ZafiraA 1.8 125km 2003r stukniecia podczas dodania gazu

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
stepek122

ZafiraA 1.8 125km 2003r stukniecia podczas dodania gazu

#1 Post autor: stepek122 »

Witam, niedawno kupilem nowa zafire i smiga dobrze tylko podczas dodania gazu lub odpuszczenia pedalu i przyhamowaniu czuc na kierownicy i lewarku zmiany biegow pojedyncze pukniecie. Sprawdzilem poduszki silnika i wydaja sie byc ok ale zauwazylem ze kabel od drugiej sondy jest bardzo mocno napiety. czy mial ktos podobny przypadek i czy kabel od drugiej sondy u was tez jest taki napiety czy szukac przyczyny w mocowaniach wydechu?

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: janekW67 »

Przewód od sondy nie może być napięty, chyba że masz zamontowaną sondę z przykrótkim kablem.
Sprawdź jeszcze mocowanie skrzyni.
Oczywiście!

Pinzdar

#3 Post autor: Pinzdar »

No miałem podobnie w swojej jakieś 2 miechy temu. Musisz wszystko posprawdzać myślę że znajdziesz przyczynę

stepek122

#4 Post autor: stepek122 »

Macie jakies metody zeby sprawdzic zawieche skrzyni bez podnosnika?

stepek122

#5 Post autor: stepek122 »

Witam wszystkich z dodatkowym pytaniem. Dzisiaj sprawdzalem przednie zawieszenie i znalazlem stukajacy luz pionowy na kole. normalnie odpowiada za to sworzen dolny ale on jest swiezo wymieniony. wydaje mi sie ze te stukniecia pochodza z macpersona bo jak uniose auto to stukow nie ma. Czy to mozliwe ze amortyzator wydaje takie stuki gdy dziala ogolnie sprawnie i ma brak wyciekow?

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#6 Post autor: janekW67 »

Amortyzator, albo mocowanie amortyzatora.
Oczywiście!

Awatar użytkownika
majster-b
Przeglądacz
Imię: Jakub
Auto: Opel Zafira A 1.8 125km
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#7 Post autor: majster-b »

Moje oba amortyzatory stukały w pierwszej fazie ugięcia - na przeglądzie wychodziło 70% na obu - po 12 latach pracy. Oryginały Sachs. Wymieniłem i spokój. Ale trzeba wyjąć kolumnę i sprawdzić łożyska amortyzatora bo one też lubią stukać lub skrzypieć. Koszt jednego to 50 zł - warto. Jeśli natomiast będziesz wymieniał amortyzatory to koniecznie z łożyskiem bo przy tych kosztach żal nie ruszyć jeśli już wyjmujesz kolumnę.
-----------------------
Pozdrawiam
Kuba

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”