Zimowe zakładam na stalówki.cieniassss pisze:przy T będzie potrzeba więcej ciężarków, jeśli założysz na alu to może zabraknąć miejsca na ciężarkifabien pisze:Panowie a jak z indeksem prędkości? Czy trzymać się zalecanego H czy mogą być T do opon zimowych 195/65/15?
opony zimowe
Moderator: Sebu$
Mam już te opony 6 lat, opony Fulda Kristall, od jakiś 2 lat zaczeły się ślizgać, byłam dzisiaj u wulkanizatora zeby zmienić letnie na zimowe, zobaczył stare chciał zakładać, ale namoje pytania czy może już by wymienić na nowe? pooglądał i powiedział ze można by zmienić jeden proponował Michelin za 500 zł za sztukę, inny Dębica Frigo2 za 2bo sztuka, skoro i tak żadna z nich nie pojeżdzi dłużej niż 5-6 lat to może jednak te tańsze z Fuldy nie bardzo jestem zadowolona? Będe wdzieczna za rady, magda Aha ta Debica ma 91T nie H.
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Hm po przeczytaniu wielu opini zdecydowałem się na coś dedykowanego do mojej Zafci
-Vredestein Xtreme Wintrac 225/45 R17 94 V XL
http://www.oponeo.pl/dane-opony/vredest ... l#44547978
Zobaczymy jak się spisze w praniu he he
-Vredestein Xtreme Wintrac 225/45 R17 94 V XL
http://www.oponeo.pl/dane-opony/vredest ... l#44547978
Zobaczymy jak się spisze w praniu he he
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
- Kacperuch
- Zafiromaniak
- Imię: Kacper
- Auto: Skoda
- Model: Octavia2
- Oznaczenie silnika: 19BKC
Magdo Dębica zimowa bardzo dobrze wychodzi w stosunku jakości do ceny. Nie rozumiem dlaczego ludzie podchodzą do kwestii marki, aż tak. Nie wszystko co "zachodzie" jest takie idealne, często nie odstaje, bądź jest na takim samym poziomie jak produkty, "gorszych" marek- czego wcale nie uważam o Dębicy. Wydaje mi się, że przez te parę miesięcy, poza tej w portfelu, różnicy nie odczujesz. Swoją drogą czasem warto poszukać i nie koniecznie ufać cenom w wulkanizacji, bo często jest tak, że można ładnych parę setek przepłacić na takich zakupach.
Sprawdziłam w sklepach internetowych ceny są trochę niższe ale nie za dużo, jesli chodzi o Dębicę, ale w innym punkcie gdzie proponowano mi Michelle za 500 zł sztuka okazuje się ze ten rozmiar w necie wychodzi około 100 - 150 zł taniej na sztuce.... Jednak zdecyzuję się na Debice. Mam eszcze pytanie w związku z rozmiarem o co chodzi z tą szerokością kół itp. czy na zimę lepsze węższe i która część numeru 205/55R16 odpowiada za szerokość? pozdr., magda
Magdo, również stanąłem przed koniecznością kupna opon zimowych i trzeba było na coś się zdecydować
gdy jeździ się dużo i w większości z prędkościami (>100km/h) z szybkimi zakrętami (autostrada, drogi ekspresowe) na mokrym (deszcz) polecam zimówki wyższej klasy takie które bardzo dobrze odprowadzają wodę (oznaczenie na etykiecie; klasa A)
do spokojnej jazdy w warunkach zimowych konieczne są zimówki; im głębszy bieżnik tym lepiej - stąd przewaga nowych nad starszymi i twoje uwagi do 6-letnich Fuld; nagły opad śniegu cię nie zaskoczy (nawet w mieście zanim odśnieżą można najeść się strachu lub gorzej - zaliczyć kolizję)
wychodzę z założenia że zafira to rodzinne auto do spokojnej jazdy; biorąc to pod uwagę kupiłem właśnie Dębice Frigo 2
/nie kupuj u wulkanizatora; w necie tanie; jeśli chcesz taniej ale wygodnie wybierz popularny serwis oponiarski z "o" na początku i "o na końcu przed .pl zaznaczając opcję wybór warsztatu - wskażesz datę i godzinę a oni wyślą opony prosto do oponiarza gdzie podjedziesz w umówionym terminie; rok temu skorzystałem - działa)
