Trochę ściąga czy to normalne

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#16 Post autor: lawless »

No i dobrze że się wyjaśniło teraz jazda będzie bezpieczniejsza :>
Myśl samodzielnie!

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#17 Post autor: chabretti »

To i ja się dołączę :)
Mi też zaczęło ściągać w lewo po założeniu zimówek. Koła były mięszane tył-przód, lewa-prawa i nic. Myślałem że może felgi są coś nie halo (no ale przecież całe lato przestały w garażu i jak były zdejmowane po zimie to problemów nie było).
Postanowiłem sprawdzić zbieżność. Kierownik znowu chciał mieszać oponami, zakładać używki na próbę (trzeci z kolei warsztat). Podczas odkręcania kół okazało się że lewy sworzeń wahacza chodzi jak chce.
Na 24.XI jestem umówiony na wymianę sworznia. Mam nadzieje ze to tylko sworzeń i opony jeszcze zostaną :)
Dam znać czy zabieg się udał.

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#18 Post autor: chabretti »

Po wymianie sworznia Zośka zaczęła jeździć normalnie.
Dla pewności sprawdziliśmy zbieżność i jest :ok:

Awatar użytkownika
Chrees
Mieszkaniec
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XE
#19 Post autor: Chrees »

Podłączam się do tematu.
Jakiś czas temu zauważyłem, że Zośka zaczyna ściągać w lewo. Tzn. może nie zauważyłem, ale najpierw to było takie wrażenie. Potem tak jakby się nasilało, a ostatnio moja małżonka mnie się spytała, czy też mi ściąga w lewo. W chwili obecnej, szczególnie przy wyższych prędkościach, zaczyna być to już męczące, bo trzeba zauważalnie kontrować w prawo.
Ciśnienie w oponach niby jest ok. Sworznie i lewy łącznik były wymieniane w grudniu 2015.
Możecie podpowiedzieć, co może być przyczyną?
Obrazek

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#20 Post autor: Crazy »

jeśli masz opony asymetryczne lub symetryczne, przełóż z lewej na prawą i sprawdź czy zacznie sciągać na drugą stronę.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Skasowany użytkownik 16629

#21 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Crazy pisze:jeśli masz opony asymetryczne lub symetryczne, przełóż z lewej na prawą i sprawdź czy zacznie sciągać na drugą stronę.
Proponuję podjechać na zbieżność, koszt niewielki, bo do 100zł a przy okazji wiele wyjaśni. Jeżeli nie chcesz ponosić kosztów to możesz najpierw sprawdzić hamulce czyli:
1. po jeździe sprawdź felgi czy któraś nie jest cieplejsza (w Twoim przypadku lewa)
2. podnieś przód auta i pokręć kołem czy lewe nie ma jakiegoś oporu
3. nie myśl, że za ściąganie jest odpowiedzialny tylko przód auta, tak samo będzie ściągało jeżeli któryś hamulec tylny nie odbije tylko, że po przekątnej tzn. jeżeli ściąga w lewo to sprawdź tylny prawy hamulec, może zacisk się zapiekł i cały czas hamuje

jeżeli sprawdzisz te punkty to podjedź na zbieżność - da Ci to odpowiedź na temat sprawności zawieszenia... czekamy na wyniki

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#22 Post autor: fredas »

Zrob całą geometrie i będzie ok, praktycznie każda ingerencja w zawieszenie powinna być sprawdzona :> od tego zależy wasze bezpieczeństwo
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Chrees
Mieszkaniec
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XE
#23 Post autor: Chrees »

hmm. ok, dzięki za rady. Hamulce wydają się ok. nie zauważyłem różnicy w temperaturze.
Zbieżność to inaczej geometria?
Obrazek

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
#24 Post autor: fredas »

Chrees pisze:hmm. ok, dzięki za rady. Hamulce wydają się ok. nie zauważyłem różnicy w temperaturze.
Tak ;) ja robię nawet co zmianę kół :P
Ostatnio zmieniony 23 sie 2016, 10:06 przez fredas, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Crazy
Zafiromaniak
#25 Post autor: Crazy »

fredas pisze:Tak ja robię nawet co zmianę kół
Jak książka pisze :)
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne

Skasowany użytkownik 16629

#26 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

fredas pisze:
Chrees pisze:hmm. ok, dzięki za rady. Hamulce wydają się ok. nie zauważyłem różnicy w temperaturze.
Tak ;) ja robię nawet co zmianę kół :P
Bardzo dobry nawyk :) ja może tego nie robię, ale po każdej ingerencji (czytaj, nawet dokręceniu jakiejkolwiek śrubki w zawieszeniu) stawiam się na stacji i reguluję geometrię... kosztuje u mnie to 70zł, ale para opon jest o wiele droższa a nie wspomnę o bezpieczeństwie i komforcie podróżowania

rajli
Debiutant
Imię: Grzegorz
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI 100 km
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#27 Post autor: rajli »

Miałem problem z równomiernym co prawda zużyciem opon, tylko że ścierały się tylko przednie i to od wewnętrznej strony. Podjechałem na geometrię i okazało się, że przednie koła rozchodzą się przodem na zewnątrz ( mam nadzieję,że opisałem to zrozumiale ;) ). Diagnosta ustawił geometrię i było ok do wczoraj, gdy zmieniłem całe koła na te oponami zimowymi. Problem powrócił.
Mam w związku z tym pytanie, czy po każdej zmianie kół będę musiał ustawiać zbieżność, czy po prostu coś, cokolwiek w zawieszeniu będzie na tyle zużyte, że regulacja nie pomaga i będzie trzeba coś tam wymieniać, np. sworznie itp?

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
#28 Post autor: fredas »

Prawidłowo robi się to co zmianę kół i to nie tylko przy oplach lecz każdy model sprawdzenie geometrii nie jest drogie a zawsze jest pewność że wszystko jest ok ;)
Odnośnie zawieszenia to ja sprawdzam nawet cztery razy w roku na stacji gdzie robię przeglądy i za tą imprezę nic nie płace jako stały klient :P
Ostatnio zmieniony 30 paź 2016, 10:56 przez fredas, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

rajli
Debiutant
Imię: Grzegorz
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI 100 km
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#29 Post autor: rajli »

Nie drogo, jak dla kogo ;) Dodatkowo 100 zł przy każdej zmianie kół/opon... no nie słyszałem o takiej praktyce, ale też zdaję sobie sprawę, że auto nie mam najnowsze, więc być może. W każdym bądź razie dzięki za odpowiedź.

PS Zawieszenie też sprawdzę, zgodnie z Twoją radą.

Crazy
Zafiromaniak
#30 Post autor: Crazy »

Fredas dobrze Ci mówi zbieżność i geometria po zmianie kół można zrobić
Ze szkolenia odnośnie maszyn Hunter szkoleniowiec mówił że najlepiej za każdym razem zrobić ale ze to dodatkowe koszta to nikt nie robi praktycznie.
Sprawdź ciśnienie opon na początek i spróbuj zamienić koła przód tyl z tej strony na które Cię ściągalo.
Oczywiście jeśli masz wszystkie 4 jednakowe opony

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”