Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
grześ20 pisze:witam wszystkich - czy ktoś wie jak ma wyglądać przegub od strony kierowcy, pytam dlatego że zauważyłem przy skrzyni guma jest w dwóch częściach jak by było oryginalnie, tak równo by nie pękła, dziękuję.
Jeśli wokół tego mieszka masz wypłynięty smar, to na pewno ta guma pękła i trzeba jak najszybciej ją wymienić bo w najbliższym czasie poleci cały przegub
Ostatnio zmieniony 14 lip 2015, 17:48 przez MieHor, łącznie zmieniany 1 raz.
Guma ma byc w jednym kawalku. Peknac moze rowno... wycieku moze nie byc bo moze juz wycieklo, albo smar jeszcze sie nie rozrzedzil woda i nie wyplywa. Niebezpieczne jest to, ze do przegubu dostaje sie woda i robi spustoszenie, zwlaszcza zima.
witam jestem początkujący na forum chociaż zafirę użytkuję od 7 lat 2.0 dti 2002 r od kilku dni słyszę stukanie dochodzące z prawej strony z tym że raz się pojawia później znika jest słyszalne podczas jazdy po łuku jak również podczas jazdy na wprost wtedy kiedy poruszam się bez dodawania gazu czy ktoś miał takie objawy -trochę podejrzewam przegub może też coś z hamulcem pytam bo na razie nie mam czasu wejsć na kanał
witam mam też podobny problem mianowicie jak skręcam w prawo to słysze stukanie to samo jest jak jade na prostym odcinku gdy dodaje gazu a jak puszczam gaz to już nie słychać, wymieniłem piastę z lewej strony i jakby mniej słychać i będę chyba wymieniał też przegub. jak wymienię to dam znać czy coś się zmieniło
Stukanie może być spowodowane przegubem albo łożysko w piaście które jest w całości zespolone z piastą oraz czujnikiem ABS troche drogie ale w miare łatwe w wymianie.
dziękuje za zainteresowanie ,po kolejnych obserwacjach wczoraj zrobiłem kilka kilometrów i była cisza dopiero po tym jak dosyć gwałtownie zahamowałem to stuknęło i zaczęło stukać, po zaparkowaniu i wyjechaniu z parkingu odgłosów nie było może ktoś już to przerabiał
zdjąłem koło próbowałem dociągnąć łącznik górna śruba minimalnie drgnęła dolna nic wyszarpałem wszystko co mogłem ,założyłem koło- 30 kilometrów cisza ,potem znowu te odgłosy ale teraz pojawiają się i znikają ,tak jak wyżej pisałem stuk pojawia się po gwałtowniejszym zahamowaniu ale już nie jestem pewny czy z przodu czy z tyłu wydaje się że może być to tylne prawe koło -trochę myślę o tylnej belce .pozdrowienia