wyznacznikiem jakości płynu hamulcowego jest jego temp wrzenia (podane wartości dla suchego i mokrego płynu)
powinna być podana na etykiecie
Ja do swoich samochodów leje ATE super blue racing, przetestowałem w porównaniu z innymi i w ostrzejszej jeździe różnica jest, chociaż przy normalnej jeździe trudno wykorzystać te parametry to chociażby fakt że producent zaleca wymiane tego płynu co 3 lata a nie co roku jak na zwykłych świadczy lepiej
co do SWAGa to kiedyś firma zajmowała się produkcją głownie części silnikowych, ale ostatnio każdy robi wszystko - albo raczej pakuje w swoje pudełka
i osobiście wolałbym kupić płyn firmy która zajmuje się głównie produkcją układów hamulcowych; ATE Lucas Bendix Ferodo ....
Nie są to jakieś zaporowe ceny tych płynów a lepiej mieć coś sprawdzonego
Płyn hamulcowy, jaki, jak wymienić
Moderator: Sebu$
- fiolet
- Bywalec
- Imię: Mirek
- Auto: Zafira A 1,8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Witam. Wczoraj poszedł mi ten sztywny przewód hamulcowy, cały płyn wyciekł. Od ok 2-ch tygodni komputer dawał informacje o klockach ale jakoś nie było okazji sprawdzić - okazało się, że przewód się przetarł o blachę. Jakoś szczęśliwie udało się dojechać do domu. Zośka od wczoraj stoi rozebrana .Zaraz jadę do sklepu po części (przy okazji wymienię klocki) tylko nie wiem ile płynu wchodzi i jaki kupić ? Zośka ma ABS.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - czy ja mam takiego pecha czy to normalne ? Stało się to już po raz 2 - ostatnio nie całe 4 lata temu- był założony nowiusieńki przewód -;(.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - czy ja mam takiego pecha czy to normalne ? Stało się to już po raz 2 - ostatnio nie całe 4 lata temu- był założony nowiusieńki przewód -;(.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2018, 10:04 przez fiolet, łącznie zmieniany 2 razy.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Moze pomoze
viewtopic.php?t=290
Ps. Kopisz buteleczke 1 literek i spokojnie jeszcze zostanie na poprawiny
Moze byc Ate SL.6 , DOT4
viewtopic.php?t=290
Ps. Kopisz buteleczke 1 literek i spokojnie jeszcze zostanie na poprawiny
Moze byc Ate SL.6 , DOT4
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2018, 14:21 przez SD72, łącznie zmieniany 3 razy.
bazyliszek72
- fiolet
- Bywalec
- Imię: Mirek
- Auto: Zafira A 1,8
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Dzięki - już kupione, zaraz się biorę za robotę. Sprzedawca też polecił 1 l. DOT4 .
Zośka na koniec chyba robi na złość - usłyszała, że chcemy ja zamienić na młodszy model
Zośka na koniec chyba robi na złość - usłyszała, że chcemy ja zamienić na młodszy model
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2018, 14:32 przez fiolet, łącznie zmieniany 1 raz.