Jakie najlepsze opony letnie

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
PiterG
Przeglądacz
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira1.9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#61 Post autor: PiterG »

Ja również posiadam zimówki jak wyżej :) Następny komplet chyba będzie ten sam. Jeśli chodzi i opony letnie w tamtym roku kupiłem Dunlop sp sport 01. Po sezonie oceniam je lepiej jak Energy Savery, na których jeździłem wcześniej.

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#62 Post autor: chabretti »

Witam.
Ja mam takie
Te lepsze Większy indeks prędkości, cichsze i lepiej hamują, w zakrętach pewniejsze. Kupione w zeszłym roku.
i ciut słabsze szybko znika bieżnik, poz tym dają rade, kupione dwa lata temu - skusiła mnie cena
I jak bym miał jeszcze raz kupować to te pierwsze :f1:

hooze

#63 Post autor: hooze »

Ładnie, pięknie...każdy pisze o firmowych oponach, ścigając się nazwami...
Jestem Ciekaw czy może ktoś z was miał okazje jeździć na oponach bieżnikowanych gdzie na naszym rynku jest ich coraz więcej...

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#64 Post autor: chabretti »

hooze pisze:Ładnie, pięknie...każdy pisze o firmowych oponach, ścigając się nazwami...
Jestem Ciekaw czy może ktoś z was miał okazje jeździć na oponach bieżnikowanych gdzie na naszym rynku jest ich coraz więcej...
Kolego co do opon bieżnikowanych to może się poprawiło teraz, ale kolega miał kiedyś na Punto II i przy ostrym hamowaniu ściągnęło mu nalewkę - szczęście że nic nikomu się nie stało. Dlatego wolałbym sto razy kupić używaną niż bieżnikowaną, w końcu tu chodzi o bezpieczeństwo.
Ale każdy ma własne zdanie i sumienie :idea:

vide84

#65 Post autor: vide84 »

chabretti pisze:latego wolałbym sto razy kupić używaną niż bieżnikowaną, w końcu tu chodzi o bezpieczeństwo.

Ale każdy ma własne zdanie i sumienie
:piwo:
Krzysiek ma 100% racji.

Pracowałem do niedawna przy budowie autostrad i widziałem nie jedną wywrotkę w rowie po tym jak bieżnikowana opona strzeliła (przy okazji pourywała nadkole, lusterka itd. - to jest potężna siła). Widziałem również jak wystrzelona bieżnikowana guma zmiotła pół przystanku autobusowego w miejscowości Piątek - całe szczęście że nie stali tam ludzie.

Nie raz po drodze widzi się porozrzucane gumy ale to z samochodów ciężarowych no ale one to mają bliźniaki, więcej kół cholernie drogie gumy itd., a w osobowym strzelona guma... resztę można sobie tylko wyobrazić.
Chyba gra nie warta świeczki aby kupować bieżnikowane opony do aut osobowych gdzie ich koszt jest stosunkowo niewielki...

hooze

#66 Post autor: hooze »

No proszę i są pierwsze opinie...
po cholerę dają takie indeksy prędkości na "bieżnikowanych"
pracuje w salonie samochodowym i raz tylko widziałem "bieżnikowaną" która obuta była na zapasie. trochę ciężko się wyważała, wygląd miała przyzwoity...nie powiedział bym że była bieżnikowana.

Gruka

#67 Post autor: Gruka »

hooze, a czy bieżnikowanej nadają index? Raczej nie bo że tak powiem boki są stare a tam jest index

hooze

#68 Post autor: hooze »

mają indeksy a nazwy pochodzą od oryginalnych (przekształcone) jak podróbki :)
w zależności od tego na czym są nalane :)
np. w handlopex'ie można kupić 195/65 r15 o nazwie EcoComfort3 w indeksie T i wygląda jak FULDA!!!!

Awatar użytkownika
tomi18
Przeglądacz
Imię: Tomek
Auto: Opel Zafira B 1.7 cdti
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17dtj
Kontakt:

#69 Post autor: tomi18 »

najlepsze miszelinki

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#70 Post autor: SD72 »

Jak napisal tomi18 MICHELIN bez szukania i bez problemu .Polecam

Awatar użytkownika
mariusz_technik
Mieszkaniec
Model:

#71 Post autor: mariusz_technik »

W teście z poniedziałkowego auto świata zwróciłem uwagę na jedno: Micheliny energy coś tam + mają o wiele większą trwałość (30 tyś km)niż np continentale (15tyś) :shock: pozostałe parametry podobne jak najlepsza czwórka, chyba wezmę Micheliny jak 2 x dłużej posłużą..

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Oznaczenie silnika: A18XER

#72 Post autor: GOTI »

mariusz_technik pisze:W teście z poniedziałkowego auto świata zwróciłem uwagę na jedno: Micheliny energy coś tam + mają o wiele większą trwałość (30 tyś km)niż np continentale (15tyś) :shock: pozostałe parametry podobne jak najlepsza czwórka, chyba wezmę Micheliny jak 2 x dłużej posłużą..
N fakt te Micheliny bardzo dobrze wypadły w teście, ale mają też swoją cene - w porównaniu do równie dobrych są troche za drogie są :)

Jeżeli jeszcze nikt nie widział "Testu Opon Letnich" w AŚ, dorzucam skany:
Strona 36
Strona 37
Strona 38
Strona 39
Strona 40
Strona 41
Obrazek

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Oznaczenie silnika: Z18XE

#73 Post autor: MARCEL! »

Mi się udało kupić Energy Savery po atrakcyjnej cenie. Ogólnie opony są ok. Na prawdę lepiej czasem dołożyć te 100-200 zł do opon.... i mieć spokój

Awatar użytkownika
mariusz_technik
Mieszkaniec
Model:

#74 Post autor: mariusz_technik »

No na allegro kupisz za około 950zł/komplet te Micheliny z 2013roku, a inne z tych najlepszych to w podobnej cenie, ponad 800-900 trzeba dać

[ Dodano: Wto Mar 19, 2013 16:13 ]
Kupiłem dzisiaj te oponki Michelin energy saver + , w rozmiarze 195/65r15 z indeksem prędkości H (do 210km/h - wystarczy), wyprodukowane w lutym 2013r :P . Mam nadzieje że długo posłużą, bo są niby bardzo trwałe

Lelu172

#75 Post autor: Lelu172 »

Michelin moze i są dobree ale struktora gumy jest twarda co na asfalcie powoduje sliskoo ;/ miałem je i powiem ze nie bylem z nich zadowolony nawet znajomy wulkanizator mi je odradzil ;/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”