Wspomaganie układu kierowniczego
Moderator: Sebu$
Bardzo was prosze o pomoc.Coś mi zgrzytało w kierownicy, dałem autko do mechaniora.Po kilku godzinach zadzwonił i kazał odebrać autko ale stwierdził że mósimy porozmawiać. Okazało sie że rozsypało sie jakies łożysko z tworzywa sztucznego, on je złożył i wsadził ponownie ( ale kazał kupic takie coś) za robocizne nie wziął ani zeta.A teraz pytanko- co to takiego?Mechanior stwierdził aby nie kupywać całej przekładni kierowniczej tylko samo łożysko. Czy moge gdzieś to cudo dostac ? Objechałem okoliczne sklepy z częściami i wszędzie robia wielkie oczy albo karzą mi kupić cały układ. Łożysko to znajduje się ( ponoc -tak jak mi powiedział mechanior, jak zapamietałem i jak zrozumiałem)pomiędzy kolumna kierownicy a maglownicą ,gdzieś na wysokości pedału gazu nad krzywikami. tyle zapamiętałem-Proszę was wszystkich o pomoc jak to sie fachowo nazywa i czy moge to kupic- Pozdrawiam 33jarek33
witam mam problem z pompą trw 1 żebrowana wyje podczas lekkich skretów, wymienilem już nawet przekładnie i dalej to samo , sprawdzilem również inne dwie pompy -efekt taki sam co może byc przyczyną?? pomocy
[ Dodano: Czw Cze 23, 2011 21:39 ]
po wymiane lożysk pompa dalej buczy nawet przy lekkich skretach, może ktoś wie co jeszcze może być uszkodzone??? proszę o porady
[ Dodano: Czw Cze 23, 2011 21:39 ]
po wymiane lożysk pompa dalej buczy nawet przy lekkich skretach, może ktoś wie co jeszcze może być uszkodzone??? proszę o porady
Jakiś czas temu założyłem pompę TRW1 po regeneracji. Regenerowana była we Włoszech w firmie TECNOSIR, bo nowa kosztowała majątek, a dwie używki w "super stanie" nawet nie ruszyły.
Po montażu pompa zaczęła wyć. Napisałem do nich czy to normalne i otrzymałem odpowiedź, że coś w tych pompach modyfikują żeby były bezawaryjne bo oryginały miały jakieś wady. Skutkiem tych poprawek jest głośniejsza praca pompy.
Pompa śmiga, a do jej pracy się przyzwyczaiłem. Co ciekawe jak kogoś pytam czy słyszy jej pracę to mówią że mam omamy słuchowe .
Po montażu pompa zaczęła wyć. Napisałem do nich czy to normalne i otrzymałem odpowiedź, że coś w tych pompach modyfikują żeby były bezawaryjne bo oryginały miały jakieś wady. Skutkiem tych poprawek jest głośniejsza praca pompy.
Pompa śmiga, a do jej pracy się przyzwyczaiłem. Co ciekawe jak kogoś pytam czy słyszy jej pracę to mówią że mam omamy słuchowe .
- dzarko
- Mieszkaniec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Hello!
Podepnę się pod temat. Zauważyłem ostatnio, że podczas kręcenia kierownicą lewo-prawo-lewo.... pojawia się takie dźwięk trochę przypominający scratchowanie płyty gramofonowej, takie pulsujące buczenie. Ciche, ale zauważalne. Czy to oznacza że moja pompa też ma zamiar odmówić posłuszeństwa, czy może to być wina płynu?
Podepnę się pod temat. Zauważyłem ostatnio, że podczas kręcenia kierownicą lewo-prawo-lewo.... pojawia się takie dźwięk trochę przypominający scratchowanie płyty gramofonowej, takie pulsujące buczenie. Ciche, ale zauważalne. Czy to oznacza że moja pompa też ma zamiar odmówić posłuszeństwa, czy może to być wina płynu?
Błękitna Zocha z Białołęki
firek,WITAM PROSZE O PORADE DLACZEGO POMPA BUCZY, DOWIEDZIALEM SIE ZE WIANA MOZE BYC W USZKODZONYCH KONDENSATORACH MOCY POMPY WSPOMAGANIA??
POZDRAWIAM
- Kolego - na forum nie używamy Caps Lock - to oznacza KRZYK, a chyba nie masz powodu
POZDRAWIAM
- Kolego - na forum nie używamy Caps Lock - to oznacza KRZYK, a chyba nie masz powodu
Ostatnio zmieniony 12 lip 2011, 18:53 przez lukkuz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
lukkuz, odpowiem szczerze że nie potrafię aż tak dogłębie zdjagnozować pompy wspomagania.
Moja mozna powiedzieć że się tłukła, a nie buczała-wymieniłem łozyska(SKF lub FAG), całą oś wirnika silnika elektrycznego z magnesami i oczywiście płyn i pompa śmiga jak nówka
Co do układów elektrycznych i elektronicznych w pompie nie jestem w stanie pomóc, do tego potrzeba troszkę więcej wiedzy odnośnie nominalnych wartości jakie powinny być i oddawane i pobierane przez dane części a ja takowej nie posiadam. Pozdro
Moja mozna powiedzieć że się tłukła, a nie buczała-wymieniłem łozyska(SKF lub FAG), całą oś wirnika silnika elektrycznego z magnesami i oczywiście płyn i pompa śmiga jak nówka
Co do układów elektrycznych i elektronicznych w pompie nie jestem w stanie pomóc, do tego potrzeba troszkę więcej wiedzy odnośnie nominalnych wartości jakie powinny być i oddawane i pobierane przez dane części a ja takowej nie posiadam. Pozdro
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Nie bardzo rozumiem pytanie,silnik wspomagania od pompy wspomagania.. jeżeli tak to raczej jest niewykonalne ,płyn i tak trzeba spuścić gdyż musisz zdemontować górną część zbiorniczka pod którą jest sama pompa ,następna sprawa to całą pompę ciężko zdemontować z samochodu a co dopiero rozebrać ją......