opony zimowe

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
fabien

#91 Post autor: fabien »

cieniassss pisze:
fabien pisze:Panowie a jak z indeksem prędkości? Czy trzymać się zalecanego H czy mogą być T do opon zimowych 195/65/15?
przy T będzie potrzeba więcej ciężarków, jeśli założysz na alu to może zabraknąć miejsca na ciężarki
Zimowe zakładam na stalówki.

magda0

#92 Post autor: magda0 »

Mam już te opony 6 lat, opony Fulda Kristall, od jakiś 2 lat zaczeły się ślizgać, byłam dzisiaj u wulkanizatora zeby zmienić letnie na zimowe, zobaczył stare chciał zakładać, ale namoje pytania czy może już by wymienić na nowe? pooglądał i powiedział ze można by zmienić jeden proponował Michelin za 500 zł za sztukę, inny Dębica Frigo2 za 2bo sztuka, skoro i tak żadna z nich nie pojeżdzi dłużej niż 5-6 lat to może jednak te tańsze z Fuldy nie bardzo jestem zadowolona? Będe wdzieczna za rady, magda Aha ta Debica ma 91T nie H.

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#93 Post autor: MARCEL! »

Dębica Frigo 2 miałem w Skodze Felicii, sprawowały się nawet ok :-)
W Zafirze mam Uniroyal MS Plus 66 i też są super i cenowo atrakcyjne...

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#94 Post autor: Wojti »

Hm po przeczytaniu wielu opini zdecydowałem się na coś dedykowanego do mojej Zafci
-Vredestein Xtreme Wintrac 225/45 R17 94 V XL
http://www.oponeo.pl/dane-opony/vredest ... l#44547978
Zobaczymy jak się spisze w praniu he he :lol: :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
Kacperuch
Zafiromaniak
Imię: Kacper
Auto: Skoda
Model: Octavia2
Oznaczenie silnika: 19BKC

#95 Post autor: Kacperuch »

Magdo Dębica zimowa bardzo dobrze wychodzi w stosunku jakości do ceny. Nie rozumiem dlaczego ludzie podchodzą do kwestii marki, aż tak. Nie wszystko co "zachodzie" jest takie idealne, często nie odstaje, bądź jest na takim samym poziomie jak produkty, "gorszych" marek- czego wcale nie uważam o Dębicy. Wydaje mi się, że przez te parę miesięcy, poza tej w portfelu, różnicy nie odczujesz. Swoją drogą czasem warto poszukać i nie koniecznie ufać cenom w wulkanizacji, bo często jest tak, że można ładnych parę setek przepłacić na takich zakupach.

magda0

#96 Post autor: magda0 »

Sprawdziłam w sklepach internetowych ceny są trochę niższe ale nie za dużo, jesli chodzi o Dębicę, ale w innym punkcie gdzie proponowano mi Michelle za 500 zł sztuka okazuje się ze ten rozmiar w necie wychodzi około 100 - 150 zł taniej na sztuce.... Jednak zdecyzuję się na Debice. Mam eszcze pytanie w związku z rozmiarem o co chodzi z tą szerokością kół itp. czy na zimę lepsze węższe i która część numeru 205/55R16 odpowiada za szerokość? pozdr., magda

bolid

#97 Post autor: bolid »

Magdo, również stanąłem przed koniecznością kupna opon zimowych i trzeba było na coś się zdecydować

gdy jeździ się dużo i w większości z prędkościami (>100km/h) z szybkimi zakrętami (autostrada, drogi ekspresowe) na mokrym (deszcz) polecam zimówki wyższej klasy takie które bardzo dobrze odprowadzają wodę (oznaczenie na etykiecie; klasa A)

do spokojnej jazdy w warunkach zimowych konieczne są zimówki; im głębszy bieżnik tym lepiej - stąd przewaga nowych nad starszymi i twoje uwagi do 6-letnich Fuld; nagły opad śniegu cię nie zaskoczy (nawet w mieście zanim odśnieżą można najeść się strachu lub gorzej - zaliczyć kolizję)

wychodzę z założenia że zafira to rodzinne auto do spokojnej jazdy; biorąc to pod uwagę kupiłem właśnie Dębice Frigo 2

