Wspomaganie układu kierowniczego
Moderator: Sebu$
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
łozyska kupiłem w jakiejś hurtowni z łożyskami koszt za oba chyba 12 PLN-ów. Co do naprawy za odpłatnośc to nawet nie wypadałoby brac kasy za taka naprawe od członków klubu, ale istnieje niestety również taka mozliwośc że oprócz łozyska bedziesz miał uszkodzone coś jeszcze-ja np; miałem wytarta oś wirnika ale na szczęscie mieliśmy na warsztacie druga taka pompe z padniętą elektroniką i mogłem sie poratowac gratami z niej(niestety już żadnych uzytecznych częsci z niej nie mam). Kolega wspominał mi również że zdarzają sie sytuacje że pompy nie daja sie rozebrac-stalowe śruby zapiekaja sie w aluminiowych korpusach i przy demontażu korpusy się łamia i pompa do wymiany. Dodatkowo dochodzi czas przesyłek.
Tak więc polecam abyś sam rozebrał pompę i wymienił łozyska(jest to łatwiejsze niz wygląda z opisu). Jak wszystko pójdzie dobrze to satysfakcja nieoceniona
Tak więc polecam abyś sam rozebrał pompę i wymienił łozyska(jest to łatwiejsze niz wygląda z opisu). Jak wszystko pójdzie dobrze to satysfakcja nieoceniona
to juz koniec tematu czy jeszcze dostane podpowiedz na dreczace mnie pytanie?
mianowicie zaniklo mi wczoraj wspomaganie, zbiornik nie wiem gdzie sie znajduje w moim dieslu..
chcialem jechac wymieniac co sie da a doczytalem momentami ze da sie to zrobic sprawdzajac napiecie.
ale nie wiem nawet gdzie jest zbiorniczek z plynem do wspomagania w mojej Zafirce A.
mianowicie zaniklo mi wczoraj wspomaganie, zbiornik nie wiem gdzie sie znajduje w moim dieslu..
chcialem jechac wymieniac co sie da a doczytalem momentami ze da sie to zrobic sprawdzajac napiecie.
ale nie wiem nawet gdzie jest zbiorniczek z plynem do wspomagania w mojej Zafirce A.
Sprawdz napięcie ładowania musi być około 14v ,poniżej 13 v odcina zasilanie elektrycznego wspomagania,zbiornik znajduje się na ścianie grodziowej po lewej stronie ,musisz zdemontować podszybie to małe na śruby klucz 10 i będziesz go widział .
Ale pierwsze co to ładowanie tzn napięcie optymalne to 14,3 .
Ale pierwsze co to ładowanie tzn napięcie optymalne to 14,3 .
Witam.
Czy pompa z zafiry B będzie pasowała do Zafiry A?
to jest link do tej pompy
http://allegro.onet.pl/pompa-wspomagani ... 28832.html
Dodam że mam rocznik 2001 a silnik Y20DTH
Wizualnie pompa wygląda tak samo.
Czy pompa z zafiry B będzie pasowała do Zafiry A?
to jest link do tej pompy
http://allegro.onet.pl/pompa-wspomagani ... 28832.html
Dodam że mam rocznik 2001 a silnik Y20DTH
Wizualnie pompa wygląda tak samo.
Padło wspomaganie całkowicie.
Jakiś miesiąc temu od czasu do czasu słychać było jakieś szumienie ale tylko czasami.
Niestety jak wychodziłem z auta żeby przysłuchać, z której strony dochodzą te odgłosy to owe milkły ;/ . Po tygodniu odgłosy zniknęły i wszystko było ok aż tu nagle po 3 tygodniach podczas jazdy zostałem bez wspomagania.
Jakiś miesiąc temu od czasu do czasu słychać było jakieś szumienie ale tylko czasami.
Niestety jak wychodziłem z auta żeby przysłuchać, z której strony dochodzą te odgłosy to owe milkły ;/ . Po tygodniu odgłosy zniknęły i wszystko było ok aż tu nagle po 3 tygodniach podczas jazdy zostałem bez wspomagania.