Piszczy lozysko kolumny mcpersona

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
Piszczy lozysko kolumny mcpersona

#1 Post autor: Mattai »

Panowie założyłem nowe zawieszenie , pół roku i łożysko mi piszczy jak skręcam powoli. Tam trzeba coś przesmarować czy coś oberwało trwale, na naszych równych drogach?
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#2 Post autor: Harry200 »

Jeżeli założyłeś nowe łożyska kolumny amortyzatora to nie powinno po pół roku piszczeć,możesz go rozebrać i nasmarować..

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#3 Post autor: Mattai »

Składałem na jakąś wazelinę, bo tam wszystko co się trze to raczej na łożysku się opiera i rusza .
W którym miejscu, może obcierać?

[ Dodano: Pią Kwi 06, 2012 13:20 ]
Troszke po offtopuje, samo piszczenie w czasie jazdy się nie objawia.. pojawia się wtedy gdy najeżdżam ze skrętem na krawężnik, albo jak ręką poruszam kolumną prawo lewo...czyli powoli.

Do tego zauważyłem ze jak na moje wyczucie kręci się kierownicą jakoś tak niezbyt lekko, wsiadłem wczoraj do pasata to maiłem wrażenie ze kierownica pracuje całkiem bez obciążenia.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

Tommy

#4 Post autor: Tommy »

Witam. Mnie natomiast irytuje słyszany wczoraj podczas jazdy dziwny metaliczny dźwięk
stukanie jakby metal o metal. Zastanawiające, co to może być a stukanie pojawia się na nierównościach. Jest słyszalne z przodu lewa strona. Może to łożysko kolumny mc persona ,poducha amorka. ???
:roll:

Skasowany użytkownik 6483

#5 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Wiesz, przyczyn stuków może być wiele , może to końcówka drążka albo swożeń na wahaczu? Wszystkie te podzespoły lubią się zurzywać na naszych polskich drogach, sprawdź sobie to by wyeliminować ew przyczyny ;)

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#6 Post autor: Mattai »

Wyszło to przy wymianie sworzni i końcówek. Ręką obróciłem kolumnę i zapiszczała. Nie stawiała oporu.

Hawk44

#7 Post autor: Hawk44 »

Tommy pisze:Witam. Mnie natomiast irytuje słyszany wczoraj podczas jazdy dziwny metaliczny dźwięk
stukanie jakby metal o metal. Zastanawiające, co to może być a stukanie pojawia się na nierównościach. Jest słyszalne z przodu lewa strona. Może to łożysko kolumny mc persona ,poducha amorka. ???
:roll:
i co to były za stuki, bo mam podobnie :/
troche odgrzewam kotleta ale po co zakładać nowy temat :)

[ Dodano: Sob Kwi 20, 2013 19:53 ]
Ok, byłem dzisiaj na szarpaku i zawieszenie ok, a później na takim urządzeniu imitującym nierówności - i okazało się że sprężyna amortyzatora złamana :O leżała w kielichu :O masakra ...

Tommy

#8 Post autor: Tommy »

Witam ponownie. Sytuacja się wyjaśniła. Zosi poszła sprężyna zawieszenia dosłownie połowa zwoju. Już założone dwie nowe i wszystko gra.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”