Przegub Zafira A OPC

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
zetes

#16 Post autor: zetes »

Cześć, właśnie wyszedłem z ASO i po vinie wyszło że przegub jest niewymienialny. Znacie jakiś sklep gdzie mógłbym całą półośkę w rozsądnej cenie kupić ?

marian323

#17 Post autor: marian323 »

witam
widzę ze przerabiacie temat przegubu wewnętrznego bo mam takie objawy które sugerowały by ten przegub, a mianowicie występują stuki przy skręcaniu w prawo (jazda po parkingu ze skręconymi kołami cisza) dodatkowo przy przyśpieszaniu mam objaw jakby uszkodzonych opon biją (opony są ok sprawdzone), mechanik wymienił mi poduszkę po silnikiem i uparł się na przegub zewnętrzny lewy przy czym wymiana poduszki nie pomogła a przegubu nie wymieniłem.
Może ktoś by coś doradził? Pozdrawiam

Tomi
Debiutant
Imię: Tomek
Auto: Zafira A OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
#18 Post autor: Tomi »

zetes pisze:Cześć, właśnie wyszedłem z ASO i po vinie wyszło że przegub jest niewymienialny. Znacie jakiś sklep gdzie mógłbym całą półośkę w rozsądnej cenie kupić ?
Przegub wew. jest wymienialny, w tym sezonie w moim aucie to sie udało. Kupiłem za ok. 300 zł nową podróbkę. Na razie jest OK
Jedź i daj jechać innym...

zUla

#19 Post autor: zUla »

A ja niestety dołączę do grona tych co....mają opinię, że nie warto szukać przegubu bez półośki czy tanich zamienników.
W mojej Zośce wymieniany był ten tzw krótki idący od skrzyni biegów - jakieś 3 mce temu. Koszt niby mniejszy ale........inny mechanik, u którego regenerowałam maglownicę, i ogólnie zadowolona jestem z usług - zdecydowałam się na wymianę poduszki pod skrzynią biegów i zlikwidowaniem wycieku ze skrzyni - dokładnie sprawdził auto i stwierdził że niestety już są luzy na półośce. Przypomnę, półoś nie była wymieniana, wymiany zrobiono samego przegubu. I nie mówił tego by naciągnąć na kasę - podkreślił, że spokojnie mogę sporo pojeździć. Wyjaśniła się za to przyczyna dziwnych odgłosów gdy dodaję gazu na głębokich nierównościach drogi. Już nikt nie zwali winy na poduszkę.
Poza tym potwierdzenie ma dodatkowe uzasadnienie. Gdy te 3 mce temu wymieniony był przegub - Zosia śmigała bez tego hałasu. Do czasu. Już około 2 mce po wymianie przegubu - hałasy się pojawiły na nowo - stąd decyzja o wymianie poduszki. Ale dziś.... owszem, mniej ale jednak hałas ww jest, tak więc nie prawda, że jedynym wskaźnikiem wadliwego przegubu będzie stukot.....naprawdę gość dokładnie opisał ile "efektów towarzyszących" będzie przy wadzie tego elementu.

Tomi
Debiutant
Imię: Tomek
Auto: Zafira A OPC
#20 Post autor: Tomi »

zUla pisze:A ja niestety dołączę do grona tych co....mają opinię, że nie warto szukać przegubu bez półośki czy tanich zamienników.
bogatemu wszystko wolno...:)
zUla pisze:W mojej Zośce wymieniany był ten tzw krótki idący od skrzyni biegów - jakieś 3 mce temu. Koszt niby mniejszy ale........inny mechanik, u którego regenerowałam maglownicę, i ogólnie zadowolona jestem z usług - zdecydowałam się na wymianę poduszki pod skrzynią biegów i zlikwidowaniem wycieku ze skrzyni - dokładnie sprawdził auto i stwierdził że niestety już są luzy na półośce. Przypomnę, półoś nie była wymieniana, wymiany zrobiono samego przegubu.
Nigdy nie spotkałem się z tym, żeby luz występował na połaczeniu półoska-przegub. jak pisałem zmieniłem sam przegub, przejechałem ze 20 tyś., i nic mi nie hałasuje.
zUla pisze:I nie mówił tego by naciągnąć na kasę - podkreślił, że spokojnie mogę sporo pojeździć. Wyjaśniła się za to przyczyna dziwnych odgłosów gdy dodaję gazu na głębokich nierównościach drogi. Już nikt nie zwali winy na poduszkę.
Poza tym potwierdzenie ma dodatkowe uzasadnienie. Gdy te 3 mce temu wymieniony był przegub - Zosia śmigała bez tego hałasu. Do czasu. Już około 2 mce po wymianie przegubu - hałasy się pojawiły na nowo - stąd decyzja o wymianie poduszki. Ale dziś.... owszem, mniej ale jednak hałas ww jest, tak więc nie prawda, że jedynym wskaźnikiem wadliwego przegubu będzie stukot.....naprawdę gość dokładnie opisał ile "efektów towarzyszących" będzie przy wadzie tego elementu.
Pogadać sobie można, jednak co naprawdę hałasuje, będzie wiadomo jak uda się to wyeliminować.
Jedź i daj jechać innym...

