Usterka w układzie elektronicznym ZB

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
ktk

Usterka w układzie elektronicznym ZB

#1 Post autor: ktk »

Witam
Od kilku dni po odpaleniu silnika zapala mi się lampka "wskaźnik wymaganego przeglądu" (żółta lampka -symbol samochodu i klucza).
W instrukcji jest napisane, że może to być usterka w układzie elektronicznym silnika, lub skrzyni biegów (mam manualną skrzynię).

W moim przypadku wygląda to tak, że lampka zapala się tylko przy odpalaniu zimnego silnika na jakieś 2-3 minuty i gaśnie. Nie zauważyłem, żeby samochód zachowywał się w jakikolwiek sposób dziwnie.

2 dni temu rozładował mi się akumulator, więc pomyślałem, że stary akumulator mógł być przyczyną zapalania się kontrolki. Miałem akurat możliwość wstawienia nowego akumulatora, ale po jego podłączeniu dalej jest tak samo.

Proszę o wskazówki, co może być przyczyną zapalania się tej kontrolki?

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#2 Post autor: Sumik »

Wypedaluj bledy.
Na wylaczonym zaplonie wcisnij i przytrzymaj gaz i hamulec, a potem przekrec na zaplon ale nie odpalaj. Na wyswietlaczu z przebiegiem powinny pojawic sie cyferki. To kody bledow. Podaj je albo sam poszukaj na necie.

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#3 Post autor: Crazy »

ktk pisze:lampka zapala się tylko przy odpalaniu zimnego silnika na jakieś 2-3 minuty i gaśnie.
Typowy opis dla usterki w układzie żarzenia (świece)
Sprawdź błędy i napisz
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#4 Post autor: Bodek »

:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

ktk

#5 Post autor: ktk »

Wypedałowałem.

najpierw pojawia się ECN 050074, a po chwili ECN 038008.

Crazy
Zafiromaniak
#6 Post autor: Crazy »

ktk pisze: ECN 050074
0500 Czujnik prędkości własnej pojazdu
ktk pisze:ECN 038008.
P0380 Obwód urządzenia żarzącego

Tak jak pisałem, moim zdaniem świece do wymiany
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne

ktk

#7 Post autor: ktk »

A o co chodzi z tym czujnikiem prędkości?

Crazy
Zafiromaniak
#8 Post autor: Crazy »

ktk pisze:A o co chodzi z tym czujnikiem prędkości?
Że któryś z czujników również od ABS może głupieje, predkość Ci pokazuje ?, ABS Działa ??
Radio oryginalne ?

ktk

#9 Post autor: ktk »

Prędkościomierz działa, radio oryginalne.

ABS się nie świeci, więc myślę że działa... Ślisko na drodze nie jest, więc mi się nie włączał ostatnio...

arifaz
Model:

#10 Post autor: arifaz »

:( Witam wszystkich klubowiczów.PROSZĘ o pomoc mam problem z z centralnym zamkiem z pilota zamka wszystkie drzwi, ale jak zamykam kluczykiem to zamyka tylko drzwi od kierowcy reszta jest otwarta . Może ktoś z was miał podobny problem z zafirą b . :cry:
arifaz

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#11 Post autor: SD72 »

arifaz pisze::( Witam wszystkich klubowiczów.PROSZĘ o pomoc mam problem z z centralnym zamkiem z pilota zamka wszystkie drzwi, ale jak zamykam kluczykiem to zamyka tylko drzwi od kierowcy reszta jest otwarta . Może ktoś z was miał podobny problem z zafirą b . :cry:

Moze pomoze ;)

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2819

Skasowany użytkownik 6483

#12 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

To nie jest problem a jedynie taka konstrukcja ZB. Jesli nie chcesz zamykać auta z pilota to musisz je "obskoczyć" i manualnie pozamykać , wciskając kluczyk w w drzwiach a taki jeden cwany otwór, dzięki któremu blokujesz poszczególne drzwi. Sprawdź sobie, ten typ tak juz ma ,że nie zamkniesz wszystkich drzwi używając jedynie kluczyka :piwo:

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak
Imię: Szczepan
Auto: ZB 1.9
Oznaczenie silnika: CDTI

#13 Post autor: Mawerix »

Najgorsze jest to że bagażnik zostaje nie zamknięty.

Skasowany użytkownik 6483

#14 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Nie zagłębiałem sie mocniej w ten temat ale mysle ,że konstruktorzy również i o bagazniku pomyśleli w przypadku uszkodzonej centralki zdalnego zamykania drzwi. Poszukaj w necie a na pewno znajdziesz odpowiedź. :piwo:

ktk

#15 Post autor: ktk »

A jakie świece do 1.9 CDTI warto kupić? Wymieniać wszystkie na raz, czy tylko te które nie palą?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”