drgania na kierownicy
Moderator: Sebu$
- Kacperuch
- Zafiromaniak
- Imię: Kacper
- Auto: Skoda
- Model: Octavia2
- Oznaczenie silnika: 19BKC
jadę sobie któregoś wieczoru czarne koleiny dookoła śnieg. nagle jedna koleina przerodziła się na moment w próg zwalniający z twardego lodu i przy dość sporej prędkości może nawet 70 km/h wjechałem na to co zabolało mnie nie gorzej jak auto. Już wtedy czułem, że coś będzie po tym do roboty. Do rzeczy- czuje drgania na kierownicy, nie przy każdej prędkości są takie same. Drgania niewielkie, ale wyczuwalne jak i zauważalne na kierownicy. Dodatkowo (być może mi się wydaje) przy prędkości 90 w górę dziwnie przód auta reaguje na nierówności- tak jakby wozi go lekko na boki. i pytanie. co najpierw sprawdzić? czy wulkanizator i felgę, czy trzęsiawki i stan zawieszenia?
Kacperuch pisze:jadę sobie któregoś wieczoru czarne koleiny dookoła śnieg. nagle jedna koleina przerodziła się na moment w próg zwalniający z twardego lodu i przy dość sporej prędkości może nawet 70 km/h wjechałem na to co zabolało mnie nie gorzej jak auto. Już wtedy czułem, że coś będzie po tym do roboty. Do rzeczy- czuje drgania na kierownicy, nie przy każdej prędkości są takie same. Drgania niewielkie, ale wyczuwalne jak i zauważalne na kierownicy. Dodatkowo (być może mi się wydaje) przy prędkości 90 w górę dziwnie przód auta reaguje na nierówności- tak jakby wozi go lekko na boki. i pytanie. co najpierw sprawdzić? czy wulkanizator i felgę, czy trzęsiawki i stan zawieszenia?
Ja dzisiaj wymieniłem letnie na zimówki i mam bardzo delikatne drgania opony 6 letnie
Witam panowie podpinam sie pod temat, koles moj kupil dzisiaj zochne ( 2.0 dti 2004r)i podczas jazdy przy predkosci ok 110 -120 km/h wyczuwalne jest drganie calego przodu ja mialem podobny problem u siebie ale u kolesie jak popusci pedal gazu to drganie ustaje a jak znow doda gazu znowu sie pojawia. Czyzby to wina opon a moze to poduchy przy silniku????
- Robert LTM
- Zafiromaniak
- Imię: Robert
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
witam, mam to samo, przy 110, z tym że wymieniłem, piasty, tarcze, wyważone mam kola, zbieżność oraz wydaje się zawieszenie bez luzu, wcześniej szarpaki a teraz na kanale sprawdzałem wydaja się nie mieć luzu, teraz co to może być, magiel, kolumna a może półoś, bo kiedy lecę 110 i mam łuk to drganie cichnie obojętnie w która stronę skręcam lekko na łuku