ZA - hamulce
Moderator: Sebu$
- kamil12luty
- Mieszkaniec
- Model:
Zastanawiam sie na wsadzeniem wiekszych tarczy hamulcowych( bo i tak mam do wymiany). wyczytałem ze pod 15" felge wejda max 288mm. Nie mogę tylko nigdzie znalesc jakie od jakiego auto dopasować zaciski, żeby wchodzily do ZA bez wiekszej rzeźby, ktoś moze orientuje sie ??
jak ktos chce poprawić hamulce na forach radzą zeby lepiej zainwestować w wieksze tarcze i zaciski niż nacinane czy nawiercane w oryginalnej wielkości . dlatego moje pytanko
jak ktos chce poprawić hamulce na forach radzą zeby lepiej zainwestować w wieksze tarcze i zaciski niż nacinane czy nawiercane w oryginalnej wielkości . dlatego moje pytanko
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Mam mały problem bo u ojca w ZA padły oba zaciski lucasa a że ojciec w przeciwieństwie do mnie nie jest za rozrzutny jeśli chodzi o auta to zaczęliśmy szukać używek na kasacji-szrocie (ja bym kupił dwa nowe ) no ale że trafić lucasa a na do datek sprawnego to graniczy z cudem ale za to typ boscha bez problemu. Po przeczytaniu postów na forach w szczególności AG to jest możliwość przekładki z boscha na lucasa. No to bez większej kombinacji uznałem że da rade i w drugą stronę no i zakupiliśmy zaciski boscha z jarzmami i tarczami za 60zł. Dzisiaj podjąłem próbę montażu ale nie udaną. Okazało się że niby wszystko pasuje otwory na śruby, przewody oprócz tego że odsadzenie od otworów przy piaście a tarczą jest za duże i tarcz zamiast być na środku jarzma ociera o bok. Po oględzinach doszłem do wniosku że te otwory do której jest przykręcane jarzmo są na takiej grubej blasze która jest montowana pomiędzy piastą a tylną belką-osią i po porównaniu z bertone bo ona ma boscha zaciski to faktycznie jest ta blacha cieńsza. I teraz się zastanawiam czy jak bym wymienił tą blachę to już wszystko będzie pasować czy coś jeszcze będzie potrzebne do przekładki żeby dwa razy nie jeździć i czy w ogóle da rade zrobić taki przeszczep
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
kamil12luty, po co Ci większe tarcze do silnika 1.8???większę tarcze to tylko rzeźba.możesz włożyc tarcze 308mm z zafiry A opc ale musisz mieć też jarzma i min 16 koło.kup dobre gładkie tarcze i dobre klocki
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
No i się przekłada udała tylko trzeba mieć aby zrobić przekładkę z Lucasa na Boscha zaciska, jarzmo i uchwyt do którego jest przykręcane jarzmo jest on zamontowany pod piastą między tarczą kotwiczną a belką tylnej osi. No i do całego zestawu oczywiście odpowiednie klocki bo tarcze pasują i wszystko musi być z auta o takiej samej ilości szpilek co biorca.
Mam problem drodzy bracia i siostry W moim dupowozie zostały wymienione 4 x tarcze no i klocki przy okazji lewy tylny cylindererk ale objawy mam nadal podobne jak przed wymianą a mianowicie przy ok 5 max 10km/h gdy mam się już prawie zatrzymać załącza mi sie ABS mam drżenie na pedale hamulca ale po chwili ustępuje i auto się zatrzymuje . Zdarza się to co któreś zatrzymanie , śnieg był to OK mógł się załączać , po deszczu raczej nie powinien ale to robił , a jak słońce świeciło to też się załączał . Podłączyłem go pod mało zaawansowany komputer niż w autoryzowanych serwisach i nic nie wykrył w zasadzie jedną rzecz że problem z centralnym zamkiem Odpowietrzany był u mechanika po wymianie hamulców , płyn jest więc niby OK czy znacie podobny przypadek i jak zaradzić ??
