnik na desce, a drugi do sterownika silnika,i pewnie ten drugi ci padł. Po podłączeniu przez gniazdo obd jakiegoś programu do opla powinno pokazać parametry pracy tych i innych czujników

Piotr12

#3 Post autor: Piotr12 »

witam mariusz_technik, spróbuję twojej porady ale obawiam się że chyba sterownik padł, bo za dużo żeczy naraz się dzieje. Dzięki. Gdzie znajduje się ten czujnik co podaje sygnał do sterownika.?
Ostatnio zmieniony 10 paź 2016, 18:46 przez Piotr12, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mariusz_technik
Mieszkaniec
Model:

#4 Post autor: mariusz_technik »

Sorki nie zwróciłem uwagi że temat dotyczy zafiry B, więc nie mogę pomóc, nawet nie wiem czy masz dwa czujniki...

drahe
Mieszkaniec
Model:

#5 Post autor: drahe »

Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

Awatar użytkownika
BZYCZEK
Debiutant
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira Tourer 1.4
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14NET
#6 Post autor: BZYCZEK »

witam serdecznie, może ktoś pomoże, być może ktoś miał taki problem, zafira 1.8 Pb, na gazie, przy zimnym silniku obroty strasznie falują 2500 obr. i spadają dość nisko tak jakby miał zgasnąć, po około m/w minucie wszystko wraca do normy i jest ok,. proszę o pomoc :.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”