drgania na kierownicy

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#61 Post autor: MARCEL! »

U mnie w poprzednim samochodzie (Skoda Felicia) drgania powodowała.... uszkodzona sprężyna zawieszenia z przodu.

Awatar użytkownika
Kacperuch
Zafiromaniak
Imię: Kacper
Auto: Skoda
Model: Octavia2
Oznaczenie silnika: 19BKC

#62 Post autor: Kacperuch »

jadę sobie któregoś wieczoru czarne koleiny dookoła śnieg. nagle jedna koleina przerodziła się na moment w próg zwalniający z twardego lodu i przy dość sporej prędkości może nawet 70 km/h wjechałem na to co zabolało mnie nie gorzej jak auto. Już wtedy czułem, że coś będzie po tym do roboty. Do rzeczy- czuje drgania na kierownicy, nie przy każdej prędkości są takie same. Drgania niewielkie, ale wyczuwalne jak i zauważalne na kierownicy. Dodatkowo (być może mi się wydaje) przy prędkości 90 w górę dziwnie przód auta reaguje na nierówności- tak jakby wozi go lekko na boki. i pytanie. co najpierw sprawdzić? czy wulkanizator i felgę, czy trzęsiawki i stan zawieszenia?

Skasowany użytkownik 6483

#63 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Sprawdź sobie na początek koła czy któraś felga się nie zgięła a później szukaj luzów w zawieszeniu czyli wahacze ,itp. Cos ewidentnie musiało sie uszkodzić. :/

Awatar użytkownika
rafi7404
Mieszkaniec
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#64 Post autor: rafi7404 »

Ja również na początek sprawdziłbym koła, ale raczej obstawiam na zawieszenie. Prawdopodobnie sprężyna jak nie amortyzator. :?

Awatar użytkownika
Kacperuch
Zafiromaniak
Imię: Kacper
Auto: Skoda
Model: Octavia2
Oznaczenie silnika: 19BKC

#65 Post autor: Kacperuch »

pojechałem na kanał, bo miałem możliwość zrobić diagnostykę za darmo. no ale jednak wyszła felga ;) póki co zamieniona na zapas, a w wolnej chwili zawiozę tamtą do prostowania

KrilanPL

#66 Post autor: KrilanPL »

Kacperuch pisze:jadę sobie któregoś wieczoru czarne koleiny dookoła śnieg. nagle jedna koleina przerodziła się na moment w próg zwalniający z twardego lodu i przy dość sporej prędkości może nawet 70 km/h wjechałem na to co zabolało mnie nie gorzej jak auto. Już wtedy czułem, że coś będzie po tym do roboty. Do rzeczy- czuje drgania na kierownicy, nie przy każdej prędkości są takie same. Drgania niewielkie, ale wyczuwalne jak i zauważalne na kierownicy. Dodatkowo (być może mi się wydaje) przy prędkości 90 w górę dziwnie przód auta reaguje na nierówności- tak jakby wozi go lekko na boki. i pytanie. co najpierw sprawdzić? czy wulkanizator i felgę, czy trzęsiawki i stan zawieszenia?

Ja dzisiaj wymieniłem letnie na zimówki i mam bardzo delikatne drgania opony 6 letnie ;)

Awatar użytkownika
fiolet
Bywalec
Imię: Mirek
Auto: Zafira A 1,8
Oznaczenie silnika: X18XE1

#67 Post autor: fiolet »

U mnie pomogła zmiana kół z 6-letnich letnich na nowe zimowe. Zero drgań - nie ta Zośka. :)

calus18

#68 Post autor: calus18 »

Witam panowie podpinam sie pod temat, koles moj kupil dzisiaj zochne ( 2.0 dti 2004r)i podczas jazdy przy predkosci ok 110 -120 km/h wyczuwalne jest drganie calego przodu ja mialem podobny problem u siebie ale u kolesie jak popusci pedal gazu to drganie ustaje a jak znow doda gazu znowu sie pojawia. Czyzby to wina opon a moze to poduchy przy silniku????

Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#69 Post autor: lawless »

Koła wyważone chociasz ? :>
Myśl samodzielnie!

Awatar użytkownika
Robert LTM
Zafiromaniak
Imię: Robert
Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#70 Post autor: Robert LTM »

poduszkę by czuł cały czas i przy mniejszych prędkościach stawiam na koła,felgi

calus18

#71 Post autor: calus18 »

Ja tez muslalem o tym ale zdziwilo mnie jak popuszcza gaz to drgania zanikaja :roll:

Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#72 Post autor: lawless »

Podstawa wyważyć koła .... no chyba że są to myślimy dalej :roll:
Myśl samodzielnie!

calus18

#73 Post autor: calus18 »

Ok po niedzieli kolo wywazy i zobaczymy czy sie cos zmieni:) dzieki:)

ampul

#74 Post autor: ampul »

witam, mam to samo, przy 110, z tym że wymieniłem, piasty, tarcze, wyważone mam kola, zbieżność oraz wydaje się zawieszenie bez luzu, wcześniej szarpaki a teraz na kanale sprawdzałem wydaja się nie mieć luzu, teraz co to może być, magiel, kolumna a może półoś, bo kiedy lecę 110 i mam łuk to drganie cichnie obojętnie w która stronę skręcam lekko na łuku

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Oznaczenie silnika: Z18XE

#75 Post autor: MARCEL! »

A jak opony?? Hmmm i sprężyny?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”