czy to wahacz?

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
forlorn81

czy to wahacz?

#1 Post autor: forlorn81 »

witam, wsiadam dzisaj rano do zafirki wyjeżdżam z garażu i przy skręcie słychać głośne "bach" skręcam w drugą strone ito samo "bach" drgania czuć na kierownicy boje sie jechac 15km na stację diagnostyczną co to może być to taki tępy lecz głośny dźwięk brzmi (ciężko opisać) jak takie głębokie "tuuuu". Panowie doradźcie co robic musze szybko usprawnic Zośkę bo potrzebna jak nie wiem co.
P.S. podczas postoju kiedy kręcę kierownica to samo

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#2 Post autor: Rybka »

Kolego skręć kołami i zobacz czy czasem łącznik stabilizatora nie wysiadł i nie stuka o półoś.
Druga możliwość to któryś przegub przy kole się rozleciał.
Trzeba by było odkręcić opaski osłony przegubu i zobaczyć.
Musisz wzrokowo namierzyć problem.

marcinnmo

#3 Post autor: marcinnmo »

Sprawdz sprezyny zawieszenia lub lozyska te nad sprezynami,przegub puka przy jezdzie,a ty piszesz ze na postoju tak samo puka,zobacz czy nie pekla sprezyna ,najczesciej peka u podstawy w mocowaniu,nieraz ciezko zauwazyc. ;)

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#4 Post autor: Harry200 »

Objaw najbardziej mi pasuje do uszkodzonego łożyska kolumny zawieszenia, to nad sprężyną..

forlorn81

#5 Post autor: forlorn81 »

właśnie wyszedłem z kanału... nie umiem dokładnie sprawdzić o co chodzi ale mam wrażenie jak by jakaś sprężyna pękła coś też stuka podczas jazdy to jest z lewej na przodzie i znosi auto na lewo trzeba lekko kontrować podczas jazdy kierownicą. Dźwięk o którym pisałem wyżej jest koszmarny stojąc na kanale przy odpalonym silniku kręciłem kierownica jak w pewnym momencie j*bło to aż podskoczyłem na siedzeniu! nie żartuje! dźwięk jest taki właśnie "sprężynowy". Jak ruszałem pod górkę to samo coś o coś walnęło i to baaardzo. Myślicie że oprócz sprężyny poszło jeszcze łożysko?? powiedzcie mi mniej więcej jaki jest koszt poszczególnych części. Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi!

P.S. mam taką sprężynę od Vectry 2.0 z 1996r będzie pasować??

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#6 Post autor: Bodek »

312869 - nr katalogowy
RESOR PRZEDNI, IDENT YL (KOMPLET)X16XEL - dla takiego silnika

Przykładowy sklep: http://e-autoparts.pl/advanced_search_r ... +&numer=oe

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Nr katalogowe to np: 344986 ;)

Powinna pasować z Vectry B - fotka poniżej:

http://imageshack.us/photo/my-images/80 ... uhxur.jpg/
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
sesorek
Przeglądacz
Model:

#7 Post autor: sesorek »

forlorn81 pisze:właśnie wyszedłem z kanału... nie umiem dokładnie sprawdzić o co chodzi ale mam wrażenie jak by jakaś sprężyna pękła coś też stuka podczas jazdy to jest z lewej na przodzie i znosi auto na lewo trzeba lekko kontrować podczas jazdy kierownicą. Dźwięk o którym pisałem wyżej jest koszmarny stojąc na kanale przy odpalonym silniku kręciłem kierownica jak w pewnym momencie j*bło to aż podskoczyłem na siedzeniu! nie żartuje! dźwięk jest taki właśnie "sprężynowy". Jak ruszałem pod górkę to samo coś o coś walnęło i to baaardzo. Myślicie że oprócz sprężyny poszło jeszcze łożysko?? powiedzcie mi mniej więcej jaki jest koszt poszczególnych części. Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi!

P.S. mam taką sprężynę od Vectry 2.0 z 1996r będzie pasować??
wiesz kiedyś mi się zrobiło coś podobnego w trasie tylko że z tyłu podczas jazdy głośne sprężynowe strzelanie po oględzinach nic nie znalazłem jedyne co mi przyszło do głowy to że strzeliła sprężyna w bębnie i haczy, po drodze kupiłem zestaw sprężyn jak dojechałem na miejsce zacząłem rozbierać okazało się że śruby od kola były poluzowane....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”