Błąd 38008

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#1 Post autor: MieHor »

piorun pisze:dwa pedały i wywaliło taki błąd :(
silnik chodzi normalnie ,żadna inna kontrolka się nie pali , żadnych złych objaw.
jak podejść do tego? pod kompa podłączyć?
Teraz kiedy zrobiło się w miarę normalnie (temperaturowo) to w niczym może nie przeszkadzać - u mnie ten błąd na razie sam zniknął, a już rozglądałem się za nowymi świeczkami, problem może wrócić jak znowu zrobi się chłodno
Ostatnio zmieniony 07 lis 2017, 22:58 przez MieHor, łącznie zmieniany 1 raz.

kicaj

#2 Post autor: kicaj »

piorun, szykuj sie na wymiane przed zima... a narazie loozik, chyba ze jedziesz za kolo polarne ;)

Piotrek413

#3 Post autor: Piotrek413 »

Ja tam też radzę sprawdzić świecę, ale to niekoniecznie w nich może tkwić problem. W moim przypadku wymiana świec na nowe nie dała żadnego efektu ponieważ okazało się że był problem z kablami. Ale co ta był za problem wie jedynie mechanik :/

piorun

#4 Post autor: piorun »

ok.czyli chwilowo odpuszczam ,ale dla spokoju to trzeba bedzie miec na uwadze.

jeszcze jedno.kiedyś koledze w VW pękł blok bo jak mechanik stwierdził że jedna z świec nie dogrzewała ,czy to możliwe :roll: :?: . wbił mi gwoździa tymi świecami i łazi mi to pogłowie.

rysiaczek!vippp

#5 Post autor: rysiaczek!vippp »

Szanowny kolego sytuacja podobna u mnie od listopada, samochodzik odpala bez problemów, przeżył zimę, wielkie mrozy i dalej pali bez problemów. Lampka samochodzik z kluczukiem gaśnie chwilę póżniej, ale wszystko w normie wiec wydaje mi się że kaske na świeczki możesz odłożyć ale z wymianą nie ma się co spieszyć.

yach

#6 Post autor: yach »

jeszcze jedno.kiedyś koledze w VW pękł blok bo jak mechanik stwierdził że jedna z świec nie dogrzewała ,czy to możliwe :roll: :?: . wbił mi gwoździa tymi świecami i łazi mi to pogłowie.[/quote]

Bardzo interesującą teorię miał ten mechanik , wiele wnosząca do współczesnej mechaniki :) , to chyba jakiś "mechanikofilzof" musiał być bo trudno doszukać się związku. O pęknięciach bloku z powodu niedziałającej świecy żarowej to niewielu słyszało , najczęściej przyczyną pęknięć bywa: woda (bo jest zamiast płynu chłodzącego ), korbowód -bo w wyniku rażących zaniedbań użytkującego ( i / lub z powodu zmęczenia materiału) wyjdzie bokiem :lol: i inne uszkodzenia mechaniczne (zewnętrzne). Świece w 99,99 % konstrukcji silników oddzielone są od bloku solidną konstrukcją głowic silnika i tulejami cylindrów, torze sporo wytrzymującymi.
Podsumowując- z powodu padniętej świecy co najwyżej:
:arrow: rozrusznik wykona kilka obrotów więcej,
:arrow: samochód przez kilka sekund po rozruchu będzie pracował nierówno,
:arrow: rozładujesz akumulator nie uruchamiając silnika (przy naprawdę dużych mrozach, raz na 10 lat)
:arrow: i wiele innych skutków ( choć nie tak dużo) ;) ale nie pęknięcie bloku.

Mam nadzieję że trochę Cię uspokoiłem :D

piorun

#7 Post autor: piorun »

yach, uff :lol:

tak tylko pytałem ,bo koles to tak mi to poważnie i z ogromnym przejęciem opowiadał że zaczeło po i moim łbie sie platać.
ale teraz to luzik :piwo:

yach

#8 Post autor: yach »

Starałem się jak mogłem żeby Cię trochę uspokoić ( i rozweselić) :lol: , a piwko może się kiedyś naprawdę uda wypić często bywam w stolicy województwa :piwo:

gutek18

#9 Post autor: gutek18 »

Witam serdecznie. Mam na oku Zafirkę, niestety posiada błąd 0380 i nie wiem czy to coś powaznego czy błachostka? z góry wielkie dzięki za pomoc !!! :piwo: :piwo:

kicaj

#10 Post autor: kicaj »

witaj
to zalezy co z tym zrobisz/czego nie zrobisz
a zamiast pytac sie na forum i pisac nowy temat wypadaloby i wartaloby poszukac...
i poczytac o swiecach zarowych
poza tym wypadaloby napisac co to za auto i jaki silnik...

Awatar użytkownika
browar340
Bywalec
Imię: Tomasz
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
#11 Post autor: browar340 »

Witam.Koledzy mam pytanie dlaczego nawet w upalne dni przy dodatniej temperaturze w momencie uruchomienia zafiry pojawia się na chwile kontrolka od świec żarowych.Czy znów jest to związane z DPF-a .

OPEL ZAFIRA 1.9 CDTI 2007

piorun

#12 Post autor: piorun »

browar340, u mnie tez się zapala żółta kontrolka a dpf-u nie posiadam :lol: .

a związane to jest napewno z zimnym silnikiem i na chwilke sie załancza podgrzewanie

Woytas

#13 Post autor: Woytas »

browar340 pisze:dlaczego nawet w upalne dni przy dodatniej temperaturze w momencie uruchomienia zafiry pojawia się na chwile kontrolka od świec żarowych
jak sama nazwa wskazuje " świeca żarowa" ;)
Musi się żarzyć, żeby spowodować wybuch mieszanki :piwo:

Nie powinno się palić auta przed zgaśnięciem tej kontrolki

sito
Świeżak
Model:

#14 Post autor: sito »

rysiaczek!vip pisze:Szanowny kolego sytuacja podobna u mnie od listopada, samochodzik odpala bez problemów, przeżył zimę, wielkie mrozy i dalej pali bez problemów. Lampka samochodzik z kluczukiem gaśnie po rozgrzniu silnika.
Mam dokładnie ten sam problem z powtarzającym się błędem P0380. W związku z tym odgrzewam ten temat. Pozdro.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
#15 Post autor: MieHor »

Wprawdzie mam ZA, ale problem z tym błędem u mnie pojawił się zaraz po wymianie akumulatora. Po rozruchu silnika świeciła się kontrolka samochodzik z kluczykiem, ale po przejechaniu ok. 400 m lampka gasła i już się nie pojawiała tego samego dnia. Odczytałem błędy i właśnie ten wymieniony mi się pojawiał, kasowałem i dalej jeździłem, bo nic się złego nie działo, ale na poważnie zacząłem się rozglądać za nowymi świecami żarowymi.
Za radą kolegów przy kolejnym tankowaniu ON dolałem do paliwa dodatek do czyszczenia wtrysków STP do diesla i nie wiem czy to przypadek, ale nastąpiła samonaprawa i błąd zniknął. Od lutego do dziś jest wszystko OK, a kontrolki gasną chwilę po włączeniu zapłonu jeszcze przed rozruchem (oczywiście bez lampki ładowania i ciśnienia oleju - te gasną po rozruchu)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”