Elektryczne szyby - nie działa automat

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Rysiek
Przeglądacz
Imię: Adrian
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Elektryczne szyby - nie działa automat

#1 Post autor: Rysiek »

Witam
Mam problem z elektrycznymi szybami w mojej ZB. Wczoraj sprawdzałem bezpieczniki wszędzie bo nie działa mi otwieranie klapy i coś mi się wydaje że któryś źle wsadziłem bo elektryczne szyby działają ale nie działa w nich automatyka tzn jak sie zamykają/otwierają to nie odbija i jak puszcze przycisk to nie zamyka/otwiera w automacie. Idzie do oporu... Mam aktywowane otwieranie/zamykanie z kluczyka i też nie działa. Teraz moje pytanie brzmi który bezpiecznik (czy w ogóle jest) w komorze silnika za to odpowiada bo mogłem tam coś źle wsadzić... z przodu mam tylko elektryczne a z tyłu korbotronik... Tak sobie myślę nad odpięciem klemy ale wątpię czy to pomoże
Bo wiem że jest jeszcze coś jak programowanie i tez możliwe ze jak wyjąłem bezpiecznik to mogły sie rozprogramować ale jak mam je zaprogramować jak zamykam szybę i przytrzymam dłużej to aż mi tapicerkę wypukla w drzwiach... boje się że spale silniczek albo coś uszkodzę... Da się opcom'em to zdziałać? I rozumiem że domykanie/zamykanie z pilota muszę na nowo aktywować?

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: Pszczyna »

W bagażniku
1 Szyby otwierane elektrycznie w drzwiach przednich

A po odpięciu AKU się programuje szyby ( szyba jazda w dół -od początku trzymamy przycisk aż zjedzie + ok 3 sekundy aż usłyszymy >>>>PYK<<<<)
To samo do góry szyba musi zacząć bieg od samego dołu !(trzymamy przycisk aż dojedzie do góry + ok 3 sekundy aż usłyszymy >>>>PYK<<<<)

A ty dla potomnych :https://www.autogenius.info/pl/opel-zaf ... i-diagram/

Awatar użytkownika
Rysiek
Przeglądacz
#3 Post autor: Rysiek »

czyli mam się nie bać że jak dam do góry że aż mi wypycha tapicerkę to nic nie uszkodzę? tak ma być? Ze tak to ujme: "po zaprogramowaniu sama sie ustawi i nie będzie aż tak dopychać?"?

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
#4 Post autor: Pszczyna »

Szyba ma zaprogramowaną wartość aby np. gdy masz rękę nie ucięła jej więc po przekroczeniu tej wartości powinna odbić lecz nigdzie nie znajdziesz tych wartości jedynie obserwacja i metoda prób i błędów

Awatar użytkownika
Rysiek
Przeglądacz
#5 Post autor: Rysiek »

chwila czasu.. bo święta i udało się zaprogramować :) dzięki za pomoc :) bałem się że wypchnie mi boczek albo coś sie urwie w środku ale po zaprogramowaniu wyłącza się prawidłowo więc jest okej tzn nie dopycha szyby do końca :)
swoją drogą pierwszy raz sie spotkałem żeby programować szyby po odłączeniu "prundu". Niemiecka technologia ;)
Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
#6 Post autor: Pszczyna »

To cię zmartwię :nie_wiem: w większości aut tak jest nawet w koncernie VAG :lis:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”