Jakie klocki hamulcowe do zafiry na tył i jak je założyć

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
dariusz.siuchta

#16 Post autor: dariusz.siuchta »

To prawda tylne szybciej sie zuzywają

Anony Mous

#17 Post autor: Anony Mous »

Witam.

Dziś miałem okazję skorzystać z podnośnika to popatrzyłem sobie w jakim stanie są m.in. klocki.
Niestety ktoś jeszcze we Włoszech poszedł na łatwiznę i założył klocki bez czujników. Jak ten czujnik powinien wyglądać ?? Bo u mnie jest kabelek i chyba zwarte w nim 2 przewody (są zaizolowane i nie chciałem narazie w tym grzebać)

Anony Mous

#18 Post autor: Anony Mous »

celius pisze:Witam.

Dziś miałem okazję skorzystać z podnośnika to popatrzyłem sobie w jakim stanie są m.in. klocki.
Niestety ktoś jeszcze we Włoszech poszedł na łatwiznę i założył klocki bez czujników. Jak ten czujnik powinien wyglądać ?? Bo u mnie jest kabelek i chyba zwarte w nim 2 przewody (są zaizolowane i nie chciałem narazie w tym grzebać)
kabelek kosztuje 35 - 39 zeta za amortyzatorem masz zworę gdzie można wpiąć nowy kabelek a na klocku od wewnętrznej strony poszukaj otworu na drugi koniec kabla :piwo:

Anony Mous

#19 Post autor: Anony Mous »

jaros222 pisze:
kabelek kosztuje 35 - 39 zeta za amortyzatorem masz zworę gdzie można wpiąć nowy kabelek a na klocku od wewnętrznej strony poszukaj otworu na drugi koniec kabla :piwo:
A czy każdy klocek ma ten otwór ?? Czy mogą zdarzyć się klocki bez tego ?? Które koniec idzie do klocka ?? (foto zapożyczone):

Obrazek

Anony Mous

#20 Post autor: Anony Mous »

jaros222 pisze:
Nie zagłębiałem się czy każdy kolcek ma otwór ale myślę że tak moja zośka też przyjechała z odciętymi końcówkami wymieniłem nowe kabelki i jest ok ten wielki plastik z zieloną uszczelką idzie za amora a drugi koniec na klocek :D
To poczekam może ktoś się jeszcze wypowie. Koszt u Stachowiaka to 15 zł sztuka więc ok, ale klocki mam prawie nówki więc nie chciałbym wymieniać ich tylko z powodu kabelka.

Anony Mous

#21 Post autor: Anony Mous »

zerknij od wewnętrz na klocka na zacisku przy odpowietrzniku hamulców napewno będziesz widział czy masz otworek :piwo:

Anony Mous

#22 Post autor: Anony Mous »

Na aukcji Stachowiaka jest takie info:
Nowy czujnik zużycia przednich klocków hamulcowych niemieckiej firmy DELLO.

Stosowany do samochodów marki OPEL ASTRA G /2/ oraz ZAFIRA A od roku 1998, we wszystkich wersjach silnikowych oraz karoserii.

UWAGA!

Proszę także zwrócić uwagę na to, iż były one stosowane dwojakiego rodzaju w zależności od tego jakie klocki hamulcowe Państwo aktualnie posiadacie, czyli takie jak te wciskane bolcem w mały otwór w podstawie metalowej klocka, oraz drugi typ nasuwany pomiędzy dwa ranty w podłużnym otworze przypominającym literę "U".
I teraz to już zgłupiałem :(

Tutaj drugi typ czujników.

Obrazek

Trochę dziwne że są 2 rodzaje i teraz kupisz klocki z innym i co wymieniać kable ??

gwizdenson

#23 Post autor: gwizdenson »

W zasadzie te kable powinno się zmieniać na nowe przy każdej wymianie klocków.Czujnik ,który jest zakładany na klocek działa na takiej zasadzie,że następuje jego ścieranie.W ten mały plastik zatopione są styki.Więc gdy na wyświetlaczu pokaże się tobie komunikat o zużyciu klocków a ty je wymienisz i uda ci się założyć ten sam czujnik(jest to bardzo ciężko wykonać ale sam to już robiłem)na wyświetlaczu będziesz miał dalej komunikat o zużytych klockach.Ale spytasz się czemu ja założyłem stary i było ok.,bo klocki wymieniłem zanim nastąpiło ścieranie czujnika i nie było komunikatu.Czujnik był nietknięty więc mogłem założyć go ponownie.To jest oszustwo produkujących klocki bo te czujniki powinny być w komplecie.Inne marki tak mają.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#24 Post autor: Harry200 »

Ja jak kupowałem klocki to były od razu z czujnikami..

cris559

#25 Post autor: cris559 »

Ja również niedawno złożyłem klocki ale bez czujnika elektronicznego (mimo że są kable do podpięcia) tylko z mechanicznym tz. blaszka. Jak pytałem w moim sklepie gdzie kupowałem to nie mieli z czujnikiem i wziąłem BOSCHA. Teraz trochę żałuje bo na kompie cały czas wyświetla mi się że mam mały niski poziom okładzin na klockach No ale cóż. I tu mam pytanko czy mogę coś zrobić żeby tego komunikatu nie było bez bawienia się z czujnikami ??? ;)

dziękuje i pozdrawiam :piwo:

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#26 Post autor: Dziadek13 »

cris559 pisze:Ja również niedawno złożyłem klocki ale bez czujnika elektronicznego (mimo że są kable do podpięcia) tylko z mechanicznym tz. blaszka. Jak pytałem w moim sklepie gdzie kupowałem to nie mieli z czujnikiem i wziąłem BOSCHA. Teraz trochę żałuje bo na kompie cały czas wyświetla mi się że mam mały niski poziom okładzin na klockach No ale cóż. I tu mam pytanko czy mogę coś zrobić żeby tego komunikatu nie było bez bawienia się z czujnikami ??? ;)

dziękuje i pozdrawiam :piwo:
Wiem że masują te wyprowadzenia których nie używa komputer jak przerabiamy z TID na MID.
Obrazek

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#27 Post autor: Harry200 »

cris559 pisze:o czy mogę coś zrobić żeby tego komunikatu nie było bez bawienia się z czujnikami
Możesz założyć zworkę na wtyczkach tam gdzie powinny być zainstalowane czujniki

cris559

#28 Post autor: cris559 »

H,Łajszczak pisze:założyć zworkę

czyli po prostu je połączyć tak ??

Anony Mous

#29 Post autor: Anony Mous »

cris559 pisze:
H,Łajszczak pisze:założyć zworkę

czyli po prostu je połączyć tak ??
Tak, ja właśnie teraz tak mama. Ktoś obciął końcówkę i zmostkował kable.

cris559

#30 Post autor: cris559 »

Heh bałem się to zrobic bo myślałem że jakieś zwarcie czy coś ale spoko.

Dzięki wielkie. Na razie połączę kable a w przyszłości kupie już klocki z czujnikiem.

:piwo:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”