Awatar użytkownika
adam1985
Świeżak
Model:

#21 Post autor: adam1985 »

stuki podczas jazdy moga wynikac z wielu elementow ruchomych w samochodzie - przeguby, lozyska w kolach, itp.

co do tego przegubu " w ktorym nie ma tego zabyzpieczenia" i ktory niby nie jest rozbieralny to - zabezpieczenia musi byc napewno i walek na 99% musi byc wyjmowany.
prawdopodobie to zabezpieczenie jest w srodku - tak samo jak w przegubie wewnetrznym meskim co wchodzi do skrzyni. popatrz na alegro zdjecia przegubow zewnetrznych do opla Vectra b. zafira a, i znajdziesz napewno taka fotke. zeby wyjac ten walek moim zdaniem powinienes pozadnie kilka razy stuknac mlotkie w ta gwizde co jest na walku osadzona.

mialem podobny Problem na prawej polosi w mojej zafirze a opc - walet z lozyskiem podporowym - rozebranie mozliwe bylo tylko w jedna strone- tak wiec mlotek i do dziela. po rozebraniu okazalo sie ze w srodku jest wa walku druciany pierscien zabezpieczajacy.

co do przegubu prawego wewnetrznego do zafiry a opc to widze ze nikt narazie nic ciekawego nie wymyslil, ale ja dlaej glebie temat.
ustalilem, ze moze pasowac od calibry 2.0 - ilosci zebow te same, ale w katalogu jest o 14 mm krotszy. czy to bedzie problem- ciezko powiedziec.
najlepszyn bedzie chyba jednack polos od vectry b 2.5 V6 /calibry 2.5 V6 - ilosci zebow sa takie same i cala polos w katalogu jest o 3 mm dluzsza niz w zafirze. tak wiec powinna pasowac idealnie. musze poszukac takiej uzywki w sprwdzic czy frezy pasuja dokladnie, ale mysle ze powinny pasowac idealnie.

LENIWIEC
Przeglądacz
Imię: Sebastian
Auto: OPC
#22 Post autor: LENIWIEC »

Witam bardzo serdecznie. Niestety w mojej Zafci prawdopodobnie padł przegub od strony kierowcy czyli lewy... strasznie cięzko w ogóle było go wyciągnąć z auta ale to już inna historia. Mechanik polecił zakup całej półośki... Takie pytanie do Was gdzie znaleźć taką pół oś ?

Dodatkowe informacje:
Zewn. uzębienie, od strony koła: 33
Średnica pierscienia uszczelniającego [mm]: 55
Wewnętrzne uzębienie, od strony koła: 35

I teraz tak na allegro znalazłem:

przegub za 350zł

http://allegro.pl/przegub-opel-astra-ve ... 38250.html

półośka za 500zł

Pisze że nowy zamiennnik...

oraz

używany oryginał za 1500zł

http://allegro.pl/zafira-opc-03r-2-0t-t ... 60439.html

Może ktoś coś doradzi ? Może jakieś inne miejsce gdzie kupię ??

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#23 Post autor: janekW67 »

Podaj nr VIN, to któryś z Kolegów poda ci nr katalogowy części wraz z ceną i wtedy będziesz miał porównanie, gdzie kupić i za ile.
Oczywiście!

LENIWIEC
Przeglądacz
#24 Post autor: LENIWIEC »

NR VIN: W0L0TGF7522078470

ps. tak grzebie po tym internecie i znajduje przeróżne przeguby i półosie... jedne mają 33/35 inne zaś 34/35 z abs bez abs... ehh w zafirach opc chyba wszystkie były przecież z ABS

może wkleję zdjęcie o co mi chodzi:

<a href=http://zapodaj.net/ed167cdd2de5c.jpg.ht ... 449.jpg</a>

<a href=http://zapodaj.net/bc483dd61ae38.jpg.ht ... 456.jpg</a>

Fotki nie działają - Bodek
Ostatnio zmieniony 11 sty 2014, 20:58 przez LENIWIEC, łącznie zmieniany 1 raz.

gieesiak

#25 Post autor: gieesiak »

ale w zafirze a abs masz zintergrowany w piaście- nie ma koronki abs-u na przegubie ;)
jak znajdziesz przegub odpowiadający średnicą, liczbą zębów/frezów a mający koronkę abs to możesz się nad nim zastanowić, ponieważ koronkę abs-u możesz najczęściej usunąć z przegubu :>

Awatar użytkownika
adam1985
Świeżak
Model:

#26 Post autor: adam1985 »

LENIWIEC pisze:Witam bardzo serdecznie. Niestety w mojej Zafci prawdopodobnie padł przegub od strony kierowcy czyli lewy... strasznie cięzko w ogóle było go wyciągnąć z auta ale to już inna historia. Mechanik polecił zakup całej półośki... Takie pytanie do Was gdzie znaleźć taką pół oś ?

