ESP - wyłączanie systemu
Moderator: Sebu$
ESP - wyłączanie systemu
Witajcie,
Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę? Mam nadzieję, że nikt mnie nie pogoni
Mam ZA 2.0 DTi z 2003 roku. Auto ma ESP. Sprowadzane było z Danii. Zresztą to chyba mało ważne. Generalnie pytanie brzmi czy można jakoś wyłączać ten system. Mam wrażenie, że mega zmula auto przy starcie...???
Prośba o info.
Pozdrawiam
Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę? Mam nadzieję, że nikt mnie nie pogoni
Mam ZA 2.0 DTi z 2003 roku. Auto ma ESP. Sprowadzane było z Danii. Zresztą to chyba mało ważne. Generalnie pytanie brzmi czy można jakoś wyłączać ten system. Mam wrażenie, że mega zmula auto przy starcie...???
Prośba o info.
Pozdrawiam
Przy starcie jak zaczną koła buksować to ESP odcina obroty i zaczyna migać kontrolka. Bardzo denerwujące w zimie. Drążyłem temat w asterce i sprawa wygląda tak: pod popielniczką powinna być niebieska kostka i trzeba by do tej kostki dopiąć wyłącznik. Jeśli nie działa to chyba trzeba aktywować w kompie. Piszę teoretycznie bo auto młodego i nie chcę aby się wydurniał bo 17 sporo kosztują.
ESP ogranicza moment obrotowy podczas poślizgu koła podczas jazdy natomiast ASR, które mam w Zofii powoduje ,że nie zakurzę latem autem podczas ruszania. Nie mam ESP a tylko ASR
[ Dodano: Pon Sie 27, 2012 19:56 ]
A skoro Ci muli podczas ruszania to być może to kwestia szczelności przewodów podciśnieniowych
[ Dodano: Pon Sie 27, 2012 19:56 ]
A skoro Ci muli podczas ruszania to być może to kwestia szczelności przewodów podciśnieniowych
-
- Przeglądacz
- Model:
-
- Debiutant
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20
Odgrzeję temat.
Posypały białym dziadostwem 😉 może będę musiał założyć łańcuchy lub nowy wynalazek niejakie opaski . Ale w tv Kuba bielą w tv-enie mówił ze systemy kontroli trakcji czy też anty poślizgu trzeba wtedy odłączyć. Jak to zrobić ? Na pewno mam coś takiego bo podczas ruszania na ślizga mruga kontrolka. Nieważne jak to się nazywa ale to na chwile zdeaktywowac ? Założyć łańcuch a potem włączyć. Wie ktoś ?
Posypały białym dziadostwem 😉 może będę musiał założyć łańcuchy lub nowy wynalazek niejakie opaski . Ale w tv Kuba bielą w tv-enie mówił ze systemy kontroli trakcji czy też anty poślizgu trzeba wtedy odłączyć. Jak to zrobić ? Na pewno mam coś takiego bo podczas ruszania na ślizga mruga kontrolka. Nieważne jak to się nazywa ale to na chwile zdeaktywowac ? Założyć łańcuch a potem włączyć. Wie ktoś ?
- misio
- Bywalec
- Imię: Michał
- Auto: Zafira 2.0 opc
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Właśnie...., wiem, że to możliwe, czy ktoś może wytłumaczyć łopatologicznie, dla niezbyt obytych, jak zrobić wyłącznik ESP/TC w ZA Opc (szukałem na forum ale nie znalazłem takowego opisu). Ostatnio pod robotą zakopałem się w śniegu i wyjechanie to był horror, cały czas zapalała się kontrolka"samochodzik w poślizgu" , samochód grzebie kołami w miejscu albo przednie koła posuwają się w bok.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2017, 01:18 przez misio, łącznie zmieniany 2 razy.
Kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, złowimy ostatnią rybę, zetniemy ostatnie drzewo, zatrujemy ostatnią rzekę - zrozumiemy, że pieniędzy nie da się jeść.... howk !!!