Dolna osłona silnika a rama zawieszenia przedniego

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#286 Post autor: Harry200 »

Ja najpierw wysłałem e-maila do GM Poland i po tygodniu dostałem odpowiedź z biura obsługi klienta że jestem objęty takową akcja serwisową,może też wyślij do nich zapytanko..

flader

#287 Post autor: flader »

Po tygodniu powiadasz? :) Ale warto spróbowac, może coś wskóram ;)

Tak więc wysłałem zapytania do kilku ASO i sprawdzili, że nie przysługuje mi ta kampania. Podobno została już wykonana na terenie Niemiec, skąd pochodzi moja Zośka. To dziwne, bo wygłuszenie dalej mam. Jedynie Kanclerz Gliwice zaproponowało bezpłatną kontrolę zawieszenia poza akcją serwisową. Wielki plus za to, już wiem gdzie w przyszłości będę jeździł do ASO.

Centrala narazie cicho ;)

GM odpowiedziało po 1 dniu (normalnie Express :) ), ale też nie mam żadnej otwartej kampanii. Czyli muszę sobie sam sprawdzić jak będę u mechanika na kanale.

Harry200
Zafiromaniak
#288 Post autor: Harry200 »

Właśnie odebrałem Zośkę po akcji serwisowej wymiany ramy przedniego zawieszenia,wszystkie śruby nowe,zbieżność ustawiona tylko nie podłączyli mi podciśnienia od sterowania turbo,wyjechałem na drogę a tu brak mocy i kontrolka po chwili.Cała robota zajęła im sześc godzin..

robertgl17
Przeglądacz
Imię: Rob
Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#289 Post autor: robertgl17 »

Ostatnio zauważyłem, że odstaje mi dolna osłona silnika ( to po wycieczce polnymi drogami).
Po sprawdzeniu okazało się, że że dwa wkręty montujące się odkręciły a trzeci całkiem odpadł. Także klata trzymała się na jednym wkręcie.
Wjechałem na kanał przykręciłem te które zostały. Zarówno wkręty jak i metalowe spinki są skorodowane, więc pomyślałem, że zrobię Zoście dobrze i kupię komplet nowych wkrętów.
Pojechałem do serwisu Opla.
Cena jednego wkrętu 20 zł , jednej spinki 7 zł.

Komplet 4 wkrętów i 4 spinek kosztowałby 108 zł :shock: -oczywiście nie kupiłem :(

zymek

#290 Post autor: zymek »

H,Łajszczak pisze:Właśnie odebrałem Zośkę po akcji serwisowej wymiany ramy przedniego zawieszenia,wszystkie śruby nowe,zbieżność ustawiona tylko nie podłączyli mi podciśnienia od sterowania turbo,wyjechałem na drogę a tu brak mocy i kontrolka po chwili.Cała robota zajęła im sześc godzin..
rama czyli chodzi Ci o tą kołyske.

Harry200
Zafiromaniak
#291 Post autor: Harry200 »

Rama czyli to do czego mocowane jest zawieszenie i silnik ,muszę tylko dokupić spinki i założyć dolną osłonę silnika..

zymek

#292 Post autor: zymek »

No czyli kołyska.Dzięki

Hredi

#293 Post autor: Hredi »

Witam!
Jestem właścicielem Zafiry 2004r. sprowadzonej w marcu tego roku z Francji.
Zadzwoniłem do ASO we Wrocławiu (Car Center) i ku mojemu zdziwieniu okazało się że mój samochód także obejmuje ta akcja serwisowa. Oczywiście musiałem na wstępie powiedzieć o jaką akcję mi chodzi. Oględziny zajęły im ok. 2h i już jestem umówiony na naprawę.
Wszystko dzięki temu forum :D
Pozdrawiam

zymek

#294 Post autor: zymek »

Witam
Ostatnio miałem jakiś czas auto bez tej osłony i konserwowałem sanki. W serwisie powiedziałem aby zerwali mo to wygłuszenie. Dzisiaj patrze i dalej jest. Czyli tam nie ma być zadnego materiału czy to jest jakieś częściowe, czyli rozumie że z tą kołyską ma być goły plastik bez wygłuszenia.

Harry200
Zafiromaniak
#295 Post autor: Harry200 »

Tak ,w miejscu styku kołyski z osłona silnika ma nie być tej gąbki..

Skasowany użytkownik 122

#296 Post autor: Skasowany użytkownik 122 »

Witam czy ktoś już wymieniał tuleje w sankach mam na tyle wyrobione przy gaszeniu i odpalaniu auta drży cała buda sprawdzałem z mechanikiem podważał koło tulei i od razu zanikło przy odpalaniu i gaszeniu. Jakie mogą być z tym związane koszta wiem że jedna tuleja w serwisie 37zł.

DUKS4

#297 Post autor: DUKS4 »

witam wszystkich !! drgania czy raczej szarpanie autem

Harry200
Zafiromaniak
#298 Post autor: Harry200 »

darek_w, sprawdzałeś czy Twojej Zafiry nie dotyczy bezpłatna akcja serwisowa wymiany tych sanek,ja miałem w swojej wymienioną przez serwis za free..

DUKS4

#299 Post autor: DUKS4 »

od czego są te sanie bo u mnie też targa silnikiem przy zapalaniu i gaszeniu.

Harry200
Zafiromaniak
#300 Post autor: Harry200 »

Potocznie sanki a prawidłowo rama przedniego zawieszenia,do niej mocowany jest na.silnik,skrzynia biegów,wahacze itd...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”