/nie kupuj u wulkanizatora; w necie tanie; jeśli chcesz taniej ale wygodnie wybierz popularny serwis oponiarski z "o" na początku i "o na końcu przed .pl zaznaczając opcję wybór warsztatu - wskażesz datę i godzinę a oni wyślą opony prosto do oponiarza gdzie podjedziesz w umówionym terminie; rok temu skorzystałem - działa)

edit:
czy na zimę lepsze węższe i która część numeru 205/55R16 odpowiada za szerokość
jeśli nie masz innych felg tylko te aluminiowe, to kupuj dokładnie takie opony 205/55R16

magda0

#98 Post autor: magda0 »

Dzięki a co z tą szerokościa ma jakieś znaczenie?

bolid

#99 Post autor: bolid »

też się zastanawiałem - ma znaczenie ale nie aż takie by to odczuć jeżdżąc po mieście - ponadto komplet felg stalowych 195/65 R15 (bo takie są przewidziane do Zafiry A) trzeba dać kolejne 600-700 zł (nowe; stare z niewiadomą historią wg nie mają sensu) plus śruby do stalówek to kolejne 100 zł - owszem tańsze opony w sumie o 200 zł (dla Dębicy) ale sumarycznie i tak wychodzi ze 50-600 zł więcej

DF2 205/55/R16 komplet 1000 zł (4*255)

DF2 195/65/R15 komplet 780 zł (4*195)
+ felgi 720 zł (4*180)
+ śruby 100 zł (20*5)
razem 1600 zł

Awatar użytkownika
robinofsherwood
Przeglądacz
Imię: Daniel
Auto: Zafira C 1,4 COSMO / INNOVATION
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14NET

#100 Post autor: robinofsherwood »

Panowie, mam letnie opony w rozmiarze 205/55/16 (na felgach Alu). Funduszy brak na razie na inwestycje w stalowe felgi itp i mam problem, mianowicie czy można zamiast tego założyć 205/60/16?

Kumpel Kleber Krisalpy sprzedaje w dobrej cenie w tym rozmiarze..

Z góry dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#101 Post autor: miodzik »

Jasne że można ;)

Wygooglaj kalkulator rozmiaru opon.
Bardzo Ci pomorze w decyzji ;)
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
robinofsherwood
Przeglądacz
Imię: Daniel
Auto: Zafira C 1,4 COSMO / INNOVATION
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14NET

#102 Post autor: robinofsherwood »

ok :D dzięki za info :)

vojti

#103 Post autor: vojti »

Kalkulator rozmiaru opon jest doskonałym narzędziem :ok:

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#104 Post autor: Sumik »

Fedorak pisze:Witam

Zima nadchodzi nieubłaganie a ja zastanawiam się nad kapciami na śnieg do swojej "czarnej Pantery" :) Planuję Nokiany WR D4... Czy ktoś ma jakichś kandydatów? Może coś lepszego?
Ja mam kilka typów (wypowiadam się o oponach które miałem u siebie w autach i nigdy mnie nie zawiodły):
- Uniroyal MS Plus 77 (mam teraz w Corsie 1.4 101km) :ok: :ok: :ok:
- Sava Eskimo S3+ (miałem w Astrze GSI 141km) :ok: :ok:
- Firestone Winterhawk 3 ( co prawda ja miałem Winterhawk 2, w aucie jak wyżej) ale nowszy model zapewne jest lepszy/poprawiony :ok:
- Dayton DW 510 EVO (miałem w Seicento 1.1 Sporting :ok:
Ostatnio zmieniony 10 paź 2016, 08:46 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#105 Post autor: Crazy »

Fedorak Nokian WR D4 bardzo dobra oponka, nie ma co na sile szukać innych
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”