Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mattai pisze:
Tylne dla przykładu odpowietrzają się niemal samodzielnie.
Gdyby nie słowo "niemal" napisałbym że to jakiś żart, podobnie jak kiedyś " i czasopisma..."
Robili mi hamulce w czwartek, ale dzisiaj zmusiłem tych matołów do odpowietrzenia. Oczywiście miałem słuszne podejrzenia że jest to konieczne.
Co prawda odpowietrzali starą metodą ale zabieg okazał się skuteczny.
Niemal , napisałem nie bez powodu. Niektóre zaciski się po prosu nie odpowietrzają. Ja po wymianie zacisku, i odkręceniu odpowietrznika, odpowietrzyłem zacisk bez pompowania.
Sprawdzone - bezbłędnie.
Warunkiem jest zaciśnięcie elastycznego zaciskiem do przewodów elastycznych.
Przećwiczone kilka razy.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
Wczoraj się właśnie przyglądałem kumplowej ZA.
Tył dramat: na lewej tarczy ma centymetrowej szerokości wytarty pasek - reszta zardzewiała totalnie jakby to ze 3 lata stało gdzieś w krzokach, prawa tarcza ma jakiś 2,5cm szerokości pasek na tarczy - reszta podobnie. Obstawiam ze tam wszystko pospawane rdzą, okładzin też nie za wiele. Auto kupił jakieś pół roku temu ale kilometrów może ze 3 tyś zrobił dotychczas
Po zakupie u nie nie było układu hamulcowego. Wszystko wymagało natychmiastowej wymiany.
Dojechałem do domu na gołych klockach piłujących po tarczach...do tego tarcza była zużyta w klin gdzie na piaście miałem 4mm stali.
Polecam przy okazji regenerację zacisków, bo po zmianie tarcz znów się powtórzy problem.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
Jaki jest koszt takiej imprezy ? Regeneracji ?
To trzeba do specjalistów zajmujących się regeneracją oddawać czy samemu można wymienić jakiś zestawik uszczelniaczy + przesmarowanie i będzie działać ?
Jak masz umiejętności to 70 komplet na zacisk razem z cylinderkiem. Jak nie masz możliwości to na znanych portalach jest kilka firm które regenerują. Jest gwarancja. Ok 140
Ja robiłem sam. Moim zdaniem gorsze w naprawie są tylne zaciski Boscha. Korciło mnie na wymianę Bosch-a na Lucasa...ale tu trzeba mieć 100% poprawnych danych bo ponoć jarzma coś nie pasują w prowadnicach i zaciski nie trafiają poprawnie w tarczę. Na forum jest o tym wątek.
Znajdziesz chyba gdzieś też mój opis akcji, jak nie mój to paru kolegów na forum były całe manuale.
Żeby nie zakładać nowego tematu, podłączę się tutaj.
Dziś rano zauważyłem, że dźwignia hamulca ręcznego jest luźna, a sam hamulec zaciśnięty na tyle, że nie da się jechać. Na czym może polegać problem?
rajli pisze:Żeby nie zakładać nowego tematu, podłączę się tutaj.
Dziś rano zauważyłem, że dźwignia hamulca ręcznego jest luźna, a sam hamulec zaciśnięty na tyle, że nie da się jechać. Na czym może polegać problem?
Pomocy, proszę
Pewnie przymarzła linka - sprawdź, jest temat na Forum:
Tak myślałem, tylko zmyliło mnie to, że drążek ręcznego opuszcza się bez żadnego oporu. Sprawdziłem teraz i ręczny popuścił, a drążek zaciąga się z oporem przez cały czas. Tak więc kamień z serca i parkowanie na biegu, a potem co najmniej smarowanie, ale raczej wymiana.
Dziękuję za szybką reakcję
Tak myślałem, tylko zmyliło mnie to, że drążek ręcznego opuszcza się bez żadnego oporu. Sprawdziłem teraz i ręczny popuścił, a drążek zaciąga się z oporem przez cały czas. Tak więc kamień z serca i parkowanie na biegu, a potem co najmniej smarowanie, ale raczej wymiana.
Dziękuję za szybką reakcję