Witam
Mam problem z elektrycznymi szybami w mojej ZB. Wczoraj sprawdzałem bezpieczniki wszędzie bo nie działa mi otwieranie klapy i coś mi się wydaje że któryś źle wsadziłem bo elektryczne szyby działają ale nie działa w nich automatyka tzn jak sie zamykają/otwierają to nie odbija i jak puszcze przycisk to nie zamyka/otwiera w automacie. Idzie do oporu... Mam aktywowane otwieranie/zamykanie z kluczyka i też nie działa. Teraz moje pytanie brzmi który bezpiecznik (czy w ogóle jest) w komorze silnika za to odpowiada bo mogłem tam coś źle wsadzić... z przodu mam tylko elektryczne a z tyłu korbotronik... Tak sobie myślę nad odpięciem klemy ale wątpię czy to pomoże
Bo wiem że jest jeszcze coś jak programowanie i tez możliwe ze jak wyjąłem bezpiecznik to mogły sie rozprogramować ale jak mam je zaprogramować jak zamykam szybę i przytrzymam dłużej to aż mi tapicerkę wypukla w drzwiach... boje się że spale silniczek albo coś uszkodzę... Da się opcom'em to zdziałać? I rozumiem że domykanie/zamykanie z pilota muszę na nowo aktywować?
Elektryczne szyby - nie działa automat
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
1 Szyby otwierane elektrycznie w drzwiach przednich
A po odpięciu AKU się programuje szyby ( szyba jazda w dół -od początku trzymamy przycisk aż zjedzie + ok 3 sekundy aż usłyszymy >>>>PYK<<<<)
To samo do góry szyba musi zacząć bieg od samego dołu !(trzymamy przycisk aż dojedzie do góry + ok 3 sekundy aż usłyszymy >>>>PYK<<<<)
A ty dla potomnych :https://www.autogenius.info/pl/opel-zaf ... i-diagram/
1 Szyby otwierane elektrycznie w drzwiach przednich
A po odpięciu AKU się programuje szyby ( szyba jazda w dół -od początku trzymamy przycisk aż zjedzie + ok 3 sekundy aż usłyszymy >>>>PYK<<<<)
To samo do góry szyba musi zacząć bieg od samego dołu !(trzymamy przycisk aż dojedzie do góry + ok 3 sekundy aż usłyszymy >>>>PYK<<<<)
A ty dla potomnych :https://www.autogenius.info/pl/opel-zaf ... i-diagram/
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
- Rysiek
- Przeglądacz
- Imię: Adrian
- Auto: Opel Zafira B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
czyli mam się nie bać że jak dam do góry że aż mi wypycha tapicerkę to nic nie uszkodzę? tak ma być? Ze tak to ujme: "po zaprogramowaniu sama sie ustawi i nie będzie aż tak dopychać?"?
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Szyba ma zaprogramowaną wartość aby np. gdy masz rękę nie ucięła jej więc po przekroczeniu tej wartości powinna odbić lecz nigdzie nie znajdziesz tych wartości jedynie obserwacja i metoda prób i błędów
- Rysiek
- Przeglądacz
- Imię: Adrian
- Auto: Opel Zafira B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
chwila czasu.. bo święta i udało się zaprogramować dzięki za pomoc bałem się że wypchnie mi boczek albo coś sie urwie w środku ale po zaprogramowaniu wyłącza się prawidłowo więc jest okej tzn nie dopycha szyby do końca
swoją drogą pierwszy raz sie spotkałem żeby programować szyby po odłączeniu "prundu". Niemiecka technologia
Pozdrawiam
swoją drogą pierwszy raz sie spotkałem żeby programować szyby po odłączeniu "prundu". Niemiecka technologia
Pozdrawiam
- Pszczyna
- Zafiromaniak
To cię zmartwię w większości aut tak jest nawet w koncernie VAG