Łączniki stabilizatora
Moderator: Sebu$
Witam. W mojej Zosi pojawił się podczas jazdy po nierównościach dziwny metaliczny dźwięk
jakby uderzał metal o metal. Jest to dosyć denerwujące. Na pewno to element zawieszenia tylko który? Może łącznik stabilizatora ? I stąd moje pytanie jakie odgłosy towarzyszyły wam podczas jazdy i okazało się to łącznik ?
jakby uderzał metal o metal. Jest to dosyć denerwujące. Na pewno to element zawieszenia tylko który? Może łącznik stabilizatora ? I stąd moje pytanie jakie odgłosy towarzyszyły wam podczas jazdy i okazało się to łącznik ?
najprościej sprawdzić: wysiadasz z auta, i bujasz nim na boki - jeśli to łącznik, to usłyszysz na pewno. dobrze byłoby gdyby 2 osoba była pod autem (może masz kanał pod ręką) i podchodziła do jednego, lub drugiego koła, żeby być pewnym która to strona. gdy łącznik jest mocno zużyty to nawet przy skręconych kołach gdy nim szarpniesz wyczujesz luz.
Łączniki sprawdziłem tak jak piszecie są dobre a podejrzenie pada na inny element
zawieszenia (być może sprężyna, będzie więcej czasu to obadam) bo bagażnik i schowki przetrzepałem wcześniej czy czasem coś w nich nie lata. Raz dzwoni a innym razem cisza.
[ Dodano: Nie Kwi 21, 2013 22:21 ]
Okazało się że to pęknięta sprężyna zawieszenia. dosłownie połowa zwoju i to właśnie sobie tak dzwoniło i nie dawało spokoju.
zawieszenia (być może sprężyna, będzie więcej czasu to obadam) bo bagażnik i schowki przetrzepałem wcześniej czy czasem coś w nich nie lata. Raz dzwoni a innym razem cisza.
[ Dodano: Nie Kwi 21, 2013 22:21 ]
Okazało się że to pęknięta sprężyna zawieszenia. dosłownie połowa zwoju i to właśnie sobie tak dzwoniło i nie dawało spokoju.
- Kacperuch
- Zafiromaniak
- Imię: Kacper
- Auto: Skoda
- Model: Octavia2
- Oznaczenie silnika: 19BKC
odkopię temat. jakiś czas po sprowadzeniu auta wymieniłam prawy łącznik. jakieś 2 miesiące temu po jednej ciekawej dziurze znów. zrobiłem jakieś 5 tyś i znów ten sam łącznik. coś polecicie "mocniejszego" trwalszego? Mam do pracy drogę jaką mam ale bez przesady. raz na pól roku łącznik? po drugiej stronie siedzi jeszcze oryginał no i nic z nim się nie dzieje :>
- mariuszk1001
- Świeżak
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira A 2.0dti elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z2.0DTY
-
- Przeglądacz
- Imię: DANIEL
- Auto: ZAFIRA A 1,8
- Oznaczenie silnika: Z18XE
ja w swojej zośce założyłem metalowe łączniki firmy MOOG i jestem mega zadowolony , wczesniej miałem plastikowe chinczyki i wytrwały jeden sezon po czym popękały gumy ochronne i łącznik do wyrzucenia
sworznie wahacza i koncówki drążków mam FEBI , narazie wszystko ok
do wymiany koncówek u mnie klucz oczkowy 19 i imbus do przytrzymania śruby by się nie kręciła razem z gumą - z kanału jest łatwiej ale można bez
sworznie wahacza i koncówki drążków mam FEBI , narazie wszystko ok
do wymiany koncówek u mnie klucz oczkowy 19 i imbus do przytrzymania śruby by się nie kręciła razem z gumą - z kanału jest łatwiej ale można bez
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jest to solidna marka każdy samochód jaki miałem to w te części uzbrajałem bo sąMARCEL! pisze:Ja na Lemforderze zrobiłem 60 000 km od wymiany... no ale znowu trzeba wymienić. Lemforder nie obniżył jakości od 2012 ?
60 000 km to dużo wytrzymały czy mało? Tzn jeszcze w miarę ok jest ale trzeba myśleć o wymianie...
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Pytasz jak wyglada "aktualnie"
A jak Twoim zdaniem wygladala "wczesniej"
Bo
A jak Twoim zdaniem wygladala "wczesniej"
Bo
Ostatnio zmieniony 20 maja 2016, 19:12 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72