Pęknięta tylna sprężyna
Moderator: Sebu$
Pęknięta tylna sprężyna
Witam
Dziś usłyszałem metaliczny hałas i brzdęk. Zatrzymałem się i znalazłem kawałek sprężyny.
Zastanawiam się teraz nad wymianą i mam dylemat.
Wymienić na używki - wydatek około 2x 60zł
Wymiana na nowe firmy jakitaki - wydatek 2x 70zł
Wymiana na nowe np Monroe - wydatek 2x 150zł
Rocznie robię około 30kkm. Zazwyczaj 2dorosłych 3 dzieci, bez bagaży, ale zdarza się sporadycznie napchanie na maxa.
Proszę bardziej doświadczone osoby o sugestie jakie nabyć.
Pozdrawiam
Dziś usłyszałem metaliczny hałas i brzdęk. Zatrzymałem się i znalazłem kawałek sprężyny.
Zastanawiam się teraz nad wymianą i mam dylemat.
Wymienić na używki - wydatek około 2x 60zł
Wymiana na nowe firmy jakitaki - wydatek 2x 70zł
Wymiana na nowe np Monroe - wydatek 2x 150zł
Rocznie robię około 30kkm. Zazwyczaj 2dorosłych 3 dzieci, bez bagaży, ale zdarza się sporadycznie napchanie na maxa.
Proszę bardziej doświadczone osoby o sugestie jakie nabyć.
Pozdrawiam
- slawk
- Świeżak
- Imię: Sław
- Auto: Opel Zafira A 2,0 Di
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: DTL
właśnie stoję przed takim dylematem czy wymienić tylko pękniętą czy obie ... jedna mi pękła ale na ostatnim zwoju i tak na razie jeżdzi ... mechanik mówi że to nie amortyzatory mogę wymienić tylko uszkodzoną . .. jakoś mnie to nie przekonuje ... jakieś sugestie ... znalazłem jakieś polskie D&D PONOĆ DOSYĆ DOBRE 90 zł za sztukę ... dobry wybór ...
Nie kupisz używki z tą samą charakterystyką jak "stara", przez co auto może stać nierówno a w konsekwencji nieobliczalne podczas jazdy.
Ja w marcu kupiłem dwie lesjo... (coś tam) bardzo dobre sprężyny za 130zl/szt. Teraz wiem że warto. No i nie zapomnij sprawdzeniu gumowych odboi - u mnie były do wymiany tylko dolne.
Ja w marcu kupiłem dwie lesjo... (coś tam) bardzo dobre sprężyny za 130zl/szt. Teraz wiem że warto. No i nie zapomnij sprawdzeniu gumowych odboi - u mnie były do wymiany tylko dolne.
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Wymień tylko i wyłącznie na nowe i dobre!
Po pierwsze jak piszą wszyscy - bezpieczeństwo nie ma ceny. Drugie to weź pod uwagę właściwości metalu. Ot co jakby nie było sprężyny z plastiku robione nie są. Wiadomo. I teraz jeżeli jedna była skorodowana, przepracowana, zwyczajnie pękła bo tak, ale druga się jeszcze trzyma i wymienisz tylko jedną to możesz być pewien, że stara nie będzie Ci pracowała jak nowa bo będzie wygnieciona, co spowoduje utratę stabilności zawieszenia na wybojach a już tragedią będzie wpadnięcie w poślizg i latanie tyłu auta po mokrej nawierzchni. Dlatego wymienia się parami.
Inna sprawa to stopy metalu z jakiego robione są sprężyny. Ja osobiście nigdy nie odważyłbym się założyć sprężyn zrobionych gdzieś tam z metalu o niskiej jakości bo zwyczajnie jeśli kupisz coś co owszem, działa, ale jest kruche, to jazda na autostradzie jeszcze zda egzamin. Ale na naszych drogach wystarczy kilka dziur i znów będziesz miał pęknięcie bo kruchy metal nie wytrzyma.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem
Po pierwsze jak piszą wszyscy - bezpieczeństwo nie ma ceny. Drugie to weź pod uwagę właściwości metalu. Ot co jakby nie było sprężyny z plastiku robione nie są. Wiadomo. I teraz jeżeli jedna była skorodowana, przepracowana, zwyczajnie pękła bo tak, ale druga się jeszcze trzyma i wymienisz tylko jedną to możesz być pewien, że stara nie będzie Ci pracowała jak nowa bo będzie wygnieciona, co spowoduje utratę stabilności zawieszenia na wybojach a już tragedią będzie wpadnięcie w poślizg i latanie tyłu auta po mokrej nawierzchni. Dlatego wymienia się parami.
Inna sprawa to stopy metalu z jakiego robione są sprężyny. Ja osobiście nigdy nie odważyłbym się założyć sprężyn zrobionych gdzieś tam z metalu o niskiej jakości bo zwyczajnie jeśli kupisz coś co owszem, działa, ale jest kruche, to jazda na autostradzie jeszcze zda egzamin. Ale na naszych drogach wystarczy kilka dziur i znów będziesz miał pęknięcie bo kruchy metal nie wytrzyma.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem
- slawk
- Świeżak
- Imię: Sław
- Auto: Opel Zafira A 2,0 Di
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: DTL
No i tak też myślałem więc kupiłem dwie ... Firma D&D polskie resory i sprężyny , znajomy takie mi polecił cenowo wychodzi 180 za obie , więc spoko ... U znajomego już trzeci rok siedzą i jeszcze nie pękły ...jak pytałem mechanika mówił że mogą być polskie , ponoć takie już zakładał i nie miał reklamacji ... Jeszcze muszę zobaczyć ile biorą za taką wymianę sprężyn bo co mechanik to inna cena a samemu nie mam gdzie tego zrobić ... Wymieniał ktoś ostatnio sprężyny ile Was skasowali ...?