edit:
gdy jeździ się dużo i w większości z prędkościami (>100km/h) z szybkimi zakrętami (autostrada, drogi ekspresowe) na mokrym (deszcz) polecam zimówki wyższej klasy takie które bardzo dobrze odprowadzają wodę (oznaczenie na etykiecie; klasa A)
do spokojnej jazdy w warunkach zimowych konieczne są zimówki; im głębszy bieżnik tym lepiej - stąd przewaga nowych nad starszymi i twoje uwagi do 6-letnich Fuld; nagły opad śniegu cię nie zaskoczy (nawet w mieście zanim odśnieżą można najeść się strachu lub gorzej - zaliczyć kolizję)
wychodzę z założenia że zafira to rodzinne auto do spokojnej jazdy; biorąc to pod uwagę kupiłem właśnie Dębice Frigo 2
/nie kupuj u wulkanizatora; w necie tanie; jeśli chcesz taniej ale wygodnie wybierz popularny serwis oponiarski z "o" na początku i "o na końcu przed .pl zaznaczając opcję wybór warsztatu - wskażesz datę i godzinę a oni wyślą opony prosto do oponiarza gdzie podjedziesz w umówionym terminie; rok temu skorzystałem - działa)
edit:
jeśli nie masz innych felg tylko te aluminiowe, to kupuj dokładnie takie opony 205/55R16czy na zimę lepsze węższe i która część numeru 205/55R16 odpowiada za szerokość
też się zastanawiałem - ma znaczenie ale nie aż takie by to odczuć jeżdżąc po mieście - ponadto komplet felg stalowych 195/65 R15 (bo takie są przewidziane do Zafiry A) trzeba dać kolejne 600-700 zł (nowe; stare z niewiadomą historią wg nie mają sensu) plus śruby do stalówek to kolejne 100 zł - owszem tańsze opony w sumie o 200 zł (dla Dębicy) ale sumarycznie i tak wychodzi ze 50-600 zł więcej
DF2 205/55/R16 komplet 1000 zł (4*255)
DF2 195/65/R15 komplet 780 zł (4*195)
+ felgi 720 zł (4*180)
+ śruby 100 zł (20*5)
razem 1600 zł
DF2 205/55/R16 komplet 1000 zł (4*255)
DF2 195/65/R15 komplet 780 zł (4*195)
+ felgi 720 zł (4*180)
+ śruby 100 zł (20*5)
razem 1600 zł
- robinofsherwood
- Przeglądacz
- Imię: Daniel
- Auto: Zafira C 1,4 COSMO / INNOVATION
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
Panowie, mam letnie opony w rozmiarze 205/55/16 (na felgach Alu). Funduszy brak na razie na inwestycje w stalowe felgi itp i mam problem, mianowicie czy można zamiast tego założyć 205/60/16?
Kumpel Kleber Krisalpy sprzedaje w dobrej cenie w tym rozmiarze..
Z góry dzięki za pomoc
Kumpel Kleber Krisalpy sprzedaje w dobrej cenie w tym rozmiarze..
Z góry dzięki za pomoc
http://tiny.pl/gxc7n
takie tam
takie tam
- robinofsherwood
- Przeglądacz
- Imię: Daniel
- Auto: Zafira C 1,4 COSMO / INNOVATION
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Ja mam kilka typów (wypowiadam się o oponach które miałem u siebie w autach i nigdy mnie nie zawiodły):Fedorak pisze:Witam
Zima nadchodzi nieubłaganie a ja zastanawiam się nad kapciami na śnieg do swojej "czarnej Pantery" Planuję Nokiany WR D4... Czy ktoś ma jakichś kandydatów? Może coś lepszego?
- Uniroyal MS Plus 77 (mam teraz w Corsie 1.4 101km)
- Sava Eskimo S3+ (miałem w Astrze GSI 141km)
- Firestone Winterhawk 3 ( co prawda ja miałem Winterhawk 2, w aucie jak wyżej) ale nowszy model zapewne jest lepszy/poprawiony
- Dayton DW 510 EVO (miałem w Seicento 1.1 Sporting
Ostatnio zmieniony 10 paź 2016, 08:46 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.