Dodatkowe informacje:

przegub za 350zł

półośka za 500zł

oraz

nie wiem po co chcesz cala poloskie wymieniac???????
ukreciles ja? oberwales frezy?
jesli padl tylko przegub to go wymien! teoretycznie powinien pasowac od zafiry 2.0, 2.2 z silnikami diesla, ale jest to tylko teoria.

tu masz pasujacy

http://www.ebay.de/itm/Antriebswelle-Ge ... 4845f61348

poszukaj jeszcz na alego - powinno cos byc 33 - 35 zebow.

jak ci sie nie uda to poszukaj calej polosi od zoski z silnikiem 2.0 , 2.2 i skrzynia F23. bedziesz wtedy mial tania poloske do ktorej dopasujesz tanie przeguby.

ja na prawa strone przegubu prawego wewnetrznego szukalem ponad rok - jedyne co dostepne bylo to w servisie za 1500 pln-ów.
na niemieckich forach pisali ludzie ze lewa polos pasuje wlasnie od diesli, a prawa od calibry/vectry b 2.5 v6. PASUJE!!!!!! przymierzalem i pasuje idealnie, a z dostepnoscia przegubow tez nie ma problemow.

Skasowany użytkownik 6483

#27 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No to bardzo istotna informacja dla posiadaczy takowych Zosiek , dla mnie super :piwo:

LENIWIEC
Przeglądacz
#28 Post autor: LENIWIEC »

adam1985 pisze:
LENIWIEC pisze:Witam bardzo serdecznie. Niestety w mojej Zafci prawdopodobnie padł przegub od strony kierowcy czyli lewy... strasznie cięzko w ogóle było go wyciągnąć z auta ale to już inna historia. Mechanik polecił zakup całej półośki... Takie pytanie do Was gdzie znaleźć taką pół oś ?

Dodatkowe informacje:

przegub za 350zł

półośka za 500zł

oraz

nie wiem po co chcesz cala poloskie wymieniac???????
ukreciles ja? oberwales frezy?
jesli padl tylko przegub to go wymien! teoretycznie powinien pasowac od zafiry 2.0, 2.2 z silnikami diesla, ale jest to tylko teoria.

tu masz pasujacy

http://www.ebay.de/itm/Antriebswelle-Ge ... 4845f61348

poszukaj jeszcz na alego - powinno cos byc 33 - 35 zebow.

jak ci sie nie uda to poszukaj calej polosi od zoski z silnikiem 2.0 , 2.2 i skrzynia F23. bedziesz wtedy mial tania poloske do ktorej dopasujesz tanie przeguby.

ja na prawa strone przegubu prawego wewnetrznego szukalem ponad rok - jedyne co dostepne bylo to w servisie za 1500 pln-ów.
na niemieckich forach pisali ludzie ze lewa polos pasuje wlasnie od diesli, a prawa od calibry/vectry b 2.5 v6. PASUJE!!!!!! przymierzalem i pasuje idealnie, a z dostepnoscia przegubow tez nie ma problemow.

Właśnie wróciłem z piwnicy gdzie leży nieszczęsna półoś i popatrzyłem na to jeszcze raz na spokojnie.

I tak przegub ten w zielonej obudowie jest od strony skrzyni tak ? w takim razie:

Przegub od strony koła jest na 100 % do wymiany gdyż były trudności ze zdjęciem go i pokrzywiło całą oś gwintowaną przegubu a co do drugiego tego od skrzyni nie jestem właśnie pewien... jak dowiedzieć się czy jest dobry czy uszkodzony... ? no i po trzecie na półośce od strony koła jest trochę przetarty gwint więc pewnie bedzie problem z założeniem przegubu... dlatego właśnie zastanawiam się nad kupnem kompletnej półosi...

doliczyłem się że od strony koła są 33 zęby a od strony skrzyni 35 zębów zewnętrznych... Do tego długość całkowita półośki to 60cm

W takim razie co mi doradzicie zrobić ? Gdzie taką półośkę dostać w miarę rozsądnej cenie ? tą nówkę za 500 (zamiennik) czy szukać jakiegoś oryginału ? na allegro jest 1 ale za cenę 1500zł... ;/

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#29 Post autor: Tunio999 »

LENIWIEC pisze:W takim razie co mi doradzicie zrobić ? Gdzie taką półośkę dostać w miarę rozsądnej cenie ? tą nówkę za 500 (zamiennik) czy szukać jakiegoś oryginału ? na allegro jest 1 ale za cenę 1500zł... ;/
Osobiście bym szukał jakiegoś oryginału na szrotach :> Może się trafi w rozsądnej cenie :mysli:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

waldi0304

#30 Post autor: waldi0304 »

witam serdecznie .ma problem z przegubami wew.ale mam zafire 2004r,2.0 dtl w automacie czy ktoś może mi pomóc,orginał w SZPOCIe 1900 pln. szt. .jak ktoś zna jego parametry(ilość zębów i wymiary)to bardzo bym prosił o podanie i może ktoś poleci jakiś zamiennik wszyscy załamują ręce.dzięki i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”