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Przyczyna jest prozaiczna - któryś czujnik świruje (zanika sygnał) albo za duża różnica w rozmiarze kół/opon, ewentualnie duża różnica ciśnienia w oponach. Nie jest tak że kiedy to się dzieje to masz mocno obciążone auto??Organ18 pisze:Mam problem drodzy bracia i siostry W moim dupowozie zostały wymienione 4 x tarcze no i klocki przy okazji lewy tylny cylindererk ale objawy mam nadal podobne jak przed wymianą a mianowicie przy ok 5 max 10km/h gdy mam się już prawie zatrzymać załącza mi sie ABS mam drżenie na pedale hamulca ale po chwili ustępuje i auto się zatrzymuje . Zdarza się to co któreś zatrzymanie , śnieg był to OK mógł się załączać , po deszczu raczej nie powinien ale to robił , a jak słońce świeciło to też się załączał . Podłączyłem go pod mało zaawansowany komputer niż w autoryzowanych serwisach i nic nie wykrył w zasadzie jedną rzecz że problem z centralnym zamkiem Odpowietrzany był u mechanika po wymianie hamulców , płyn jest więc niby OK czy znacie podobny przypadek i jak zaradzić ??
Janusz
Jade na pusto i bez pasażerów zobacze ciśnienie ale wątpie by coś było źle . Tak przy okazji zapytam chciał by ktoś do zafiry B rolete bo jak kupowałem mojego to w moim nie było a sprzedawca dał mi tą do B oczywiście dogadać się można co do ceny bądź zamiana na roletke A z dopłatą.Janus pisze:Przyczyna jest prozaiczna - któryś czujnik świruje (zanika sygnał) albo za duża różnica w rozmiarze kół/opon, ewentualnie duża różnica ciśnienia w oponach. Nie jest tak że kiedy to się dzieje to masz mocno obciążone auto??Organ18 pisze:Mam problem drodzy bracia i siostry W moim dupowozie zostały wymienione 4 x tarcze no i klocki przy okazji lewy tylny cylindererk ale objawy mam nadal podobne jak przed wymianą a mianowicie przy ok 5 max 10km/h gdy mam się już prawie zatrzymać załącza mi sie ABS mam drżenie na pedale hamulca ale po chwili ustępuje i auto się zatrzymuje . Zdarza się to co któreś zatrzymanie , śnieg był to OK mógł się załączać , po deszczu raczej nie powinien ale to robił , a jak słońce świeciło to też się załączał . Podłączyłem go pod mało zaawansowany komputer niż w autoryzowanych serwisach i nic nie wykrył w zasadzie jedną rzecz że problem z centralnym zamkiem Odpowietrzany był u mechanika po wymianie hamulców , płyn jest więc niby OK czy znacie podobny przypadek i jak zaradzić ??
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
Montował może ktoś z użytkowników na przód zestaw Mikoda GT (nawiercane i nacinane tarcze)??? Miałem takie tarcze w poprzednim aucie z klockami TRW i nie narzekalem. Teraz zastanawiam się czy aby nie wrzucić do zośki taki zestaw
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
na tyle mam komplet trw, a co powiesz o przodzie w takim zestawie?ryba1 pisze:Mat86radom, najlepiej będą się sprawować gładkie tarcze.
- OpelGreg
- Mieszkaniec
- Imię: Grzegorz
- Auto: Zafira B Opc 241KM '08
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
miałem założony zestaw tarcz i klocków Mikoda GT nawiercane i nacinane do Zafiry 1.8 -po jakimś czasie auto przestało hamować ! ponieważ Mikoda daje gwarancję dożywotnią na swoje tarcze wysłałem do reklamacji - panowie z Mikody stwierdzili że na tarczach zeszklił się materiał cierny klocków hamulcowych i zamiast poinformować mnie o tym telefonicznie /zostawiłem kontakt / i przetoczyć swoje tarcze oczywiście odpłatnie postanowili mi odesłać swój produkt w takim stanie jaki wysłałem ! najlepsze jest to że zakupiłem klocki do tych tarcz takie jakie mi polecił ich sprzedawca / niestety nie uwzględnili tego w reklamacji stwierdzając że cała wina leży po stronie klocków ! / za takie załatwienie reklamacji stwierdziłem że ze swoimi certyfikatami euro powinni handlować na targu ..... tarcze poszły do śmietnika tyle miałem z Mikody - osobiście nie polecam
VERONI2468