Hamulce/ABS
Moderator: Sebu$
Odgłosy słychać i na zimych i na rozgrzanych hamulcach, ale co ciekawe nie przy każdym hamowaniu ( bywają dni że nic nie słychać, ale w większości słychać ). Wszystko było ok. do czasu jak zrobiłem dłuższą trasę ( może się przegrzały ) Miałem kiedyś podobny przypadek w Peugeocie 407 ale tam pojawił się rancik na tarczy i klocku, w Zafirce jednak wszystko wygląda jak nowe.
Witam w końcu wyżej opisana usterka została naprawiona!!!
Okazało się ze należy wymienić 2 łożyska wraz z pasiatą z przodku (Koszt 600 PLN ) Okazało się ze łożysko piasta i 2 czujniki do jeden moduł. Po podłączeniu do kompa okazało się ze jedno koło oszukuje o 2km\h a drugie o 5 km/h. Po wymianie wszystko jest ok. i problem znikł
Okazało się ze należy wymienić 2 łożyska wraz z pasiatą z przodku (Koszt 600 PLN ) Okazało się ze łożysko piasta i 2 czujniki do jeden moduł. Po podłączeniu do kompa okazało się ze jedno koło oszukuje o 2km\h a drugie o 5 km/h. Po wymianie wszystko jest ok. i problem znikł
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Rozkodowałem VIN, nic nie ma na temat ABS-u - Bodek
Rozkodowałem VIN, nic nie ma na temat ABS-u - Bodek
Ostatnio zmieniony 06 lut 2012, 17:29 przez Harry200, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
- Model:
Jestem na oblodzonym zjeździe (bardzo mały spadek) więc w ramach testu wciskam do oporu pedał hamulca by sprawdzić działanie ABSu. Wciskam i nic się nie dzieje - koła się blokują i auto parę centymetrów zsuwa się po lodzie aż zatrzymuje się. Od czego zacząć sprawdzanie ABSu?
Opel Zafira A (po lifcie) - jedyne słuszne auto
-
- Mieszkaniec
- Model:
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
raczej chyba, czy zadziała przy hamowaniu, to miał cieniassss na myśli, tak mi się wydaje.twardypt91 pisze:Sugerujesz, że ABS uaktywnia się po przekroczeniu konkretnej prędkości?
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.